Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 16. martā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 31 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     “Baltu dievestības pamati” autors Valdis Celms daudzu gadu garumā apzinājis latviskās dzīvesziņas un pasaules redzējuma mantojumu dainās, zīmēs un simbolos, kā arī pētījis tā saistību ar indoeiropiešu senās reliģijas pamatiem. Grāmata ir bagātīgi rotāta ar autora orģinālzīmējumiem. Teksts un dainas paralēli tulkotas arī lietuviešu valodā.

 

     Šajā darbā iekļautā informācija skaidro Dieva laistās pasaules uzbūvi un cilvēka vietu tajā, kā arī runā par patiesībām un vērtībām, kas vajadzīgas visiem. Tā ir grāmata par baltu dievestību, par pasaules redzējumu, kādu mēs to iepazīstam latvju dainās, pasakās, zīmēs, simbolos un gadskārtu tradīcijās, par Dieva atskārtumu Visumā un Dabā, kur Dievs ir Cilvēka palīgs un ceļa biedrs. Darbs lasītāju ieved tēlainā dzīvības spēku un arhetipu pilnā pasaulē. Tā ir dzīvespriecīga un pilnīga pasaules aina.  

 

     Džefa Hodža “Botānika dārzkopjiem” ir grāmata par dārzkopības mākslu, kas skaidro botānikas zinātnē un dārzkopībā izmantoto valodu un to kā aug augi, kas tos ietekmē, un kā sasniegt labākos rezultātus to audzēšanā. Darbu no angļu valodas tulkojusi Ilze Žola.

 

     Daudzi Anci Annu Šternbergu pazīst kā bloga Topivesels.lv autori un kā praktizējošu naturopāti un naturopātiskā uztura treneri, kas izglītību ieguvusi Anglijā. Daudzi, kas Anci sastapuši dzīvē, ir pārliecinājušies par viņas entuziasmu un vēlmi dalīties zināšanās. Viņa ir teikusi: “Manuprāt, virtuve ir ļoti radoša vieta – tā ir kā svētvieta, kur tiek ģenerētas idejas, attīrās domas, izpaužas radošā mīlestības enerģija un top veselība.” Vairāk par veselīga dzīvesveida kopšanu un to, kā autore līdz tam ir nonākusi, lasiet viņas darbā “Topi vesels”.

 

     Dzejniece Kornēlija Apškrūma ir izteikusi šādus vēlējuma vārdus, kā savai, tā arī visām mātēm Latvijā: “Es vēlos, māt, Tev paldies pasacīt!”, un dzejas izlase “Mātes svētība” ir tieši šāda pateicība. Dzejas krājumā gaišā piemiņā turēts viss labais, ko ikkatram var dot tikai māte.

 

     19. gs. franču klasiķis Ežēns Sī ir māsu Brontē laikabiedrs, kurš savulaik cīnījās ar Onorē de Balzaku par dižākā rakstnieka lauriem. Visslavenākie viņa darbi ir romāns “Parīzes noslēpumi”, kas īpaši populārs kļuva pēc tāda paša nosaukuma filmas uzņemšanas, kā arī “Mūžīgais žīds” un romānu cikls “Septiņi nāves grēki” – milzu epopeja daudzos sējumos. Daļa no tā ir romāns “Lepnības grēks”, kurā autors stāsta par politiķiem un dižciltīgo ļaužu dzīvi un intrigām, kurām piemīt divkosība un lepnības grēks, kas izpaužas slēptāk vai atklātāk, nemainīdamies nevienos laikos.

 

     Noveļu izlase “Pēdējās dienas Kurzemē” ir latviešu žurnālista un leģionāra Jāņa Vestfāļa-Sudrabiņa dramatisks izjūtu tēlojums par latviešu leģiona cīņām “Kurzemes cietoksnī”, par Latvijas Neatkarības kara notikumiem un dzīves epizodēm padomju okupācijas laikā. Savus darbus autors rakstījis 50. – 60. gados trimdā, Vācijā, kad atmiņas par piedzīvoto vēl bija ļoti izteiktas un kara psiholoģiskās rētas vēl nebija sadzijušas.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. aprīlī.

 

     Grāmatu jaunumi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiek publicēti divas reizes mēnesī!