Brīvības sardzē

     Eiropas Parlamenta 1988. gadā iedibinātajai Saharova balvai par domas brīvību cilvēkiem un organizācijām, kas sniegušas ārkārtīgi nozīmīgu ieguldījumu cilvēktiesību aizstāvībā, šogad aprit 30. Visā Eiropā, arī Latvijā, to atzīmē ar īpašu dokumentālo fotoprojektu “Brīvības sardzē – Saharova balva trijos gadu desmitos”.

 

     Izstādē iekļautos 60 darbus radījuši četri slaveni fotogrāfi, veltot tos domas brīvībai, izteiksmes brīvībai, cīņai ar diskrimināciju un cīņai ar vardarbību pret sievietēm. Pirmā vieta Latvijā, kur būs apskatāma šī izstāde, ir Rēzeknes Centrālā bibliotēka (RCB). 2018. gada 1. oktobrī pl. 15.00 RCB abonementā notiks izstādes atklāšanas pasākums.

 

     Eiropas Parlamenta birojs Latvijā ceļojošo izstādi organizēs piecās pilsētās. Visās tā būs aplūkojama bez maksas: 

*  no 1. līdz 17. oktobrim Rēzeknē (Centrālā bibliotēka);

*  no 22. oktobra līdz 7. novembrim Jelgavā (Jelgavas pils);

*  no 12. novembra līdz 21. novembrim Ventspilī (Ventspils bibliotēka);

*  no 26. novembra līdz 10. decembrim Rīgā (ES Māja, Aspazijas bulvāris 28, 1. stāvs);

*  2019. gada janvārī Valmierā (Valmieras bibliotēka)

 

     Dokumentālo fotoprojektu Eiropas Parlaments ir sagatavojis kopā ar fotoaģentūru “Magnum Photos”. Tas iepazīstina ar četriem cilvēktiesību aktīvistiem no Tunisijas, Kambodžas, Etiopijas un Bosnijas un Hercegovinas. Projekts “Brīvības sardzē Saharova balva trijos gadu desmitos” (They Defend our Freedoms – 30 years of the Sakharov Prize) dod vārdu maz zināmajiem varoņiem, iepazīstinot ar viņu ikdienas dzīvi “Magnum” fotogrāfu skatījumā.

 

     Fotogrāfs Žeroms Sesīni (Jérôme Sessini) kopā ar Samritu Vengu (Samrith Vaing) apceļoja nomaļus Kambodžas ciematus, dokumentējot to pamatiedzīvotāju minoritāšu dzīvi, kuri cīnās pret piespiedu pārvietošanu. Viņu dzīvesveidu papildus apdraud agresīvu lauksaimniecības uzņēmumu darbība, kuriem peļņa ir svarīgāka par vietējiem iedzīvotājiem.

 

     Līdzās aktīvistiem, kuri iestājas par cilvēku fiziskajām tiesībām, ir tādi, kuri aizstāv līdzcilvēku tiesības izpausties un izteikties droši un miermīlīgi. Viena no viņiem ir Asma Kaueča (Asma Kaouech) – jauniete no Tunisijas, kuras darbu – centienus nepieļaut pusaudžu radikalizāciju – fotogrāfijās iemūžinājusi Nevša Tavakoljana (Newsha Tavakolian). Kauečas izveidotā organizācija “Fanni Raghman Anni” sniedz šiem jauniešiem iespējas paust savas emocijas ielu teātrī, semināros un kultūras pasākumos.

 

     Bijušais etiopiešu ierēdnis Ameha Mekonens (Ameha Mekonnen) kļuva par advokātu, un tagad aizstāv žurnālistus, kuru darbu valdības iestādes pakļauj cenzūrai. Viņa ikdienas gaitām, tiekoties ar klientiem, kuriem draud cietumsods par varasiestādēm netīkamām publikācijām, sekoja fotogrāfs Enrī Kanajs (Enri Canaj).

 

     Tiesības uz pašizpausmi attiecas arī uz cilvēku personīgo dzīvi. Fotogrāfe Bjeke Deportere (Bieke Depoorter) pavadīja sieviešu tiesību aktīvisti un bijušo Balkānu kara bēgli Jadranku Miličeviču (Jadranka Miličević) viņas ceļojumā pa lauku ciematiņiem Bosnijā. Jadranka apmeklē sievietes, kuru iespējas tiek veicinātas ar Jadrankas vadītā fonda un viņas regulāri rīkoto semināru palīdzību.

 

     Saharova balva tiek pasniegta jau 30 gadus. Kopš 1988. gada Eiropas Parlaments piešķir Saharova balvu par domu brīvību, kas nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam. Balvas mērķis ir godināt cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības.

 

Vairāk informācijas par Saharova balvu un dokumentālo fotoprojektu:

Saharova balvas vietne

Saharova balvas tīkls 

Grāmata – veltījums Saharova balvas trīsdesmitgadei 

Fotoaģentūra “Magnum”