Lasi grāmatu un skaties filmu

     Pēdējos gados uz kinoteātru lielajiem ekrāniem nonāk arvien vairāk un vairāk pasaules bestselleru (un ne tikai) ekranizāciju. Daudzas filmas tiek veidotas tieši pēc grāmatu motīviem. Tas ir lielisks veids ieraudzīt, cik meistarīgi ir kino režisori, kuri var pārveidot romānu, stāstu, lugu vai noveli par ļoti labu un aizraujošu filmu. 

 

     Tomēr diskusija par to, kas labāks – grāmata vai filma – ir nebeidzams karš starp faniem. Vieniem patiks tikai grāmatu versija, jo viņi uzskata, ka filmas nespēj atdarināt visu, kas ir grāmatā, bet citiem labāk patīk dažu stundu laikā iekļauties visā stāstījumā un saprast galveno domu ar aktieru emocijām.

 

     Lasot grāmatas, nereti stāsts tiek personalizēts un saistīts ar savām izjūtām. Paši varam izdomāt, kā izskatīsies galvenie grāmatas varoņi, apkārtējā vide un viss pārējais. Lasīšana attīsta kritisko domāšanu un asina prātu.

 

     Turpinājumā neliels ieskats ekranizējumu klāstā (grāmatas, pēc kurām tapuši ekranizējumi, pieejamas bibliotēkā). Pirmā grāmata, kura ir iznākusi arī kā filma 1900. gadā – „Šerloks Holmss neziņā” (režisors Artūrs Marvins). „Vējiem līdzi” ir 1939. gada amerikāņu vēsturiskā episkā drāma, kuras režisors ir Viktors Flemings. Filma ir uzņemta pēc amerikāņu rakstnieces Margaretas Mičelas romāna (1936) ar tādu pašu nosaukumu. 

 

     „Dziedoņi ērkšķu krūmā” ir pēc austrāliešu rakstnieces Kolīnas Makkalovas romāna (1977) 1983. gadā uzņemta daudzsēriju filma (režisors Darils Duke). Savukārt angļu rakstnieces Džeinas Ostinas darbi vairākkārt adaptēti gan uz skatuves, gan lielā ekrāna. Šogad kinoteātros nonākusi viņas aizraujošā un humorpilnā romāna “Emma” ceturtā ekranizācija (režisors Otems de Vailds). „Jēru klusēšana” ir 1991. gada amerikāņu trilleris, kura režisors ir Džonatans Demme. Filmas sižets ir balstīts uz amerikāņu rakstnieka Tomasa Harisa romānu (1988) ar tādu pašu nosaukumu. Daudziem iemīļotā brazīliešu rakstnieka Paulu Koelju romāns (2000) „Veronika grib mirt” tika ekranizēts 2009. gadā (režisore  Young).

 

     „Sniegavīrs” ir 2017. gada psiholoģisks krimināltrilleris, kas balstīts uz norvēģu rakstnieka Jū Nēsbē tāda paša nosaukuma romānu. Filmas režisors ir Tomass Alfredsons. Stāsts par slepkavību un kaislību 18. gadsimta Francijā ir vācu rakstnieka Patrika Zīskinda romānā (1995) un filmā (2006) „Parfīms” (režisors Toms Tikvers). 

 

     Pēc amerikāņu rakstnieka Stīvena Kinga darba „Mirdzums” tapusī filma 1980. gadā ir kļuvusi par īstu klasiku (režisors Stenlijs Kubriks). Tā stāsta par rakstnieku, kura ceļš uz jauno romānu ved pa plānprātības taku. Filmā izmantotie specefekti, aktierspēle un režija ir ietekmējusi šausmu filmu žanra attīstību. 2017. gadā tika ekranizēts arī Kinga romāns „Tas” (režisors Andress Musčieti), bet 2019. – „Tas 2”.

 

     Apskatīsim arī latviešu rakstnieku romānu jaunākās ekranizācijas. „Melānijas hronika” ir 2016. gadā skatītāju vērtējumam nodota Viestura Kairiša filma, kura veidota pēc rakstnieces Melānijas Vanagas atmiņu romāna “Veļupes krastā” (1991) motīviem. 

 

     „Homo novus” ir Latvijas filma, kura veidota pēc Anšlava Eglīša tāda paša nosaukuma romāna (1946) motīviem. Filma iznāca 2018. gadā, režisore ir Anna Viduleja. „Bille” arī  ir 2018. gadā izdota Latvijas spēlfilma, kas uzņemta pēc Vizmas Belševicas autobiogrāfiskā stāstu krājuma „Bille” (1995) pirmās daļas motīviem. Filmas režisore ir Ināra Kolmane. 

 

     „Jelgava 94” ir 2019. gada režisora Jāņa Ābeles veidota filma pēc tāda paša nosaukuma Jāņa Joņeva romāna (2013) motīviem. „Dvēseļu putenis” ir 2019. gada Latvijas vēsturiska pilnmetrāžas spēlfilma, kuras režisors ir Dzintars Dreibergs. Filma balstīta uz Aleksandra Grīna 1935. gada romānu ar tādu pašu nosaukumu. „Pilsēta pie upes” ir 2020. gada režisora Viestura Kairiša filma, kuras scenārijs veidots pēc latviešu trimdas autora Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāna (1992) motīviem.

 

     Bieži dzirdēts, ka cilvēki saka – grūti skatīties filmu pēc tam, kad izlasīta grāmata. Toties izlasīt grāmatu pēc tam, kad noskatīta filma, interese ir liela. Mūsu bibliotēkas pieredze ir tāda, ka, līdzko ir ekranizēts kāds romāns, daudzi lasītāji vēlas to ātrāk izlasīt. Lasiet grāmatas un skatieties filmas! Lai visiem veselība un veiksme!