Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 17. jūnijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 33 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Mūzikas pedagoģes B. Brices grāmata „Viss sākas ar rotaļu” paredzēta kā metodiskais palīgs mūzikas, pirmsskolas, sākumskolas un interešu izglītības skolotājiem, kā arī logopēdiem. Grāmatas pirmajā daļā autore raksturo bērna sensorās spējas, rotaļas lomu bērna attīstībā, mūzikas klausīšanās un ritmiskās darbības iemaņas, valodas attīstības posmus un tam atbilstošas rotaļas. Autore piedāvā arī savus padomus, kā noorganizēt elementārās muzicēšanas orķestri un kā tam veidot partitūru. Izdevumā raksturotas ritma spējas un kustību koordinācija, dziedāšanas un balss higiēna, elpošanas vingrinājumi. Kā jaunumu autore piedāvā artikulatīvās pasakas un eksperimentus ar skaņām un trokšņiem. Grāmatas otro daļu veido rotaļas un spēles, sākot no mēles mežģiem, ritma rotaļām, aktīvās mūzikas klausīšanās spēlēm un beidzot ar skaņu eksperimentiem un muzikālām rotaļām. Ieteikumus papildina nošu materiāls. Visi autores ieteikumi ir ne tikai pārbaudīti praktiskajā darbā, bet arī augsti novērtēti speciālistu vidū.

 

     M. Šneideres grāmatas „Lilita Bērziņa. Dēļ tavu acu liesmām” centrā ir viena no izcilākajām aktrisēm latviešu teātra vēsturē – Lilita Bērziņa. M. Šneidere grāmatā stāsta par aktrises gaitām teātrī, par teātra aizkulisēm, mākslinieka dzīvi teātrī un ārpus tā.

 

  

 

     Latvijas Bankas izdotā grāmata „Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi” ir bankas pateicība tās 20 gados izlaisto atjaunotā lata naudas zīmju grafiskā dizaina un plastiskā veidojuma autoriem. Mākslinieku fotoportretus, mākslas darbu reprodukcijas un radošās biogrāfijas kodolīgus pašnovērtējumus papildina izdevuma sastādītājas R. Umblijas veiktā naudas zīmju dizaina izveidē ievēroto principu un metožu analīze, ārvalstu ekspertu viedokļi un Latvijas Bankas monētu dizaina komisijas locekļu atzinumi. Grāmatā ietvertas Latvijas Kultūras akadēmijas profesores D. Teteres pārdomas par termina „nauda” izcelsmi un saturu, vēsturiski materiāli par atjaunotā lata tapšanas pirmsākumiem un informācija par Latvijas Bankas sadarbību ar sabiedrību naudas zīmju dizaina jomā, kā arī ieskats Latvijas Bankas rīkotajā atjaunotās nacionālās valūtas 20 gadu jubilejai veltītajā multimediālajā izstādē.

 

     Daiļliteratūras klāstā L. Brīdakas dzejas un eseju grāmata ar R. Blaževičas akvareļiem „Dvēseles ziedēšana”, kurā dzīve skatīta, meklējot paralēles ziedu un cilvēka dvēseles pasaulē.

 

     Dz. Žuravskas jaunajā stāstu krājumā „Piecžuburis” atrodami 25 stāsti, kas apkopoti nodaļās „Piecžuburis”, „Strīdus ābols”, „Velnaģīmis”, „Sižets nelielam stāstam” un „Uzbrukums”. Stāstos sastopamie cilvēki un viņu likteņi uzrunā ar vienkāršību un dabiskumu, lasītājs var līdzpārdzīvot stāstu varoņiem un priecāties kopā ar viņiem, viegli atrodot līdzības no savas vai tuvinieku dzīves.

 

  

 

     F. Nīlas romāns „Viltus eņģelis” sniedz ieskatu Lielās Naudas pasaulē laikā, kad 2008. gada globālā finanšu krīze ienāk investīciju baņķiera Nika Skinera un viņa sievas Brionijas, lielas PR kompānijas vadītājas, ģimenē. Jauna un nabadzīga studente Elija ierodas Skineru ģimenē un drīz vien kļūst neaizvietojama viņu ikdienā un svētku brīžos. Draudīgs finanšu skandāls mudina domāt, ka aiz Skineru nama durvīm tiek perināts kaut kas nekrietns, un ģimenes privātā dzīve pēkšņi nonāk mediju ziņu lentēs. Elija saprot, ka ir lieciniece notikumiem, kurus labāk nekad nebūtu redzējusi. Viņai jāpieņem kāds smags lēmums, no kura būs atkarīga visa turpmākā dzīve.

 

     L. Džūelas romāns „Pirms tevi satiku” savukārt stāsta par jaunu sievieti Betiju Dīnu, kurai testamentā novēlēts atklāt kādu noslēpumu. Meklējumos Betija nonāk citā laikmetā – bohēmas pārņemtajā 20. gadu Londonā, tās karsti pulsējošajā sirdī Soho. Saviesīgā dzīve, džezs un šampanietis brokastīs... Betijai ir kāda sirds vēlme, kas alkst piepildījuma, vairāk par to uzzināsiet, izlasot šo ar metaforām un humoru pilno grāmatu.

 

     M. Džonsones romantiskais romāns „Negaidīta romance” pārsteidz ar attiecību pavērsieniem. Līdz Stīvijas un Metjū kāzām atlikušas tikai dažas nedēļas, kad pie Stīvijas ierodas pilsētas mežonīgākais vīrietis ar pagalam sliktu reputāciju – Ādams Maklīns, lai paziņotu Stīvijai nelāgus jaunumus. Diemžēl jau pēc dažām dienām Stīvija var atcelt kāzas, sakravāt koferus un izvākties no sava līgavaiņa mājas, bet viņai nav kur iet. Ādama piedāvājums Stīvijai nāk tieši laikā, taču tas ir vairāk nekā nepieklājīgs, bet sievietei nav plašu izvēles iespēju…

 

  

 

     E. Džeimsas romāns „Keitijas Lavenderes cita dzīve” vēsta par liktenīgiem maldiem un pārpratumiem. Keitija Lavendere vienmēr ir uzskatījusi sevi par līdzsvarotu reālisti. Nav tādu satricinājumu, kas liktu viņai zaudēt prātu un savaldību. Līdz brīdim, kad viņa saņem vēstuli no advokātu biroja, kurā lūgts ierasties personīgi. Jau pavisam drīz Keitija uzzina jaunumus, kas negaidot apvērš viņas līdzšinējo dzīvi kājām gaisā, apsolot bezrūpību un pārticību, ja vien… Keitija spēs nodot visu, kam līdz šim ir ticējusi.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. jūlijā.

 

Līdzīgi raksti