Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     1990. gada 1. septembrī pie Rēzeknes Skolotāju institūta (pašlaik Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija) tika atklāta piemiņas zīme “Klusā kokle”, kas veltīta zinātnieka un pedagoga Miķeļa Bukša (1912-1977) piemiņai. To veidojis tēlnieks Bērtulis Buls.

 

     Literatūras un kultūras vēstures pētnieka, folklorista, valodnieka un publicista M. Bukša  šūpulis kārts 1912. gada 1. jūnijā Šķilbēnu pagasta Plešovā. Pēc gada ģimene pārcēlās uz Baltinavas pagasta Leidumiem, ar ko arī saistās Miķeļa Bukša agrās bērnības atmiņas.

 

     1927. gadā viņš pabeidza Baltinavas sešgadīgo pamatskolu, pēc tam mācījās Rēzeknes Valsts ģimnāzijā un Latvijas Universitātē, kuras Filoloģijas fakultāti pabeidza 1938. gadā.

 

    Strādāja par skolotāju Aglonā, Daugavpilī un Rēzeknē, no 1941. līdz 1944. gadam bija Rēzeknes Valsts ģimnāzijas direktors. Visu dzīvi, mācot citus, mācījās arī pats, apguvis 8 valodas.

 

     1944. gadā ar dzīvesbiedri Janīnu, meitām Emeritu un Digni devās bēgļu gaitās uz Zviedriju. Emigrācijā M. Bukšs dibināja “Latgaļu izdevnīceibu”, kuru daudzus gadus vadīja Vladislavs Locis, un „Latgaļu pētnīceibas institutu”. M. Bukšs bija žurnāla „Dzeive” redaktors un rakstu krājuma „Acta Latgalica” izdevējs, galvenais redaktors un literāts (pseidonīms S. Adamāns, Aizeļksnīts, Dadzītis, Lobords, Juris Stākle). Pēc M. Bukša un V. Loča ierosmes tika dibināts Andriva Jūrdža fonds, kura mērķis ir sekmēt latgaliešu rakstnieku un zinātnieku darbu izdošanu.

 

     M. Bukšs ir septiņpadsmit grāmatu autors. Nozīmīgākās no tām ir „Senču pasaule” (1950), „Vacōkī rakstnīceibas pīminekli” (1952), „Latgaļu literaturas vēsture” (1957), apceres par F. Kempu (1969), F. Trasunu (1964), Nikodemu Rancānu (1939; 1943; 1971; 2002), „Latgaļu gramatika un pareizraksteibas vōrdneica” (kopā ar J. Placinski, 1973), „Latgaļu atmūda” (1976) u. c.     

 

     M. Bukšs mira Zviedrijā 1977. gadā. Apbedīts Stokholmas katoļu kapsētā. Uz viņa piemiņas akmens ir iegravēti vārdi “Latgolas dvēseļu tulks”. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas viņa sieva parūpējās par dzīvesbiedra grāmatu nogādāšanu dzimtenē, līdz ar to M. Bukša grāmatas tagad ir Rēzeknē, Balvos, Daugavpilī u. c.

 

     Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā no 25. augusta līdz 7. septembrim skatāma izstāde ““Klusais koklētājs” – Miķelis Bukšs”. Ikviens interesents tiek laipni gaidīts bibliotēkā!