Attēls no: www.georgefrederichandelhotel.com

     Tuvojas Valentīna diena jeb Mīlestības svētki, kas katru gadu tiek svinēti 14. februārī. Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītava aicina aplūkot šiem svētkiem veltītu izstādi „Pār visu zemi mīla valda”.

 

     Mūsdienās Valentīna diena vairāk asociējas ar sarkanām sirsniņām, šokolādi un rožu klēpjiem, bet tikai retais zina, kas patiesībā aiz tā visa slēpjas. Šiem svētkiem ir konkrēts „vaininieks” – kristiešu mācītājs, kas bija par mocekli aptuveni 270. gadā imperatora Klaudija II laikā.

 

     Viena no leģendām vēsta par imperatora uzskatu, ka neprecēti vīrieši ir labāki karotāji nekā tie, kam ir sieva un ģimene, viņš aizliedza jauniem, neprecētiem vīriešiem precēties. Priesteris Valentīns, kas saprata šā lēmuma netaisnīgumu, nepakļāvās imperatora pavēlei un turpināja slepus laulāt iemīlējušos pārus. Kad Valentīna nepakļaušanos atklāja, Klaudijs II piesprieda viņam nāvessodu.

 

_________

 

     Dažādās valstīs ir atšķirīgas mīlētāju dienas tradīcijas. Neliels ieskats dažās no tām.

 

     *Anglija. Senākos laikos Anglijā bija tradīcija šajā dienā izvēlēties sev Valentīnu. Puiši uz papīra strēmelēm sarakstīja meiteņu vārdus, salika tās cepurē un pa vienai vilka ārā. Tā meitene, kuras vārds tika izvilkts, uz gadu kļuva par puiša Valentīnu.

 

     *Itālija. Itālijā iesākumā šo dienu svinēja kā pavasara svētkus. Svinības parasti notika svaigā gaisā, kur jaunieši klausījās mūziku vai lasīja dzeju. Nedaudz vēlāk par pavasara svētku sastāvdaļu kļuva pastaigas pa dārzu kopā ar mīļoto. Tomēr ar laiku šīs tradīcijas izzuda. Tagad itālieši uzskata par savu pienākumu šajā dienā dāvināt savām iemīļotajām saldumus, tāpēc arī 14. februāri Itālijā dēvē par Saldo dienu.

 

     *Francija. Francijā Valentīndienā cits citam dāvina dārglietas. Francija ir viena no valstīm, kas uzskata, ka šajos svētkos ir jāsveic visi, ko mīli, nevis tikai otrā pusīte. Šo dienu viņi uzskata par vienu no piemērotākajām bildināšanai.

 

     *Japāna. Japānā Valentīna dienu svin diezgan neierasti. Tur sveic tikai vīriešus. Sievietes visiem pazīstamajiem vīriešiem dāvina šokolādes figūras svētā Valentīna veidolā. Japānā tiek uzskatīts, ka tikai šajā dienā sieviete drīkst atzīties jūtās, nesabojājot savu reputāciju.

 

Izmantotie materiāli
Sīrups: 2013.-Nr.6, (36.-37.lpp.)
Mistērija: 2012.-Nr. 2, (49.-51.lpp.)