Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2022. gada 4. augusta pēcpusdienā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas projekta „Vārds. Autors. Lasītājs” ietvaros notika jau 2. tikšanās, šoreiz ar rakstnieci Ivetu Troaliku. Pasākumu vadīja pazīstamā kultūras žurnāliste Liega Piešiņa. Projektu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

     Iveta Troalika – rakstniece, žurnāliste, redaktore. Kopš 2008. gada strādā izdevniecībā "Žurnāls SANTA", izdevumos "IEVA", "Santa", "Pērle", "IEVAS Veselība". 2021. gadā izdeva savu pirmo romānu "Tūlīt paliks labāk", par kuru 2022. gadā saņēma Dzintara Soduma balvu. Ivetas Troalikas grāmata šogad iekļauta arī Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas grāmatu izlasē (vecumgrupā Vecāki).

 

     Grāmata "Tūlīt paliks labāk" bija arī Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas nominante. Romāns izstāsta gadsimtu mijas jauniešu, mūžīgo bērnu paaudzes, mīlestības un attiecību stāstu. Laura un Māris 1999. gadā satiekas prestižā vidusskolā, piedzīvo pirmo mīlestību, un tā īsti neviens no abiem nenoķer to brīdi, kad viss sāk iet šķērsām…

 

     Tikšanās laikā autore atzina, ka ideja par grāmatu žurnālistiem ir kā sapnis. Iveta pastāstīja, ka pirmās 30 romāna lappuses tapušas Latvijas Rakstnieku savienības rīkotajos kursos. Autore atzina – nosaukumā "Tūlīt paliks labāk" iekļauta doma, ka īstenībā viss jau paliek, kā ir, līdzatkarība pielīdzināma cikliskumam. Iveta teica, ka pirmais cilvēks, kurš izlasīja viņas romānu, bija mamma. Autore, atzina, ka nemeklēja palīdzību vai idejas citās grāmatās. Uz jautājumu, kam adresēta šī grāmata, atbildēja: ”Domāju, ka lasīs mana vecuma sievietes, man ir 39, un ka tā būs mana auditorija. Pirmās atgriezeniskās saites tiešām bija no mana vecuma sievietēm.”

 

     Iveta minēja, ka kļūt par žurnāla “Santa” redaktori ir ļoti forši un ka viņa darba komandā ir pati jaunākā. Stāstot par savu grāmatu plauktu, atzina, ka tas ir ļoti daudzveidīgs – smalkas baltās filozofijas grāmatas, dāmu romāni, humoristiskas grāmatas (piemēram, Eleonoras Trojas grāmata “Amazones neraud”).

 

     Pasākuma noslēgumā autore nolasīja sava jaunā stāsta “Bize” fragmentu. Iveta atzīst, ka, lasot skaļi, nevar sev samelot, uzreiz dzirdams, kas ir labi un kas jāpielabo. Viņa pastāstīja, ka ceļojot ir interesanti saprast, kā cilvēki dzīvo katrā vietā, kā notiek ikdienas lietas. Viņai patīk arī skriet, jo tā “sakratās domas” jeb tā ir sava veida meditācija.

 

     Tikšanās ar rakstnieci bija ļoti interesanta, klātesošie tuvāk iepazina Ivetas Troalikas dzīves un daiļrades gaitas. Rēzeknes Centrālā bibliotēka saka lielu paldies Ivetai Troalikai, Liegai Piešiņai un visiem pasākuma dalībniekiem par jauko kopābūšanu!