Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 16. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 38 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     M. Kondo starptautiskajā bestsellerā “Kārtības maģija” atainotas jaunākās dzīvesstila tendences. Lasot grāmatu uzzināsiet, kā sakopt savu dzīves telpu un baudīt unikālo kārtības maģiju – mierīgu, motivējošu prāta stāvokli. “Kārtības maģija” ir kārtošanas rokasgrāmata. Tās autore japāniete Marija Kondo lasītāju soli pa solim iepazīstina ar savu unikālo metodi mantu sakārtošanai un uzglabāšanai, piedāvā daudz praktisku un neparastu padomu un sola, ka pietiek visas lietas vienu reizi rūpīgi sašķirot, lieko izmest un atlikušo sakopt, lai vairs nekad ar to nebūtu jānodarbojas.

 

     Autore apgalvo: “Mājas sakārtošana ir brīnums, kas rada enerģisku un laimīgu dzīvi! Sakārtojot māju un samazinot mantu daudzumu, atklāsiet savas patiesās vērtības un to, kas jums dzīvē patiešām svarīgs.”

 

     Lasot I. Filjozas izdevumu “Bērns grib mani nokaitināt” vecāki apgūs efektīvus audzināšanas ieteikumus, kas balstīti uz zinātniskiem pētījumiem.

 

     Kā saprast, kas notiek ar bērnu vecumā no 6 līdz 11 gadiem? Bērnu nepaklausība dzen vecākus izmisumā! Viņiem nav kur likt enerģiju, viņi negrib mācīties, trūkst pašpārliecības, septiņu gadu vecumā vēl slapina gultā... Varbūt pie vainas nav noteikumu neievērošana? Ja kliedzam un sodām savus bērnus, tas nozīmē, ka nepārzinām bērnu smadzeņu attīstību.

 

     Vienu dienu mazajam cilvēciņam ir vajadzīga brīvība, nākamajā viņš meklē patvērumu mātes apskāvienos. Nav viegli, audzinot bērnu, novilkt robežu starp “par daudz vai par maz”. Bet viss vēl nav zaudēts! Vecāki var palīdzēt bērniem saglabāt ticību saviem spēkiem!

 

     Daiļliteratūras klāstā K. Teilores Daringemholas triloģijas pirmā grāmata “Daringemhola. Mantojums”.

 

     Jaunā veterinārārste Keita ir apmierināta ar mierīgo dzīvi Soltersendā, gleznainā Austrumanglijas ciemā. Viņai ir ļoti draudzīgas attiecības ar Daringemholas muižas īpašnieku Kemdenu ģimeni, kuras locekļi izturas pret Keitu kā pret pašu meitu. Taču kādu dienu ciemā ierodas svešinieks, kurš negadījumā zaudē atmiņu. Jaunā sieviete izskatīgo vīrieti uzņem savā mājā un drīz vien viņā neglābjami iemīlas. Keita jau gandrīz notic, ka svešinieks ir gatavs atbildēt viņas jūtām, kad izrādās: vīrietis ir Bens Sterlings, IT uzņēmējs no Ņujorkas un īstenais Daringemholas mantinieks. Viņš jau gadiem ilgi ir kalis plānus un zvērējis atriebties ģimenei, kas savulaik viņa mātei, rupji parādījusi durvis.

 

     L. Binē romāna “HHhH” sižeta pamatā ir trillerim atbilstoša slepkavība Otrā pasaules kara laikā, kas pasniegta ar reti sastopamu literāru meistarību.

Diviem vīriem uzticēts nogalināt Gestapo vadītāju. Operācijas nosaukums ir “Antropoīds”. Prāga, 1942. gads. No Londonas tika nosūtīti divi čehoslovāku izpletņlēcēji ar uzdevumu nogalināt Reinhardu Heidrihu – nacistu slepenā dienesta vadītāju. Viņa boss ir Heinrihs Himlers, bet ikviens SS vienībā saka: “Himlera smadzenes sauc Heidrihs,” – ko vācu valodā raksta: “HHhH”. Visi minētie tēli ir īsti. Visi atainotie notikumi ir reāli fakti. Tomēr līdzās nervus satraucošajam aprakstam par gatavošanos uzbrukumam ritinās vēl viens stāsts, kurā rakstnieks ir izmantojis savu iztēli.

 

     Dž. Devero jaunajā romānā “Negaidītais mantojums” Halijas dzīve nekādā ziņā nav nosaucama par ideālu. Viņai ir nācies atteikties no daudz kā savas blondās un ļoti skaistās pusmāsas Šellijas dēļ. Attāls radinieks ir atstājis Halijai mantojumā māju Nantaketā, un Šellijai jau ir gatavs plāns, kā šo māju nozagt. Taču iejaucas kāds vīrietis, un notikumi negaidīti pavēršas gluži citā virzienā...

 

     Dž. Mojas romānā “Viens plus viens” neglābjamas optimistes dzīve ir nonākusi pamatīgā strupceļā. Vīrs pazudis nezināmās tālēs, un viņa cenšas, cik spēka, lai viena uzturētu divus bērnus. Viņa vienmēr saglabā optimismu, kaut tas nenākas viegli. Tāda ir Džesas Tomases dzīves īsā versija, bet šķiet, ka gaidāmi jauni sarežģījumi.

 

     Eds Nikolss ir labais puisis, kura dzīve sagājusi galīgi šķērsām. Viņam bija viss, bet vienas muļķīgas kļūdas dēļ vairs nav nekā. Kad šķiet, ka sliktāk vairs nevar būt, liktenis piespēlē vēl vienu pārsteigumu – bezgala dīvainu ģimenīti, kura burtiski pievelk nepatikšanas…

 

     D. Rodrigesas romānā “Mazā Kābulas kafejnīca” Sanija ir enerģiska amerikāniete, kuras prieks un lepnums ir mazā kafejnīca karu un nemieru plosītajā Afganistānas galvaspilsētā. Viņas kafejnīcā strādā vietējie ļaudis, tostarp arī Jasmīna – jauna afgāniete no tāla kalnu ciema, kuras noslēpums var pakļaut briesmām daudzu cilvēku dzīves, un Haladžāna, kura ilgojas pēc pirmstālibu laikā valdošās brīvības un kura tagad slēpj savus mūsdienīgos uzskatus pat no dēla.

 

     Sanija dāsni dāvā savu viesmīlību apmeklētājiem, kuri pārsvarā ir ārzemnieki. Kādu dienu kafejnīcā ienāk britu žurnāliste Isabela un turīga amerikāniete Kendisa. Starp trim sievietēm izveidojas draudzība, kas mainīs ne tikai viņu, bet arī daudzu citu cilvēku dzīvi visā valstī...

 

     N. Noihausa detektīvromānā “Dusmīgais vilks” kādā karstā jūlija dienā no upes tiek izvilkts sešpadsmit gadus vecas meitenes līķis. Sekcijā atklājas, ka viņa tikusi ilgstoši mocīta un nogalināta, tomēr dīvainākais, – meiteni neviens nemeklē. Arī pēc vairākām nedēļām policijai vēl nav izdevies noskaidrot, kas ir šī meitene.

 

     Notiek vēl kāds noziegums – tiek uzbrukts televīzijas žurnālistei, kuras pētījumi aizskāruši ietekmīgu ļaužu intereses. Turpinot izmeklēšanu, kļūst skaidrs, ka abas lietas ir savstarpēji saistītas, un Pia Kirhofa un Olivers fon Bodenšteins atklāj šausmīgu noslēpumu par melu un krāpšanas tīklā dziļi iestigušiem it kā cienījamiem augstākās sabiedrības locekļiem. Un tad lieta kļūst personiska un nav zināms, vai izmeklētāji paspēs laikus nomedīt ļauno dusmīgo vilku...

 

     V. Selecka trilleris “Meitenes ar eņģeļa tetovējumu” ir par to, kā vajātie un pazemotie aizstāv savu godu un tiesības dzīvot.

 

     ... Džeina ir skaista, gudra pusaudze. Viņa dzīvo kopā ar mammu un vecomāti, viņas ģimenei pieder lepns nams Rīgas centrā. Taču tad Džeina paliek viena, nonāk patēva Skudras varā, tiek izvarota, pārvērsta par narkomāni, mīlas enģeli...

 

     Skudra, prominentu politiķu, uzņēmēju balstīts, turpina iesākto – bradā kājām likumu, pelna naudu, iesaistot nepilngadīgas meitenes prostitūcijā. Vai ļaunums paliks nesodīts? Bet varbūt Džeinai spēs palīdzēt žurnālists Kristaps Šaicāns un viņa draugs advokāts Māris Pakers? Ar šiem varoņiem lasītājs jau sastapās V. Selecka iepriekšējā romānā “Sārtā asins baltā sniegā”. Arī šoreiz abi steidz palīdzēt pazemotajiem. Vai viņiem izdosies tuvināt taisnīgās atriebības stundu?

 

     I. Puriņas grāmatā “Sirdspuksti viņpus robežām” patiesa mīlestība spēj pārvarēt lielus attālumus, kliedēt laika radīto atsalumu un piedot nepiedodamo. Bet vai tā sniedzas pāri dzīvības un nāves robežai? Satikušies pēc liktenīgas autoavārijas, Enija un Rojs atklāj no jauna ne vien īstas mīlestības dziļumu un saldmi, bet arī tumšu noslēpumu, kas abus saista…

 

     Īsi raksturojot – mistika, noslēpums un visplašākā jūtu gamma sākot no naida līdz mīlestībai. Ja mēdz teikt, ka no mīlestības līdz naidam tikai viens solis, tad no naida līdz mīlestībai gan krietni garāks ceļš ejams.

 

     Turpinot vēsturisko romānu sēriju “Mēs. Latvija, XX gadsimts”, iznācis dzejnieces un dramaturģes Ingas Gailes debijas prozas darbs – vēsturiskais romāns “Stikli”, kurā ir stāstīts par mīlestību, sabiedrībā valdošo attieksmi pret seksualitāti un garīgi slimiem cilvēkiem, viņu spēju mīlēt un radīt bērnus, un valsts vēlmi attīstības labā ar eigēnikas palīdzību sabiedrību dalīt labajos, stiprajos un mazvērtīgākajos cilvēkos. Romāna darbība risinās 1938. gadā.

 

     “Esmu vienmēr gribējusi rakstīt prozu, bet, ka mana debija būs ar vēsturisku romānu... Ak, Dievs! Nezinu, kāpēc šāds pārbaudījums kritis manā lauciņā, jo tā nav mana sfēra,” atzīst Inga Gaile.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. jūnijā.