Attēls: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Sagaidot 2021. gada Eiropas dienu, Rēzeknes Centrālā bibliotēka bija sagatavojusi vairākas interesantas aktivitātes, kurās varēja piedalīties ikviens rēzeknietis – uzzināt ko jaunu un dalīties savā pieredzē un padomos par zaļā dzīvesveida tēmu. 

      

     Jau 2019. gada beigās Eiropas Komisija nāca klajā ar vērienīgu Eiropas “Zaļā kursa” plānu, aktualizējot klimata un vides jautājumus kā Eiropas Savienības prioritāti tuvākajā nākotnē. Eiropas “Zaļā kursa” mērķis ir panākt efektīvu resursu izmantošanu un virzību uz aprites ekonomiku, klimata izmaiņu apturēšanu, bioloģiskās daudzveidības izzušanas apturēšanu un piesārņojuma samazināšanu.

 

     Atbalstot Eiropas “Zaļo kursu”, projekta “Europe Direct Austrumlatgalē” ietvaros Eiropas dienas priekšvakarā, 8. maijā, Rēzeknes Centrālā bibliotēka organizēja 2 tiešsaistes pasākumus – “Lasām zaļās grāmatas” un “Dzīvosim zaļi!”. Pirmās tiešsaistes laikā ikviens interesents tika aicināts nolasīt fragmentu no kādas grāmatas, kuras nosaukumā ir iekļauts vārds “zaļš”. Ieklausoties priekšlasījumos, pārliecinājāmies, cik dažādas var būt šīs zaļās” grāmatas”! Daba, veselīgas tējas un ēdieni, ceļojumi, dzejoļi un stāsti bērniem, latviešu un ārzemju autoru tēlojumi un  esejas – tas viss caur zaļās krāsas prizmu izskanēja tiešsaistes laikā.

 

     Diskusijā “Dzīvosim zaļi!” aicinājām padomāt un izteikt savu viedokli par zaļo dzīvesveidu. Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas skolotāja Anita Vaivode pastāstīja, ka 2013. gadā ģimnāzijai tika piešķirts Ekoskolas nosaukums un Zaļais karogs. Skolēni labprāt iesaistās dažādos starptautiskajos projektos un aktivitātēs, kas sniedz iespēju veidot un īstenot aktīvu attieksmi un pieņemt lēmumus par vides uzlabošanu gan skolā, gan mājās.  Piemēram, interesanta un ļoti noderīga bija plastmasas pudeļu vāciņu vākšana. Savāktie vāciņi tika nosūtīti uz Poliju, kur tie tika pārstrādāti un tālāk izmantoti ratiņkrēslu izgatavošanā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

 

     Rēzeknietis Normunds Liepiņš dalījās pārdomās par to, kā rēzekniešus motivēt un iesaistīt dažādu atkritumu savākšanā un ekoloģisko tīrīšanas līdzekļu izmantošanā sadzīvē. Bijušais rēzeknietis Vadims Boļšakovs stāstīja par Dienvidkorejā redzēto iedzīvotāju attieksmi pret apkārtējo vidi un valsts politiku dabas aizsardzības jautājumos. No šīs valsts piemēra mēs varētu daudz ko pamācīties.

 

     No 30. aprīļa līdz 8. maijam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas Facebook lapā norisinājās konkurss “Zaļo padomu banka”, kurā varēja iesūtīt padomus, kas ir dabai draudzīgi un var noderēt ikvienam. Lūk, daži no tiem.

 

     Līga Igaune: “Veicot lielos uzkopšanas darbus, nemeklēsim ķīmiskos tīrīšanas līdzekļus, bet gan pagatavosim paši. Dzeramās sodas un sāls maisījums ar karstu ūdeni spēs tikt galā ar plīts traipiem, bet, lai notīrītu stikla virsmas, pagatavosim līdzekli no etiķa un ūdens. Pašiem un videi draudzīgi, viss spīd un laistās! Dzīvosim ZAĻI!”

 

     Ilona Svilste: “Ejot iepirkties, līdzi ņemu vairākkārt izmantojamo iepirkšanās somu, kā arī atsakos no vienreizlietojamiem plastmasas maisiņiem, to vietā izmantoju auduma maisiņus.

 

     Elvita Kotāne: “Lai taupītu energoresursus, uzvārīto ūdeni no tējkannas ielej termosā, kurš to ilgāk uzglabā siltu, un nav atkārtoti jāuzsilda tējkanna. Izmanto pagarinātājus ar slēdzi, lai elektroierīces to neizmantošanas laikā lieki netērē elektroresursus.”

 

     Larisa Ivanova: “Veicot pavasara tīrīšanu, neaizmirsīsim arī par garderobi. Lietas labā stāvoklī iespējams nodot labdarībai, kā arī atdot vai pat pārdot Facebook grupās vai portālā Andelemandele.”

 

     Paldies visiem, kuri piedalījās gan tiešsaistes pasākumos, gan padomu konkursā!