cool Lai kļūtu par žūrijas ekspertu, Tev jāizlasa visas savas vecumgrupas grāmatas! 

enlightened Klikšķini uz saites „Pārbaudīt pieejamību” un rezervē grāmatu, kuru vēlies lasīt!

blush Ja rodas jautājumi, droši jautā bibliotekārei!

heart Žūrijā kopā ar Tevi var piedalīties arī vecāki!

 

Bērnu žūrija

 

1.-2. klase

Klase Janošs

„Ak, skaistā Panama”

Šajā krājumā apkopoti visi stāsti par mazo lāci un mazo tīģeri – pašiem slavenākajiem Janoša varoņiem. Krājums veidots, atzīmējot cikla pirmās grāmatas iznākšanas 25. gadskārtu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Pireta Rauda

„Berts un otrā B”

Vai tad priekšzīmīgi bērni ekskursijā ienes autobusā vardi un traucē tikšanos ar bērnu rakstnieci, un noēd konkursa kāpostu, un ierodas skolā ar lielu, dzīvu cūku? Tomēr laipnā skolotāja Līna Pļauka domā, ka otrā B klase, kurā mācās grāmatas galvenais varonis Berts un viņa draugi, ir ļoti jauka, un liek visiem uzvedībā pašu labāko atzīmi. Neskatoties uz to, ka klasesbiedri reizēm sauc viņu par Bubertu un dažos vēl trakākos vārdos, Berts neparko negrib iet citā klasē!

Pārbaudīt pieejamību

 

Deivids Mellings

„Kur ņemt vienu apkampienu?”

Ja ir kāda grāmata, kas spētu atkausēt pat visaukstāko sirdi, tad tā noteikti ir grāmatiņa par lācīti Duglasu. Autora stilīgās un mīļās ilustrācijas un vienkāršais, bet aizkustinošais stāsts uzrunās ne tikai mazos lasītājus, bet visu ģimeni. Duglass ir mazs lācītis ar plašu, mīlošu sirdi, kurš grib kādam dāvāt savu mīlestību. Jaukā pavasara rītā lācītis pamostas un saprot, ka viņam ir nepieciešams apkampiens. Viņš dodas meklēt kādu, ko varētu apmīļot. Tomēr, šķiet, neviens cits tā īsti neilgojas pēc apkampiena. Vienīgi laipnais trusītis grib palīdzēt. Viņš aizved Duglasu pie paša labākā apkampēja pasaulē... Kurš gan tas varētu būt?

Pārbaudīt pieejamību

 

Inese Zandere

„Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti”

Grāmatā apkopoti 15 dzejoļi, kas tematiski sākas ar bērna saslimšanu, izvada lasītāju cauri dažādām satraucošām analīzēm, procedūrām, ārstēšanai, ģipsēšanai un pat operācijai, raugoties uz šīm situācijām iejūtīgi un pozitīvi, no gaišākās un jautrākās puses, bērnišķīgas spēles veidā, līdz beidzot izārstētais bērns, mājās apvilcis mammas halātu, pats labprāt iejūtas gudrā ārsta lomā, rotaļājoties ar savu mazo māsiņu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Aleksandrs Rozēns

„Pārsteiguma ballīte Hūbertam”

Grāmata ir par zaķi Hūbertu un viņa draugiem, kuri dzīvo Kumelīšu laukos. Viss sākas ar zaķa vēlmi izrādīt jauno lietusmēteli ar spožajām pogām, bet draugi to pat nepamana, jo tuvojas negaiss...

Pārbaudīt pieejamību

 

Māra Cielēna

„Krupītes kurpītes”

Grāmatā iekļautie dzejoļi pavisam maziem un arī lielākiem bērniem asprātīgi un mīļi vēsta par viņiem tuvām izjūtām, situācijām, parādībām, ģērbšanos, klepu, dumpīgumu, gulētiešanu… Savukārt dzejas tēli, kas šajās situācijās iesaistīti, ne vienmēr ir ikdienišķi. Klepo dinozaurs, cepures jāliek galvā trīsgalvainam pūķēnam, kājas pēc pastaigas pie durvīm jānoslauka ēdamgaldam, viena pati uz parku dodas mazā mugursoma. Dzejoļi un krāšņās ilustrācijas ir jauku pārsteigumu pilni. Tie neuzbāzīgi palīdz bērniem attīstīt radošu pasaules uztveri.

Pārbaudīt pieejamību

 

3.-4. klase

Ulfs Starks

„Diktators”

Grāmata stāsta par mazo, egoistisko diktatoru, kāds mīt katrā bērnā, un par mazā bērnudārza diktatora iemīlēšanos meitenītē, kura nemaz negrib ar viņu draudzēties. Dzejoļos netrūkst labsirdīgas ironijas, bet tā nevēršas pret bērnu, autors rāda gan mazā diktatora skumjas, gan pieaugušo cilvēku mīlestību un iecietību. Mīlestības brīnumainais spēks jau atkal ir Ulfa Starka bērnu grāmatas trumpis, tāpat kā citos viņa darbos. Tieši tas pamazām pārveido egoistisko bērnu par cilvēku, kam svarīgs arī otrs.

Pārbaudīt pieejamību

 

Andruss Kivirehks

„Kaka un pavasaris”

Rakstnieks grāmatā ļauj darboties mazliet neparastiem varoņiem, kas agrāk bērnu grāmatās nav manīti – tādiem kā sirsnīgais suņa kakas struņķītis, sarkanmatainā desiņa, naktspoda spoks, zeķes perētājas, naudas pods un lāča galvaskauss, trakā jaka un pirāte karote. Autors viņus visus droši laiž iekšā ģimenēs, bērnudārzos un skolās. Stāstiņiem, kuros sabiedrība tiek vērota no bērna, dzīvnieka vai lietas pozīcijas, piemīt izteiksmes vieglums, precizitāte un spēja pārsteigt gan ar neuzminamu sižeta attīstību, gan emocionālo amplitūdu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Džoanna Nadina

„Klapatu Penija ir ķibeļu magnēts”

Trīs humoristiski un dzīvespriecīgi stāsti par Klapatu Peniju vienā grāmatā – „Klapatu Penija kļūst par frizieri”, „Klapatu Penija un uzticamā labā roka”, „Klapatu Penija un skolu inspektors”. Klapatu Penija ir neparasta meitene, kas ikdienu pārvērš piedzīvojumā. Grāmata papildināta ar interesantiem zīmējumiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Sampē-Gosīni

„Mazais Nikolā”

Grāmatas galvenais varonis Nikolā ir jūtīgs zēns ar izteiktu taisnīguma izjūtu un savam vecumam pārsteidzošu izpratni par patiesajām dzīves vērtībām – draudzību un ģimeni. Stāsti par mazo Nikolā vijas ap viņa ikdienu un skolas dzīvi. Te ir gan Žofruā, kuram ir ļoti bagāts tētis, kas pērk viņam visu, ko dēls vēlas. Aņans, kuru nevar iekaustīt tik bieži kā gribētos, jo nēsā brilles un ir skolotājas mīlulītis. Eds, kurš ātri apvainojas. Alsests, resnais klasesbiedrs, kurš visu laiku ēd. Skolotāja, kas nemitīgi puikas apsauc un liek kaktā. Un, protams, mazais Nikolā, kurš dažreiz mēdz aizbēgt no mājām, kad slimo, iedzen māti ārprātā, bet sirds dziļumos ir pavisam jauks un mīļš puisēns. Viņš ļoti mīl savus vecākus, skatās uz pasauli un notikumiem nedaudz citādi, ik pa laikam iekuļas dažādās nepatikšanās, bet ar cieņu tiek no tām ārā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Māris Rungulis

„Pēterītis un Anniņa”

Anekdošu grāmata bērniem. Krājuma sakārtotājs rakstnieks Māris Rungulis bērnu interesi par anekdotēm un anekdošu pārvērtības dažādās bērnu auditorijās aizrautīgi ir pētījis jau vairāku gadu desmitu garumā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ērihs Kestners

„Punktiņa un Antons”

Bērnu iemīļotais stāsts komiksa variantā! Katru vakaru Luīze Poge, saukta par Punktiņu, stāv uz tilta pašā Berlīnes centrā līdzās dīvainai vecai sievai un pārdod sērkociņus. Viņas vecāki – direktors Poges kungs un kundze – protams, to nezina. Viņi ir pārliecināti, ka Punktiņa atrodas Andahtas jaunkundzes drošā uzraudzībā. Bet vai guvernante patiešām ir tik nevainīga, kā šķiet? Kad situācija kļūst aizdomīga, par laimi, līdzās ir Punktiņas draugs Antons. Taču arī Punktiņa nav ar pliku roku ņemama…

Pārbaudīt pieejamību

 

Jauniešu žūrija

 

5.-7. klase

Laura Vika

„Dana un medaljons”

Kad dzīvē viss rit klusi un mierīgi, bet nepamet vēlme pēc kā satraucoša, pat maģiska, uzmanies, jo šī vēlēšanās var piepildīties! Tā notiek ar meiteni Danu, kurai izbrauciens zaļumos izvēršas nolaupīšanā – pusaudze tiek ievilkta līdz šim slēptā pasaulē, Apakšzemē, kur mīt dīvaini radījumi un valda pavisam citādi likumi. Izrādās, ka Danas nolaupīšana nav nejaušība un viņai paredzēta svarīga loma, jo strauji tuvojas Apakšzemes bojāeja.

