www.rezeknesbiblioteka.lv

     No 2020. gada 20. maija līdz 3. jūnijam Rēzeknes 2. bibliotēkas apmeklētāji var aplūkot izstādi “Gleznotājam, novadniekam Vladislavam Pauram – jubileja”.

 

     Izstādē eksponētas grāmatas un periodikas izdevumi no bibliotēkas krājuma, kā arī materiāli no datu bāzēm, ar kuru palīdzību var dziļāk iepazīties ar mākslinieka dzīves un daiļrades gaitām. 

 

     Vladislavs Paurs dzimis 1945. gada 23. maijā Rēzeknes rajona Dukstigalā, gleznainās “Latgales jūras” krastā. Mūžībā devies 2019. gada 25. septembrī. Jau agrā bērnībā kopā ar vecākiem pārcēlies uz dzīvi Rēzeknē, kur pēc septiņgadīgās skolas beigšanas iestājies Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļā.

 

     1966. gadā ieguvis mākslinieka meistara kvalifikāciju. 1979. gadā ar diplomdarbu, gleznu “Pļavā”, pabeidzis Latvijas Mākslas akadēmiju. 1972. gadā paralēli studijām sācis strādāt par pedagogu Rēzeknē, vēlāk par direktora vietnieku, direktoru un vadītāju vairākās mācību iestādēs Rēzeknē. Kopš 1995. gada pēc maģistra grāda iegūšanas mākslas apakšnozarē tālāko profesionālo darbību saistījis ar Rēzeknes Augstskolu (tagad Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija). Kopš 1986. gada bija Latvijas Mākslinieku savienības biedrs.

 

     Blakus pedagoģiskajam darbam aktīvi piedalījies mākslas dzīvē Latgalē, Latvijā un citur ārzemēs. Ingas Čekšas-Ratnieces intervijā “Turpināt izjust gleznošanas garšu” žurnālam “A12” mākslinieks bija atzinis, ka savienot māksliniecisko un pedagoģisko darbu nav bijis viegli, taču tas viņam nav licis apstāties, bet gan rosinājis darīt vēl vairāk.

 

     Strādājis eļļas un akvareļa tehnikās. Pārsvarā gleznojis ainavas, kas izceļas ar poētiskām, niansētām, pēkšņām un negaidītām dabas ekspresijām. Darbojies klusās dabas žanrā, pievērsies figurālajām kompozīcijām un portretam, kuros izcēlis cilvēka saikni ar dabu, veidojot harmoniskas krāsu gammas un, kā saka mākslas zinātniece, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas pedagoģe Irēna Vilčuka, – tonāli daudzveidīgu pasauli. 

 

     V. Paura darbi atrodas vairākos muzejos un privātkolekcijās Latvijā un Eiropā. Mākslinieciskās darbības laikā tapušie darbi eksponēti vairākās personālizstādēs Latvijā, Eiropā un Krievijā.

 

Noderīgi resursi

Bibliotēkas novadpētniecības materiāli par Vladislavu Pauru