Galda spēļu prieks bibliotēkā
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Jau sensenos laikos cilvēki meklēja dažādus veidus,  kā sevi izklaidēt. Neviens nezina, kā radās pirmā galda spēle, bet jau pirms 5500 gadiem Ēģiptē spēlēja senetu – kauliņspēli diviem spēlētājiem.

 

     Lielākā daļa galda spēļu ir radušās pirms simtiem, pat tūkstošiem gadu Austrumu zemēs. Populārākās no tām ir šahs, dambrete, kārtis un cirks. Mūsdienu spēļu kultūra ir aizsākusies ar spēli „Monopols”, kas radās 1934. gadā ASV lielās depresijas laikā. Tomēr revolūciju  galda spēlēs ieviesa „Katanas ieceļotāji”, ko laida klajā 1995. gadā Vācijā.

 

     Mūsdienās spēles palīdz īsināt laiku, asināt prātu, izklaidēties un izbaudīt sacensību garu. Gandrīz visas galda spēles attīsta prāta spējas un liek domāt stratēģiski, dažus soļus uz priekšu. Spēlē  iesaistītie cilvēki viens otru labāk iepazīst, nostiprina draudzības saites un lieliski pavada laiku.

 

     Lai arī šodien ir pieejamas dažnedažādas datorspēles, galda spēles neiet mazumā – tieši otrādi, tiek izdomātas aizvien jaunas. Iespējams, tas tāpēc, ka galda spēles var spēlēt  draugu pulkā, nevis vienatnē.

 

     Rēzeknes 2. bibliotēkā 28. janvāra pēcpusdienā pulcējās 5. vidusskolas 5. un 6. klases jauniešu grupiņa, lai uzspēlētu bibliotēkā pieejamās galda spēles. Priekšroka  tika dota tādām spēlēm kā Saderēsim, Faktu pasaule, UNO un Alias.    

 

     Viens no dalībniekiem, Ivo, dalījās pārdomās: „Tā ir laba aktivitāte, ļauj iesaistīties dažādiem cilvēkiem. Kāds spēlēs klusējot, bet būs kopā ar citiem un jutīsies labi. Cits komentēs, jokos, bet nevienu netraucēs. Pozitīvās emocijas vienmēr tiks paņemtas līdzi.”

 

     Pasākuma foto skatieties šeit.