Mediju ceļazīmes senioriem

     2020. gada 11. decembrī tiešsaistē no pl. 10.00 līdz 11.30 notiks pasākums senioriem par mediju lietošanu un kultūras mantojumu.

 

     “Kur pārbaudīt, vai taisnība sociālajā medijā “Facebook” rakstītajam, ka tiks samazinātas pensijas? Kā internets uzzināja, ka man nepieciešams asinsspiediena mērītājs un nu pats piedāvā iegādāties pašu labāko par nepilniem divsimt eiro?”

 

     “Šīs ir tikai dažas no situācijām, kurās neziņā var samulst. Mediju un informācijas vide nepārtraukti mainās, un ikvienam var rasties nedrošība par to, kā šajā informācijas plūsmā orientēties un nepazust. Lai kļūtu par vēl drošākiem informācijas lietotājiem, tostarp interneta vidē, rosinām seniorus stiprināt zināšanas un apgūt praktiskas iemaņas mediju lietošanā,” aicina projekta “Ceļazīmes mediju lietošanā” idejas autore Eiropas Parlamenta deputāte Dace Melbārde.

 

     Bezmaksas pasākumam attālināti varēs pieslēgties ikviens seniors, kā arī jebkurš interesents, tas tiks translēts https://www.facebook.com/DaceMelbardeEU.

 

     Pasākums tiks atklāts ar Eiropas Parlamenta deputātes Daces Melbārdes ievadvārdiem. Pēc tiem pasākuma pirmajā daļā norisināsies Dr. sc. comm. Klintas Ločmeles nodarbība “Ceļazīmes mediju lietošanā”, kurā senioriem būs iespēja uzzināt vairāk par slēpto reklāmu un to, kā izvērtēt dažādu “brīnumlīdzekļu” efektivitātes solījumus, ielūkoties interneta algoritmu darbībā, uzzinot, kā tie nosaka reklāmas un saturu, kuru redzam sociālajos medijos un citur internetā. Tādējādi pilnveidot savas iemaņas, lai šajā digitālajā laikmetā un mediju vidē neapmaldītos un jutos droši.

 

     Savukārt etnomūziķes un mūzikas pedagoģes Igetas Ozoliņas nodarbībā “Teku, teku pa celiņu, datecēju saules muižu!” ikviens seniors ir aicināts izjust un kopīgi izdziedāt tautasdziesmas, kurās atklājas saules un cilvēka dzīves ceļi.

 

     Projekts “Ceļazīmes mediju lietošanā” notiek pēc Eiropas Parlamenta deputātes Daces Melbārdes iniciatīvas un sadarbībā ar komunikācijas zinātnes doktori un medijpratības eksperti Klintu Ločmeli, etnomūziķi un mūzikas pedagoģi Igetu Ozoliņu un Latvijas Nacionālo bibliotēku.