Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2018. gada 3. augustā Rēzeknes pilsētas svētku ietvaros Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB) lasītavā pulcējās autori un lasītāji, lai iepazītos ar jaunākajām Latgales Kultūras centra (LKC) izdevniecībā izdotajām grāmatām. Izdevniecības vadītājs Jānis Elksnis pastāstīja sīkāk par katru jauno izdevumu.

 

     Izdevniecībā 2018. gadā klajā nāca Jāņa Broka grāmata “Ieskats latviešu katolisko rakstu vēsturē” un Jāņa Cakula grāmata “Katoļu Baznīcas skolas Latvijā (Livonijā)” (abas vienā iespieddarbā). Reliģisko tematiku pārstāv arī šogad izdotā grāmata “Krystaceļš”, kuras ilustrācijām izmantotas mākslinieka da Luigi Morgani (1857–1935) gleznas “Via Crucis” no Rēzeknes novada Dricānu baznīcas.

 

     Šogad tāpat iznācis kardināla Juliana Vaivoda diplomdarbs (1943. gadā, kad tas tapa, autors vēl bija Liepājas kūrijas kanclers un prāvests)  “Garīgā dzīve un tās vadītāji Kurzemē 18. gadsimtā”, kas atklāj  piespiedu luterizāciju Kurzemē.

 

     Tāpat 2018. gada pūralādē LKC izdevniecība ir “ielocījusi” arī  Nikolaja Koļesņikova  grāmatu “Pēteris un Otīlija”, kas  tika uzrakstīta Špakenbergas dīpīšu nometnē Vācijā  1947. gadā. 

 

     Savus lasītājus atkal priecē literatūras almanaha „Olūts” 16. (23.) laidiens, kas ir veltīts Latvijas simtgadei.  Kā uzsvēra izdevniecības vadītājs, šogad almanaha vāka noformējums ir neparasts – to rotā Jura Gaigala gleznas no Latgales Kultūrvēstures muzeja. Kā allaž almanahā var lasīt jaunāko latgaliešu dzeju, prozu un dramaturģijas darbus. Izdevumā apkopota LKC izdevniecības darbu bibliogrāfija par 2017. – 2018. gadu.

 

     Latgaliešu dzejnieces, rakstnieces, literatūrzinātnieces un filozofes Paulīnes Zalānes grāmata “Dzīvniekiem ir dvēsele” ir aizkustinošs stāsts par to, kā “raudāja… govis”, kad Paulīnes ģimenei bija jādodas bēgļu gaitās. Kā uzsver autore, “arī dzīvnieki ir Dieva radības, kuri nav Dievam sagādājuši tādas sāpes, kādas sagādā cilvēki”. Šī grāmata māca ieklausīties koku un puķu valodā, saprast, par ko runā dzīvnieki.

 

     Grāmatā “Vladislavs Rubuļs” apkopoti dažādu autoru raksti par izcilo latgalieti, kurš, būdams Latvijas tautas labklājības ministrs, savu atbalstu sniedza ikvienam. Viens no vērtīgākajiem rakstiem šajā grāmatā ir pedagoģes un sabiedriskās darbinieces, bibliogrāfes un zinātnieces Valērijas Seiles pētījums.

 

     RCB lasītavā no 3. līdz 12. augustam ir skatāma arī izstāde “Latgales Kultūras centra izdevniecības devums 2018. gadā. Grāmatas pieejamas RCB un tās filiālēs (pateicamies izdevniecības vadītājam par dāvinājumu!). Sīkāku informāciju par grāmatām un to pieejamību var uzzināt bibliotēkas e-katalogā, kur izdevumus iespējams arī attālināti rezervēt. Laipni gaidīti bibliotēkā!

 

     Pasākuma fotogalerija apskatāma šeit.