160422 LV
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

 

     2022. gada 16. aprīlī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 32 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

     Ilutas Repules Psihosomatika ir pirmā grāmata latviešu valodā, kura ir veltīta jaunās psihosomatikas redzējumam. Psihosomatikai ir jau tūkstošiem gadu. Kā atsevišķs novirziens tā sāka veidoties apmēram 19. gadsimtā. 20. gadsimtā tiek skaidrots, kāpēc cilvēkam sākumā ir emocija un pēc tam rodas slimība. Kādi ir iemesli, kāpēc vajag mācīties psihosomatiku? Tāpēc, ka šie likumi ļauj atrast veseluma pieeju cilvēka ārstēšanā. Tad, kad mēs saslimstam, savienojam slimību kopā ar tiem emocionālajiem pārdzīvojumiem, kuri notiek cilvēka dzīvē, – tas mums ļauj atrast iemeslu. Ja mēs atrodam iemeslu, tad mēs ar to arī varam strādāt. Šajā grāmatā jūs uzzināsiet visu, kas ir jāzina par saslimšanu un izveseļošanos. Jūs atradīsiet informāciju, kuras katastrofiski pietrūkst sistēmiskajai pieejai veselības jautājumos.

Psihosomatika – kad ķermenis rāda par ko dvēsele raud.

     Lisa Rankina grāmatā  Visumam ir nolūksrosina lasītājus iepazīt sevi un iegūtās zināšanas izmantot veselības atgūšanai un nostiprināšanai. Viņas uzmanības lokā īpaša vieta ir bailēm un drosmei – diviem neatņemamiem cilvēka dzīves elementiem. Tradicionālā medicīna praktiski neņem vērā faktu, ka bailes spēj izraisīt slimības. Taču pētījumi pierāda, ka nekontrolētas bailes var veicināt sirds slimības, diabētu, vēzi un daudzas citas kaites. Tā kā viltus bailes nozīmē arī sliktākā scenārija uzburšanu un gatavošanos ļaunākajam, šī grāmata noderēs visiem – arī tiem, kuri par drosmes trūkumu nesūdzas.

     Hetere Modeja izdevumā Atklāj savu imunitātes tipurunā par nelīdzsvarotas imūnsistēmas problēmu un uzsver, ka tieši nelīdzsvarotība (nevis vienmēr tikai vājums!) ir tā īpašība, kas parasti izraisa slimību, hronisku iekaisumu, infekciju, alerģiju un autoimunitāti. Viņas skatījumā lielākajai daļai cilvēku galvenais ir imūnsistēmas līdzsvars. Balstoties uz jaunākajiem zinātnes atklājumiem un pašas praksē novēroto, autore vēsta, kā imūnsistēmu ietekmē mūsu uzvedība, uzturs, ieradumi un vide. Viņa izstrādājusi četru imūntipu klasifikāciju, tie ir – gruzdošais, vājais, hiperaktīvais un kļūdainais. Lasītājam ir radīta iespēja, izmantojot testu, pašam atklāt savu imūntipu un tad rast ceļu uz savas imūnsistēmas līdzsvarošanu.

     Grāmatā Trenera rokasgrāmata aprakstītās sportistu sagatavošanas metodes, fizisko īpašību attīstīšanas vingrinājumi, to fizioloģiskā iedarbība uz organismu, aprakstītās kļūdas treniņu darbā, kuras diemžēl joprojām ir sastopamas un jānovērš, – nav zaudējušas aktualitāti arī mūsdienās. Tieši tāpēc grāmata ir pieprasīta un interesanta treneriem, sportistiem – visiem, kuri nodarbojas ar sportu visdažādākajos sportisko sasniegumu līmeņos. Nemainīgas ir zināšanas par dažādu traumu rašanās cēloņiem, par rīcību traumu gadījumos un traumu novēršanas iespējām.