Pārbaudīt pieejamību

 

Džila Lūisa

„Debesu vanags”

Kaut kas dzīvo dziļi mežā... tas nav redzēts Kalema saimniecībā jau vairāk nekā simt gadu... Kalems un Aiona apsola viens otram atklājumu glabāt noslēpumā, bet vai viņi to spēs pasargāt no citiem? Šī ir grāmata, kura aizrauj un liek domāt par to, kas ir patiesa draudzība, kas ir uzticība un kas ir tuva cilvēka neizsīkstošs atbalsts.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ruta Skrebele

„Palaidnību karaļa Jāņa B. dienasgrāmata”

Vai latviešiem var būt pašiem sava „Grega dienasgrāmata”? Jā, var gan, tikai šoreiz Gregu sauc par Jāni Bērziņu! Viņš mācās (nu labi, reizēm mācās, bet pārsvarā cieš) pavisam parastas skolas piektajā klasē, viņam ir mamma, māšele, labākais draugs Gunārs, vairākas piekasīgas skolotājas un vesels bars pilnīgi nenormālu klasesbiedru. Jānim ar mācīšanos iet, teiksim tā, kā pa celmiem, toties ar blēņām un izgāšanos (lielākoties – visas klases acu priekšā) gan viss ir vislabākajā kārtībā. Taču reiz viņa mērs ir pilns, un Jānis izlemj paveikt ko tādu, lai par viņu runātu visa skola vēl turpmākos divdesmit gadus. Kas gan ir ieplānots? Un vai Jānim izdosies? Par to lasi viņa paša zīmējumiem ilustrētajā dienasgrāmatā!

Pārbaudīt pieejamību

 

Juris Zvirgzdiņš

„Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi”

Autors spilgti apraksta runča Maurīcija, īstena rīdzinieka un savas pilsētas patriota, galvu reibinošos piedzīvojumus un koši zīmē pagātnes Rīgu. Sižeta līkloči aizved jauno lasītāju arī uz dažādām Eiropas zemēm, krāšņi iezīmējot to kolorītu. Stāstā parādās gan vispārzināmi literāri tēli (kā Runcis Zābakos), gan arī reālas, septiņpadsmitajā gadsimtā Rīgā dzīvojošas personas (kā Jānis Reiters). Spilgtie stāsta personāži – ērms Muks, gailis Peksis un milzis Teobalds – iemieso drosmi un cilvēciskas vājības. Teksts ir daudzslāņains, bagāts kultūrsimboliem, to caurvij asprātīgi novērojumi un prātuļojumi, kā arī labsirdīgi ironisks dzīves tvērums. Nozīmīgs ir arī Rīgas vēsturiskais tēlojums, sniedzot jaunajam lasītājam kultūrvēsturisku fonu un izpratni par galvaspilsētas pagātnes mantojumu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Pauls van Lons

„Šausmu autobuss”

Autors piedāvā asprātīgi risinātu, tradicionālajā folklorā un mūslaiku leģendās sakņotu humora un baiļu kombināciju. Tā atbilst bērnu psiholoģiskajai nepieciešamībai stāstos, rituālos un tradicionālos tēlos izdzīvot un „izspiest no apziņas“ savas bailes. Latviešu izdevumam tulkotāja Inese Paklone izraudzījusies cikla pirmo grāmatu, kas iznākusi 1991. gadā – spilgtu un veiksmīgu autora paņēmienu un stila izpausmi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Riks Riordans

„Zibens zaglis”

Šī grāmata ir pirmā piecu stāstu sērijā „Pērsijs Džeksons un Olimpieši”. Līdz šim sērijas grāmatas pārdotas vairāk nekā 30 miljonos eksemplāru, un Persijs Džeksons bieži tiek saukts par nākamo Hariju Poteru.

Pārbaudīt pieejamību

 

8.-12. klase

Luisa Lorija

„Devējs”

Vai varat iedomāties pasauli bez krāsām, smaržām, skaņām, atšķirībām? Bez individualitātes? Pat bez kustoņiem, putniem, kukaiņiem un augiem? Tieši šādu utopisku vietu autore atainojusi jauniešiem adresētajā zinātniskās fantastikas romānā „Devējs”. Divpadsmitgadīgais Jona dzīvo nevainojami organizētā, dzelžaini disciplinētā un sakārtotā, taču patiesībā baisā un bezjēdzīgā nākotnes pasaulē – Tāpatībā. Citādības, savādības tur nav un nekad nebūs. Un tomēr biklais, ietramdītais puišelis, apstākļu spiests, uzņemas paveikt neticamu, riskantu varoņdarbu, kāds pat pieaugušajam nebūtu pa spēkam. Jo pasaule taču balstās uz Jonu un viņam līdzīgajiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Jānis Joņevs

„Jelgava 94”

Grāmata ir par pusaudžiem pagājušā gadsimta 90. gados. Viņi sevis un atšķirīgā meklējumos pievēršas tā saucamajai alternatīvajai kultūrai. Grāmata ir par jaunību, kad katrs cilvēks cenšas nostāties pret pasauli, nekļūt tāds kā visi. Vai tas izdodas? Vai šos solījumus iespējams turēt?

Pārbaudīt pieejamību

 

Heli Lāksonena

„Kad gos smei”

Heli Lāksonena ir viena no populārākajām dzejniecēm Somijā. Publiku viņa iekarojusi un apbūrusi gan ar rakstīto tekstu, gan šarmu, ko liek lietā, lasot savus dzejoļus uzstāšanās reizēs. Heli grāmatas un klausāmgrāmatas Somijā iznāk desmitos tūkstošu eksemplāru. Lasītāju un klausītāju interesi rada viņas veselīgā, izprotošā un jūtīgā attieksme pret apkārt notiekošo, cilvēciskais tiešums, psiholoģiskā precizitāte un nevairīšanās no dabiskā, kā arī viņas savdabīgā valoda. Heli Lāksonena dzejoļus raksta un lasa dienvidrietumu somu valodas dialektā. Atdzejojot somu dzejnieces dzejoļus, grāmatas atdzejotājs Guntars Godiņš izmantojis Vidzemes lībiskās dialekta iezīmes, runas veidu, ko lieto Igaunijas pierobežā ap Ainažiem un Salacgrīvu.

Pārbaudīt pieejamību

 

„Purpura karaļa galmā”

Kas notiek Purpura karaļa galmā? Tur dejo Uguns ragana un klīst Āksts, prasmēs sacenšas nimfu meitas un cilvēku meitene bezcerīgi iemīlas ledus vīrietī, tur pagultē mitinās mājas gariņš zeķēdājs un vecu dzērāju moka balto velniņu pūļi, tur akmens cellē mirst no tālas planētas ieradusies ragana, bet jūras krastā sēd Vecītis un izzvejo zelta zivtiņu ar ļauniem nolūkiem... Šī grāmata ir pirmais latviešu autoru fantāzijas un fantastikas žanru stāstu krājums.

Pārbaudīt pieejamību

 

Lorija Holsa Andersone

„Runāt”

Melinda ir uzsākusi mācības vidusskolā kā Izstumtā – vecie draugi no viņas ir novērsušies, skolasbiedri, kurus meitene pat nepazīst, no viņas izvairās. Visdrošāk ir būt vienai, pašas domās, un nerunāt. Tomēr arī tur nav pietiekami droši. Vasaras beigās ir atgadījies kas tāds, ko Melinda vēlas aizmirst un par ko cenšas nedomāt. Kas ir šis notikums, kas tik ļoti mainījis Melindas dzīvi, un vai viņa spēs sevi pārvarēt un kādam to izstāstīt?

Pārbaudīt pieejamību

 

Dž. D. Selindžers

„Uz kraujas rudzu laukā”

Tas ir stāsts par kādu puisi vārdā Holdens Kolfīlds, kurš grib izrauties no apnicīgās skolas, no derdzīgās kopmītnes, no visas šīs dzīves „priekš kaķiem”. Holdens Kolfīlds nelīdzinās citiem Selindžera varoņiem. Viņš sapņo par konkrētu rīcību: viņam gribas „dzīvot pie strauta”, darīt visu ar savām rokām, audzināt bērnus pēc sava prāta, pašam iemācīt viņiem kaut ko svarīgu.

Viņam patīk, ja cilvēks labi veic savu darbu: pat orķestra timpānists sajūsmina viņu ar savu pareizo, jautro un centīgo spēli. Holdens ir ļoti labs un mīkstsirdīgs, bet viņš ar dūrēm metas virsū daudz spēcīgākam puisim, kad tas neķītriem vārdiem nozākā labu meiteni. Viņam pašam diezin kā nepatīk mācīties, taču viņš neatļauj savai māsiņai nokavēt stundas, cenšas pierunāt viņu, nomierināt, izklaidēt.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecāku žūrija

 

Kitija Krauzere

„Ezera Annija”

Noslēpumaina un humāna pasaka. Tā sākas pavisam skumji, pārsteidz ar iztēles brīnumu, kas spēj pārvērst ikdienas pasauli, un beidzas negaidīti un laimīgi. Annija ir liela un lempīga, nedz īsti glīta, nedz neglīta, arī deguns viņai ir liels un garš. Kopš māte mirusi, viņa ir pavisam viena, dzīvo pie ezera ar trim mazām saliņām, zvejo zivis un skumst. Vai kaut kur otrā ezera krastā mīt vēl kāds, tāds pats kā viņa? Par to Annija pat nevēlas pārliecināties, jo negrib piedzīvot vilšanos... Kādu nakti viņa nolemj darīt galu savai vientulībai – ar laivu aiziras ezera vidū un ielec ūdenī, bet... tās nepavisam nav beigas. Annija atklāj trīs mazo saliņu noslēpumu – patiesībā tie ir trīs noburti milži. Lai paglābtos no lāsta, viņiem vajadzīga Annijas palīdzība – viņi lūdz, lai Annija parāda tiem ceļu līdz jūrai. Tā kādu vakaru sākas ceļojums pretī skaistam un laimīgam sākumam, un Annija atkal iemācās smaidīt

Pārbaudīt pieejamību

 

Mjūriela Barberī

„Eža elegance”

Šis romāns ir vēstījums par kādu 12 gadus vecu meiteni, kura plāno savā 13 gadu dzimšanas dienā izdarīt pašnāvību. Stāsts, kura tēma ir vientulība un inteliģence kā no līdzcilvēkiem atdalošs faktors.

Pārbaudīt pieejamību

 

Inga Gaile

„Migla”

Šis ir Ingas Gailes jaunākais dzejoļu krājums, par kuru autore teikusi: „Dzejoļu krājumā esmu plānojusi meklēt jaunus izteiksmes līdzekļus, radot saturā izstrādātus, formā askētiskākus dzejoļus, kā arī meklēt dzejas valodas jaunās metaforas, runājot par mūsdienu auditorijai aktuālām, tai pašā laikā vispārcilvēciskām problēmām.”

Pārbaudīt pieejamību

 

Sandro Veronēzi

„Rāmais haoss”

Romāna galvenais varonis Pjetro Paladīni ir četrdesmit trīs gadus vecs vīrietis, kurš pēc ilgas kopdzīves gatavojas precēties ar Laru, abu kopīgās meitas Klaudijas māti. Taču dažas dienas pirms vasaras brīvdienu beigām viņa dzīvi satricina negaidītā Laras nāve. Atgriezies Milānā, Pjetro nolemj vadīt dienas, sēdēdams savā automašīnā, kas novietota meitas skolas priekšā. Un, kamēr pilsētā pamazām izplatās runas par viņa dīvaino noslēgšanos, Pjetro gaida, kad viņa un Klaudijas dzīvē ieplūdīs Laras nāves izraisītās ciešanas. „Rāmais haoss” ir stāsts par šīm gaidām, stāsts par ciešanām, kas kavējas un nenāk, bet galvenokārt tas ir stāsts par Pjetro attiecībām ar citiem un to, kā viņš – sākumā naivi, bet pēcāk arvien asāk, nežēlīgāk un tiešāk – analizē cilvēku izturēšanos, vērojot tos no savas priviliģētās pozīcijas.

Pārbaudīt pieejamību

 

Lorena Olivera

„Pirms es krītu”

Samantai Kingstonei ir viss: stilīgākais puisis visā pilsētā, trīs superīgas draudzenes un pats labākais, ko piedāvā Tomasa Džefersona vidusskola, sākot ar foršāko galdiņu skolas kafejnīcā un beidzot ar ērtāko vietu autostāvvietā. Ir piektdiena, 12. februāris, un tai jābūt vienkārši kārtējai dienai Semas lieliskajā dzīvē. Taču tā izrādās pēdējā. Tad viņai tiek dota otra iespēja. Patiesībā – septiņas. Veselu nedēļu atkal un atkal izdzīvojot savas dzīves pēdējo dienu, Sema atšķetina noslēpumu, kas apvij viņas nāvi, un atklāj, cik vērtīgs patiesībā ir tas, ko viņa var zaudēt.

Pārbaudīt pieejamību