Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 16. augustā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 40 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Psihoterapeits un pasniedzējs Džons Frīls ir Amerikā labi atzīts autors, kas strādā ar disfunkcionālu ģimenes sistēmu, līdzatkarību, stresa un atkarību jautājumiem. Kopā ar Lindu Frīli, apkopojot ilggadīgu praksi un teoriju, ir sarakstījuši viegli uztveramu grāmatu par to, kā šīs traumas radušās un kā strādāt ar sevi, lai neiestrēgtu vecāku vainošanā, bet apzinoties savu patību un izprotot situāciju, novērstu pagātnes pieredzi, lai nākotnē varētu veidot veiksmīgas attiecības ar līdzcilvēkiem.

 

     Viņu darbs “Pieaugušie bērni” sniedz ieskatu arī par to, ka, savā ziņā, problēmas ir visiem, taču ne visi spēj tās uzreiz atrisināt vai apzināt, jo disfunkcionālas ģimenes problēmas var izpausties arī pat ārēji “normālās” ģimenēs.

 

     “Latvijā var izaudzēt garšīgus, skaistus un pieprasītus plūmju augļus!” saka Dārzkopības institūta pētniece Dr. agr. Ilze Grāvīte. Savā grāmatā “Plūmes” autore sniedz ieskatu par plūmju audzēšanu un kopšanas niansēm, par plūmju šķirnēm, kā arī par kaitēkļu un slimību ierobežošanu. Grāmata noderēs ikvienam, pat saimniecēm, dažādu recepšu apgūšanā.

 

     “Katra fiziski aktīvi pavadīta stunda pagarina mūsu dzīvi.” Zinātnieki veikuši un veic dažādus pētījumus, kuros pierādās mums visiem labi zināmais – sports un dažādas fiziskās aktivitātes atstāj labu iespaidu kā uz cilvēka pašsajūtu, tā arī uz veselību un visu ķermeni kopumā. Grāmatā “Svarīgākās zāles – kustības” par to stāsta Anderšs Hansens un Karls Jūans Sundberjs.

 

     Paula Bankovska dziļas domas pilnie stāsti, kas apkopoti grāmatā “Trakie veči” ļaus ikvienam lasītājam iegrimt dziļu domu un pārdomu pasaulē. Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Šajā grāmatā atspoguļojas autora eksistenciālo jautājumu risināšanas un atbilžu meklēšanas ainas, kas saplūst kopā ar tieši aprakstītajām un netieši minētajām dzīves reālijām un notikumiem Latvijā.

 

     Jaunākais autores Lindas Nemieras darbs “Sofijas noslēpums” kļuvis par Apgāda Zvaigzne ABC romānu konkursa “Nacionālais bestsellers” 2. kārtas laureāti. Pirmais darbs autorei kriptoromāna žanrā.

 

     Veronika – diplomēta vēsturniece un gide – dodas satikt savu draudzeni un studiju biedreni Marutu, nenojaušot, ka maz pamazām nonāk savas dzīves lielākajā piedzīvojumā.

 

     Kopā viņas dodas uz Stambulu un ātri vien Veronika saprot, ka Maruta neplāno šajā senajā pilsēta atpūsties vien, bet arī atklāt kādu senu noslēpumu. Tai pat laikā, no Rīgas, meitenēm pa pēdām ir devies svešinieks ar mērķi šo seno mistēriju paturēt slepenībā.

 

     Austrāliešu rakstnieces Laienas Moriartijas pasaulē daudz pieprasītā grāmata “Hipnotizētājas mīlas stāsts” stāsta par hipnoterapeites Elenas O’Ferelas iepazīšanos ar pievilcīgo mērnieku Patriku. Viss it kā būtu labi un abu jūtas vienam pret otru ir spēcīgas, bet ir viens neliels traucēklis – Patrika bijusī draudze, kura nav gatava viņu pamest.

 

     Niansēti psiholoģiskajā stāstā atklājas varoņu iekšējie pārdzīvojumi un ārējās rīcības pārdzīvojot zaudējuma sāpes, cerības, piedošanu un atkārtotas mīlestības atnākšanu.

 

     Grāmatu sērijas “The mortal instruments” jaunākais darbs “Kritušo eņģeļu pilsēta” ir autores Kasandras Klēras radītās fantāziju pasaules turpinātājs. Grāmata ļoti saistoša liksies tieši jaunākajai lasītāju auditorijai – jauniešiem. Tajā ir viss ko tie vēlētos lasīt labā darbā – sižeti ir fantastikas un spriedzes pilni, viegli lasāmi, plūstoši un ievelkoši, apraksti – netraucēti uzbur fantastiskās pasaules nokrāsas.

 

     Šī pasaule ir pilna dažādu fantastisku radību, par kuriem esam dzirdējuši tikai mītos un leģendās. Šī pasaule iedalīta divās nosacītās nometnēs: eņģeliskajās būtnēs, kuru priekšgalā ir ēnu mednieki un pazemiešos, kura pārstāv dažādu būtņu un dēmonu grupējumus. Protams, cilvēku lielais vairums nenojauš par šīs pasaules eksistenci.

 

     Šajā daļā var lasīt, ka starp ēnu medniekiem un pazemiešiem beidzot valda miers. Taču kāds slepkavo ēnu medniekus un tas rada jaunu saspīlējumu, kas var novest pie jauna asiņaina kara. Arī Džeiks sāk atsvešināties no Klerijas un viņa mēģina noskaidrot tam iemeslus. Klerija ir aizsākusi ķēdes reakciju, kuras rezultātā var zaudēt visu.

 

     Džeims Osvalds, skotu rakstnieks, kļuvis slavens ar kriminālromāniem par inspektoru Maklīnu. Latviešu valodā izdots romāns “Dabiskā nāve”. Otrais romāns “Dvēseļu grāmata” no sērijas “Izmeklē inspektors Maklīns” stāsta par notikumiem Edinburgā, Skotijā.

 

     Desmit gadus pēc kārtas Ziemassvētku laikā Edinburgā ir atrastas nogalinātas jaunas sievietes – kailas, tīri nomazgātas, ar pārgrieztu rīkli. Pēdējais upuris bija detektīva Maklīna līgava, līdz slepkava tiek notverts. Pēc divpadsmit gadiem, Ziemassvētku slepkava cietumā tiek nogalināts. Ap svētku laiku tiek atrasts jauns upuris, gluži tā pat kā pirms divpadsmit gadiem ­– kails, jaunas sievietes augums ar pārgrieztu rīkli.

 

     Kas notiek? Vai to pastrādājis slepkava atdarinātājs?

 

     Vai notiesātais bija īstais vainīgais? Bet varbūt izskaidrojums ir vēl šausmīgāks? Maklīnam nākas no jauna pārskatīt vecās lietas, lai apturētu slepkavu, pirms tā atkal uzbrūk…

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. septembrī.