Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Ar Krēslas stundas lasījumu 2018. gada 12. novembrī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā iesākās Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa. Šogad tajā piedalās 14 valstis un kopējais dalībbibliotēku skaits ir 2605. Jau 21. reizi Latvijas bibliotēkas aicina iepazīt Ziemeļvalstu literatūru un kultūru. Šai nedēļai koordinatori katru gadu izvēlās īpašu tēmu, un šogad tā ir „Ziemeļvalstu varoņi”.

 

     Pasākuma ievaddaļā nelielā prezentācijā tika stāstīts par to, kas ir Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa. Turpinājumā kopīgi tika lasīts norvēģu rakstnieka Simona Strangera romāna „To, kuru nav” fragments (tulkojis Pēteris Jankavs), kurā stāstīts par norvēģu meiteni Emīliju un nelegālo imigrantu no Ganas – Samuēlu.

 

     Jau agrā jaunībā Strangers sāka interesēties par pasaulē valdošo netaisnību un iesaistījās dažādās kampaņās pret to. Šobrīd viņš izmanto rakstīto vārdu, lai skaļi runātu par bēgļu jautājumiem. Pēc lasījuma katrs aizdomājās par pasaulē tik aktuālo tēmu.

 

     Vēlāk atslodzei tika piedāvāta režisora Jāņa Cimermaņa animācijas filma „Korida”, kura ir  tapusi 2012. gadā studijā „Animācijas Brigāde” un ir ieguvusi divas balvas bērnu filmu festivālā “Plein la Bobine” Francijā – gan skatītāju balvu, gan Jaunās žūrijas balvu, ko piešķir trīs reģiona skolu audzēkņi.

 

     Animācijas filmā izmisis toreadors Spānijā, bēgot no saniknota vērša, meklē palīdzību visur, līdz beidzot atliek tikai zvans Latvijas profesionāļiem – Avārijas brigādei. Trīs vīri, kuri prot atrisināt jebkuru problēmu, steidzas palīgā, neraugoties uz garo ceļu pāri visai Eiropai.

 

     Vakara gaitā pie tējas tases turpinājās sarunas par varoņiem un varonību. Tika lasīti pasaulē ievērojamu cilvēku aforismi par to. Lūk, pāris no tiem. „Neizliet neviena asinis, nodrošināt mieru visai pasaulei un savam laikmetam – lūk augstākā varonība.” (Seneka) „Nav iespējams vienmēr būt varonim, bet vienmēr ir iespējams būt cilvēkam.” (J. V. Gēte) Konferenču zālē varēja apskatīt arī grāmatu izstādi „Ziemeļvalstu varoņi”.

 

     Krēslas stundas lasījumā piedalījās Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas 10. klases skolnieces Laura, Sandra un Sabīne, Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas 6. klases skolnieces Dagnija un Anna, bibliotēkas pastāvīgie lasītāji un bibliotekāres. Paldies visiem, kas piedalījās!

 

     Pasākuma fotogalerija apskatāma šeit.