Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2022. gada 1. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 19 jaunām grāmatām (tostarp 7 projekta ietvaros iegūtās grāmatas). Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Izlasot faktiem bagāto Gērija Venka grāmatu “Smadzenes un pārtika”, uzzināsiet vairāk nekā tikai to, kā atsevišķi medikamenti vai pārtikas produkti iedarbojas uz smadzenēm; jūs varēsiet paredzēt, kā vielas, par kurām autors nerunā, un tās, kuras pat vēl nav atklātas, varētu ietekmēt smadzenes.

 

     Gērijs Venks ir pasaulē pazīstams speciālists psiholoģijas, neirozinātnes, kā arī  molekulārās virusoloģijas, imunoloģijas un medicīnas ģenētikas jomās, profesors Ohaijo štata universitātē un medicīnas centrā.  Viņa galvenais pētījumu mērķis ir atklāt, kā medikamenti iedarbojas uz smadzeņu novecošanu un kā iespējams  palēnināt Alcheimera slimības attīstību. Dr. Venkam ir vairāk nekā 40 gadu ilga pedagoga pieredze un vairāk nekā 300 publikāciju par medikamentu ietekmi uz smadzenēm. Viņš bieži vēstījis par zinātnes sasniegumiem kā speciālistiem, tā nespeciālistiem dažādās auditorijās un medijos.

 

     Valda Klišāna grāmata “Ievads Ukrainas vēsturē” piedāvā lasītājam Ukrainas vēstures konspektīvu pārskatu, kas hronoloģiski aptver laika posmu no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Izvairoties no vēstures interpretācijas un pētniecības dažādām problēmām, lasītājs varēs gūt priekšstatu par notikumiem, kultūrām un politiskajām struktūrām, kas gadsimtu gaitā veidojušas Ukrainas vēstures specifiku. Tas ir stāsts par to, kādu lomu Ukrainas vēsturē spēlējusi senā Krima, viduslaiku Krievzeme, Lietuvas lielkunigaitija un Žečpospolita, Krievijas un Austrijas impērijas, PSRS un Polija, kāda nozīme ukraiņu nācijas tapšanā bijusi viduslaiku rusiem, 17. gadsimta kazakiem un 19. gadsimta inteliģencei. Ukrainas vēstures stāsts ļaus labāk izprast, kur tālākā un tuvākā pagātnē meklējamas mūsdienu konfliktu saknes. Ieskicētas arī Ukrainas un Latvijas vēsturiskās paralēles.

 

     Ilzes Lāces jaunajā stāstu krājumā “Sarunas uz sētas kāpnēm” “sīkās dienu lauskas liekamas mozaīkā, izvēloties savu lasījuma secību, atrodot pagātni vai nākotni, vai savu šīs dienas sajūtu. Smalkas izteiksmes nianses un bagāta valoda, bet pāri visam – ikdienas cilvēkiem tik līdzīgu tēlu galerija, ka rodas dienasgrāmatas lasījuma sajūta. Stāstos viss notiek pa īstam. Vieglas skumjas dzīves norietā, pieņemot esību bez nožēlas. Jaunības cerības, kuras varbūt pagaisušas bez pēdām, tomēr spējušas piešķirt dzīvei krāsu daudzveidību, kas tekstā atklājas maigos pustoņos,” tā par grāmatu saka literatūrzinātniece Sigita Kušnere.

 

     Imanta Priedīša grāmata “Dzīves komandējums” ir unikāls un vienlaikus daudziem latviešu vīriešiem raksturīgs dzīvesstāsts vairāk nekā 90 gadu garumā. Autors piedzīvojis dienestu Vācijas militārajās vienībās, ticis amerikāņu vervēts darbībai okupētajā Latvijā, piedzīvojis Padomju Savienības represijas un izsūtījumu uz Čukotku. Būdams viens no pēdējiem dzīvajiem Otrā pasaules kara dalībniekiem, kā arī pārcietis ieslodzījumu padomju Gulaga nometnē, autors savās atmiņās sniedz savu individuālo pienesumu Latvijas vēsturē par periodu no 30. gadiem līdz pat mūsdienām. Vēstures interesentiem vērtīgas būs Imanta Priedīša sniegtās liecības par Otro pasaules karu Latvijā un Centrāleiropā, par pretošanos okupācijai, PSRS īstenotajām represijām, izsūtījumu uz Krievijas Tālajiem Austrumiem un represētā ikdienas dzīvi depresīvajā Latvijas PSR, kas ilga līdz pat neatkarības atgūšanai, kā arī par sarežģītiem dzīves un darba posmiem jau brīvā Latvijā.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Projekta ietvaros iegūto grāmatu sarakstu skatieties šeit, bet apskatu – šeit.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti