Foto: Horia Varlan, licence

     2012. gada 1. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 55 jaunas grāmatas. Turpinājumā plašāks ieskats daļā no jaunieguvumiem.

 

     B. Lēgeres-Binzas grāmata „Līgava un līgavainis” būs lielisks palīgs jaunajām ģimenēm laulības pirmajos gados. Tajā atradīsiet gan praktiskus ieteikumus visdažādākā stila pasākumu rīkošanai, gan divpadsmit jau pilnībā izstrādātus svinību scenārijus – sākot ar pirmajiem sagatavošanās darbiem, ielūgumu izsūtīšanu un produktu daudzuma aprēķināšanu, beidzot ar ēdienkartēm, telpu noformēšanu un viesu izklaidi.

 

     J. Kursītes „Virtuves vārdene” ir aizraujoša vārdnīcas formas lasāmviela par to, „ka ēdiens un dzēriens nav tikai ēdiens un dzēriens, ko ikdienā patērējam, bet daļa no mūsu tautas kultūras patības, nozīmīga daļa no mūsu nīcīgās miesas un, cerams, nezūdīgā gara”. Vairāk nekā 900 lappušu biezajā vārdenē sameklēsiet gan skaidrojumus par neskaitāmu ēdienu izcelsmi un pagatavošanas tradīcijām, gan uzziņas par dažādām ar virtuvi un ēdienu pasniegšanu saistītām darbībām un izteicieniem. Vārdene iesākas ar aprakstu par ēdiena un dzēriena vietu mūsu kultūrā – par tā atspoguļojumu literatūrā un folklorā, vietu starp dabas un kultūras pasauli, par dažādiem tabu, ticējumiem un aizspriedumiem par ēdienu. Tāpat uzzināsiet, kas Latvijā ticis uzskatīts par gardumiem, kādas paražas bijušas ēdienkartē un kā ēdienu gatavošana attīstījusies dažādos vēstures posmos.

 

     J. Streiča grāmata „1991. Tas garais cilvēkbērna gads” ir darbs ne tikai par filmu „Cilvēka bērns”, bet arī par Latvijas vēsturē smagu un nozīmīgu laiku – 1990.–1992. gadu, kas skaudri un godīgi atspoguļojas Jāņa Streiča tā laika dienasgrāmatās un sarakstē ar rakstnieku Jāni Klīdzēju.

 

     Grāmatā „100 izcilākās popa un roka zvaigznes” sastapsiet daudzus, par kuriem rakstījusi gan mūzikas, gan dzeltenā prese, atklājot arī mākslinieku personiskās krīzes, savstarpējās nesaskaņas un traģēdijas. Grāmatā aptverts daudzveidīgs mūziķu klāsts, kas definē žanru un vairāk nekā pusi gadsimta no mūsu dzīves un laikmeta. Izdevumā atrodama informācija par personībām no „The Rolling Stones”, Dženisas Džoplinas un Džimija Hendriksa sešdesmitajos gados līdz astoņdesmitajiem ar Madonnu, Džordžu Maiklu, Prinsu, „U2” un deviņdesmito gadu grunge skaņām ar „Nirvana” un „The Red Hot Chili Peppers”. Grāmatā sastapsiet Kristīnu Agileru, Britniju Spīrsu un Anasteišu, emocionālos izpildītājus Stīviju Vonderu, Reju Čārlzu, Džeimsu Braunu un daudzus citus.

 

     Daiļliteratūras klāstā šoreiz V. Lācīša jaunākā grāmata „Pamodināt Lāčplēsi”. Vilis Lācītis, celtnieks no Rīgas, latviešu literatūrā ienāca ar romānu „Stroika ar skatu uz Londonu”, kura atzīta par visvairāk lasīto latviešu autora romānu 2010. gadā un saņēmusi vairākas balvas. Par savu jaunāko grāmatu pats autors saka: „Tas ir kā postskripts, uz kuru mani iedvesmoja tikšanās ar lasītājiem pēc tam, kad „Stroika” jau bija pamanīta. Man likās, ka ir daži momenti, kas lasītājiem bija uz sirds, un es tad nu centos par tiem uzrakstīt.”

 

     Amerikāņu rakstnieces M. Stīvoteras romāns „Svārstības” savukārt ir turpinājums grāmatai „Trīsas”. Šajā daļā stāsts ir par puisi, kurš reiz bija vilks, un par meiteni, kas pamazām pārvērtās par vilku. Vēl pirms dažiem mēnešiem tieši Sems bija mistiska būtne, par kuru neviens pat nenojauta. Sems bija gan vilks, gan cilvēks, pateicoties Greisai un viņas draudzenei Izabellai, šobrīd Sems ir tikai cilvēks. Pagājušā gadā Greisa patiešām no visas sirds ilgojās kļūt par daļu no vilku bara, kas dzīvo mežā aiz viņas mājas. Tomēr šobrīd nevis Greisa vēro vilkus, gaidot, lai viens no viņiem atnāk pie viņas, bet gan viņi vēro meiteni, gaidot, kad Greisa dosies pie viņiem.

 

     Īru rakstnieces E. Donohjū dziļi izjustais romāns „Istaba” vēsta par piecgadīgo Džeku, kura pasaule ir Istaba. Tajā dzīvo viņš un mamma, pagultē mitinās abu darinātā Olučūska, bet skapī ir droša vietiņa, kur Džeks nakšņo reizēs, kad pie mammas ierodas Vecais Niks. Istabā vēl ir arī televizors, piecas bilžu grāmatas, dažas grāmatas bez bildēm un augstu, augstu gaisā – niecīgs jumta logs. Televizorā var redzēt citus cilvēkus, mašīnas, jūras un kalnus – bet tās visas ir izdomātas lietas tāpat kā vampīri, Alise Brīnumzemē un Sūklis Bobs. Īstā pasaule ir Istaba. Džeka mammai ieslodzījums Istabā ilgst jau septiņus gadus. Vienīgais, kas dod spēku izturēt, ir viņas mazais puisēns. Un viņa rada jaunu pasauli, pasauli, kurā mīt tikai viņi vien, pasauli, kas stiepjas vienpadsmit pēdas uz vienu un vienpadsmit pēdas uz otru pusi. Laimīga bērnība, drošība un mīlestība ir grūti iedomājamas tādā vietā, taču viņa dara visu, lai Džeks justos labi. Un tad pienāk diena, kad viņi varētu izkļūt laukā...

 

          Viena no spožākajām zvaigznēm mūsdienu Eiropas romantiskās literatūras pasaulē M. Džonsone ir sarakstījusi draisku un provocējošu romānu „Vasara bez noteikumiem”, kurā aicina lasītājas palūkoties uz savu dzīvi, kāda tā ir patlaban. Vai tā atbilst reiz jaunībā iztēlotajai un ja ne, tad – kāpēc? Stāstījums vijas ap to, kā četras sievietes beidzot īsteno pusaudžu gadu sapni – visas kopā dodas kruīzā ar lielu, baltu, pasakainu kuģi Mermaidia un piedzīvo bagātīgi piepildītas sešpadsmit atvaļinājuma dienas.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. septembrī.

 

 

Līdzīgi raksti