Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 1. jūnijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 30 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Lasot grāmatas par vēsturi, izskatās, ka notikumus virza karaļi, prezidenti, ministri, karavadoņi valstīs un valstu savienībās. Vēsture ir kā dzeja ar zemtekstu. Šis zemteksts ir slepenās organizācijas ar daudzu pasaules slaveno un vareno vārdiem. Izšķir reliģiskās, politiskās, militārās, kriminālās un jaukta tipa slepenās organizācijas. Neatkarīgi no laika un kontinenta ar pavisam maziem izņēmumiem slepenajai organizācijai raksturīgs: mērķis un programma, simboli, biedru skaits, hierarhija, iesvētīšanas pakāpes un pārbaudījumi. Jānis Arvīds Plaudis grāmatā „Slepenās organizācijas. No druīdiem līdz Teitoņu ordenim” sniedz īsu ieskatu šo organizāciju vēsturē.

 

     Akadēmiķa Gunta Zemīša monogrāfija „Drošības aspekti Latvijas vēsturē” ir pirmais šāda mēroga darbs latviešu valodā, kas raksturo līdz šim maz apzinātu Latvijas vēstures aspektu: drošības un draudu faktoru mijiedarbību Latvijas teritorijā no akmens laikmeta līdz mūsdienām. Drošības jēdziens šeit aplūkots sabiedrības vēstures kontekstā, vienlaikus nezaudējot skaidrus parametrus drošības situācijas raksturojumam. Grāmata lasāma kā aizraujošs vēstures stāsts un piedāvā jaunu skatījumu uz Latvijas vēsturi.

 

     Britu žurnālista Roberta Džobsona grāmatā „Prinča Filipa gadsimts” uzzināsiet ko vairāk par karalisko ģimeni. Gadu desmitiem princis Filips ir bijis viens no pasaulē ievērojamākiem karaliskās ģimenes pārstāvjiem, kas atzinību ieguva gan tāpēc, ka bija savas sievas karalienes Elizabetes II lielākais balsts, gan arī savas personības dēļ. Tā kā prinča Filipa galvenais pienākums bija ļaut karalienei vienmēr būt uzmanības centrā, viņam nācās pārkāpt pāri ambīcijām un zināt savu vietu – būt divus soļus aiz karalienes. Tomēr, neskatoties uz to, prinča Filipa spēcīgā personība ļāva pasaulei viņu iepazīt arī kā indivīdu, kas nebaidās izteikt savas domas un kam patiesi rūp sava ģimene un tauta.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumos populārā amerikāņu vēsturisko romānu rakstnieka K. V. Gortnera grāmata „Tjūdoru atriebība”. Pēc Asiņainās Mērijas nāves tronī kāpj Elizabete I, un viņas uzticamais spiegs Brendans Preskots tiek aicināts palīgā jaunajai karalienei. Valdniece uztic viņam slepenu misiju – atrast viņas galmadāmu lēdiju Periju, kas nozudusi pēc došanās uz kādas ģimenes muižu Jorkšīrā. Ieradies nomaļajā īpašumā, Brendans sastopas ar savādu nabadzībā nonākušu ģimeni, kas slīgst bēdās. Tiek uziets arvien vairāk pierādījumu, ka viņi kaut ko slēpj. Jo tuvāk Brendans ir tam, lai uzminētu ģimenes noslēpumu, jo acīmredzamāks top tas, ka dedzībā noskaidrot patiesību viņš var veicināt Elizabetes bojāeju…

 

     Amerikāņu rakstnieces Noras Robertsas trillerī „Es paņemšu visu...” Morgana ir laimīga sieviete – viņa ir apmetusies draudzīgā pilsētiņā, iegādājusies savu māju un strādā par bārmeni. Pie bāra letes sastaptais pievilcīgais svešinieks šķiet kā trūkstošais puzles gabaliņš viņas dzīvē. Viņš ir asprātīgs, gādīgs un iejūtīgs. Ielaižot šo vīrieti savā sirdī, Morgana pat nenojauš, cik ļoti tiks satricināta viņas pasaule, jo drīz vien atklājas šausminoša patiesība – jaukais vīrietis ir sērijveida slepkava, kas piesavinās savu upuru naudu. Morganai izdodas palikt dzīvai, bet viņai viss jāsāk no jauna: bez naudas, bez sapņiem, allaž gatavai bēgt. Jo ir skaidrs – šis cilvēks atgriezīsies, lai pabeigtu iesākto.

 

     Čehu rakstnieces Viktorijes Hanišovas romāna „Sēņotāja” centrā ir jauna sieviete Sāra, kura jau vairākus gadus trūcīgi pārtiek no sēņu lasīšanas un to piegādes provinces restorānam. Būdama brīvprātīga vientuļniece, viņa tikai reizumis dodas uz pilsētu pie psihiatres, lai pārliecinātu par savu līdzsvaroto garīgo stāvokli. Ziņa par mātes nāvi Sāras dzīvi īpaši nemaina. Viņa piedalās bērēs, satiekas ar brāļiem, no kuriem jau sen atsvešinājusies, un atgriežas mežā. Taču ģimenē piedzīvotā bērnības trauma un pāri nodarītais paliek. Viktorije Hanišova bez aplinkiem un vienlaikus iejūtīgi mēra, ko spēj izturēt bērna dvēsele un kur ir ģimenes robežas.

 

   Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti