Foto no: larry5154.wordpress.com

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā šobrīd aplūkojamas dažādas tematiskās izstādes.

 

     Līdz 24. septembrim vēl būs apskatāma bibliotēkā apkopoto novadpētniecības materiālu izstāde, kura palīdzēs neklātienē apceļot mūsu novada pilis un muižas, novērtēt to vizuālo tēlu fotogrāfijās un ielūkoties gan ēku, gan ar šiem īpašumiem saistīto cilvēku likteņgaitās. Latgalē savulaik celtās pilis un veidotās muižas gan ir saglabājušās mazāk nekā pārējos Latvijas novados, tomēr nenoliedzama ir to arhitektoniskā daudzveidība un savdabība, kuras izzināšanā varam iesaistīties gan kā atpūtnieki un tūristi, gan arī pētot šos objektus padziļināti.

 

     Līdz 27. septembrim lasītavā varam „aizceļot” arī līdz Eiropas skaistulei Bulgārijai – senākajai slāvu valstij, kura dibināta tālajā 681. gadā un ir slavena ar kūrortu „Zelta smiltis”, „Saulaino krastu” ar 12 km garo pludmali, atveseļošanās kūrortiem, ar savu maigo klimatu, vairāk nekā 200 saulainām dienām gadā, lieliskām kalnu slēpošanas iespējām, izsmalcinātu SPA un virtuvi (vīni, kazas siers, šopska salāti, jogurta dzērieni). Bulgārija, kā zināms, ir arī kirilicas šūpulis. Vairāk par Bulgārijas vēsturi un šodienu – izstādē.

 

     Līdz 30. septembrim savukārt aplūkojama izstāde „Pirts priekam, spēkam un veselībai”. Senie latvieši, zinādami, ka, regulāri veicot pirts procedūras, var norūdīties un izsargāties no visām kaitēm, sauca to par „Māras istabiņu”. Pirts labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu apstiprina arī cilvēka izskats pēc iešanas pirtī – veselīgā ādas krāsa un tvirtums. Straujās temperatūras maiņas starp karsēšanos un atvēsināšanos veicina vielmaiņu un organisma atjaunošanos. Un kur nu vēl pirtsslotu pasaule – bērzu, ozolzaru, kadiķu... Šobrīd vienuviet apkopotu detalizētāku informāciju par pirti un pirtslietām atradīsiet lasītavā.