     Daiļliteratūras jaunieguvumos Daces Judinas un Artura Nīmaņa cikla „Laika stāsti” sestā grāmata Svilpotājs. Bagāta sponsora dāvātā treilerbusā dodoties šausmu un spoku stāstu vākšanas ekspedīcijā, Lilija Ruķele-Spokāne, saukta par profesori Spokaini, pat iedomāties nespēj, ka reālie notikumi pārspēs visbaisāko iedomu. Saglabāt skaidru skatu uz notikumiem Lilijai palīdz lietainā naktī uz ceļa sastapts svešinieks - atvaļinātais virsnieks Ainis Dūcis, kurš kļūst par viņas palīgu, asistentu un dzīvības glābēju, novēršot plānotu atentātu. Tomēr Anim ir savi tumšie noslēpumi un baisie atmiņu dēmoni, kas rauj atpakaļ pagātnē, neļaujot brīvi elpot. Vai viņi spēs palīdzēt viens otram un pārējiem grupas locekļiem? Un kas ir Svilpotājs – mītiska būtne, dabas parādība, izdomāts tēls vai īsts cilvēks? Kāpēc šī savādā leģenda visiem tik svarīga?

     Osvalda Zebra romāns Mežakaija ir par latviešu prozaiķi, dzejnieku un mākslinieku Gunaru Janovski. Autors ieved mūs ietilpīgu simbolu un tipāžu pasaulē, kur literatūra ir pati dzīve un otrādi. Vēstījums skan rakstnieka Gunara Janovska balsī, un vienīgais, kas tajā jūtams no Osvalda Zebra, ir plašāka perspektīva, sava veida nojausmas par to, kas būs tālāk. G. Janovska teksti ir gandrīz zudušās, nokautās Latvijas pieminēšana. Rakstīti cerībā, ka brīnums notiks, ka viņa atkal elpos. Nozīmīgākais, paliekošākais viņa devums ir tāds vēsturisko notikumu atgādinājums, kas nevis vispārina, bet konkrēti un tieši parāda, kā idejas un ideoloģijas samin cilvēku dzīves. Romāns klajā nācis romānu un monogrāfiju sērija „Es esmu…”.

     Amerikāņu rakstnieces Džūdas Devero un Tāras Šītsas romānā Neiespējamais solījumsLīemam O’Konoram šajā dzīvē ir tikai viens mērķis – savu mīļoto sievieti savest kopā ar citu vīrieti. Reiz, pats to neapzinoties, viņš mainīja likteni, kad iemīlējās skaistajā Korā Makleodā. Viņu mīlasstāsts bija kaislīgs un beidzās traģiski. Tomēr Līems saņem iespēju glābt Koru un ir gatavs uz visu, lai to izdarītu. Pat ja tas nozīmē atdot viņu garlaicīgajam Finlijam Volšam. Taču nekas nenotiek saskaņā ar plānu…

Šis ir romantisks, humora, mīlestības un gaišuma caurstrāvots stāsts, kas mudina noticēt, ka laikam nav varas pār īstām jūtām.

     Zviedru rakstnieces Kamillas Lekbergas romānā Sudraba asaras lai gan Feijai nekas dzīvē nav nācis bez smagas cīņas, tagad viņai ir viss, ko pelnījusi, bagātība, pašas izveidotais uzņēmums ir kļuvis par pasaulē plaši pazīstamu zīmolu, un viņai ir izdevies rūpīgi noslēpt sev dārgo ģimeni Itālijā, kur bijušajam vīram Jakam vairs nekad neizdosies tai nodarīt pāri. Reizi pa reizei biznesa braucieni uz Romu pārtop par kaislīgiem mīlas sakariem. Taču pienāk brīdis, kad Feijai nekas cits neatliek, kā atgriezties Stokholmā, – vairākas ietekmīgas uzņēmuma investores, sievietes, kurām Feija ir uzticējusies no visas sirds, pārdod savas akcijas, turklāt policiste, kura piedalījās Feijas meitas meklēšanā, ir atklājusi kādu skaudru sievietes pagātnes noslēpumu… Un tad galvenā varone uzzina, ka Jaks ir izbēdzis no apcietinājuma. Feijai ne tikai jācīnās par ģimenes drošību, bet pienācis arī laiks atzīt un pieņemt patiesību par pagātni.

 

Laipni gaidām bibliotēkā!

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 2. maijā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti