Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     „Laikā, kad fotoaparāts kļuvis gluži vai par nepieciešamu modes aksesuāru ikkatram, kad tas iebūvēts gandrīz katrā mobilajā tālrunī un kad neskaitāmās fotodarbnīcās ražo bilžu tūkstošus, var pavisam viegli neievērot patiesību, ka fotogrāfija ir arī mākslas valoda un mūsu vizuālās kultūras daļa.” (Raimo Lielbriedis.)

 

Interesanti fakti no vēstures

 

     Pirmo attēlu iegūšana prasīja daudz laika – pat 30 minūtes. Tāpēc cilvēkiem, kas vēlējās nofotografēties, bija ilgi jāsēž pilnīgi nekustīgi (citādi attēls būtu miglains). Dažreiz viņi pat tika piesieti pie krēsla. Iegūtajos attēlos gan bija redzams tikai melnbalts siluets. Tiem, kas vēlējās krāsainus fotoattēlus, pašiem tie vēlāk bija jāizkrāso. Turklāt vienīgais veids, kā iegūt vairākus eksemplārus, bija vienlaikus fotografēt ar vairākiem aparātiem.

 

      Neņemot vērā ilgo fotogrāfiju iegūšanas procesu, fotografēšanās kļuva ļoti populāra un strauji izplatījās visā pasaulē. Tāpēc arī tehnoloģijas attīstījās ātri – 20. gadsimta 20. gados tika radīta 35 milimetru fotofilma, ko filmiņu fotoaparātos lieto vēl šodien. Tā ļāva iegūt arī krāsainus attēlus.

 

     1970. gadā tika radīts pirmais fotoaparāts, ar kuru varēja fotografēt bez filmiņas. Tomēr bija nepieciešami vēl aptuveni 20 gadi, lai ar digitālo fotoaparātu varētu iegūt kvalitatīvus attēlus, bet šobrīd pat ar mobilajos telefonos iebūvētajiem aparātiem var radīt labas fotogrāfijas.

 

___________________

 

     „Vienalga, vai fotogrāfs izmanto filmu fotoaparātu vai digitālo kameru, viņam ir labi jāzina sava fotoaparāta darbības principi, jo tikai tad viņš vislabākajā veidā spēs tvert fotografējamā objekta būtību, tajā ietvertās vizuālās vērtības,” teic Antons Mūrnieks, kurš ar fotografēšanu nodarbojas daudzu gadu garumā.

 

Antons Mūrnieks

 

     „Lai uzņemtu izdomas bagātas un pievilcīgas fotogrāfijas, ir lieliski jāzina, kāda nozīme ir fotoaparāta vadības ierīcēm un dažādajiem objektīva stāvokļiem. Fotogrāfam ir jāzina, ne vien ko iekļaut attēlā, bet arī ko tajā neiekļaut. Labam fotogrāfam ir jāiemācās ap viņu esošajās lietās saskatīt lieliskus attēlus un tos nofotografēt.”

 

     Aicinām aplūkot A. Mūrnieka fotoaparātu izstādi „Fotoaparāti agrāk un tagad”, kā arī viņa fotomirkļu izstādi „Saules pieskāriens”, kura no 29. janvāra līdz 10. februārim apskatāma Rēzeknes 2. bibliotēkā!