Šogad aprit 85 gadi, kopš dibināts Triju Zvaigžņu ordenis, 1924. gadā to iedibināja par piemiņu Latvijas valsts dzimšanas dienai. Ordeņa devīze ir „Per aspera ad astra” („Caur ciešanām uz zvaigznēm”).

     Bibliotēku nedēļas laikā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā būs apskatāma Triju zvaigžņu ordenim veltīta izstāde. 

     Triju Zvaigžņu ordenis ir morāla rakstura balva. Ordenim ir piecas šķiras un triju pakāpju goda zīmes. Ordeni un goda zīmi piešķīra Latvijas pilsoņiem un ārvalstniekiem par nopelniem Tēvijas labā, tiem, kuri devuši savu ieguldījumu Latvijas valsts, sabiedriskajā, kultūras vai saimnieciskā darbā.

 

     Triju Zvaigžņu ordeņa zīme ir balti emaljēts Maltas krusts ar zelta apmali. Tā aversa centrā atrodas zilas emaljas medaljons ar stilizētu zelta apmali. Medaljonā ietvertas trīs zelta zvaigznes (Latvijas novadu simboli). Reversa centrā ir zeltīts medaljons ar ierakstu „Latvijas Republika - 1918. g. 18. novembris”, apkārt – ordeņa devīze „Per aspera ad astra”.

 

     Triju Zvaigžņu ordeņa komplekti ir izgatavoti pēc latviešu mākslinieka Gustava Šķiltera zīmējumiem. I un II šķirai komplektā ir piecstaraina sudraba zvaigzne, kuras vidū ir zilas emaljas medaljons ar zeltītu apmali. Medaljona vidū izvietotas trīs zelta zvaigznes, apkārt – uzraksts „Par Tēviju”

 

     Triju Zvaigžņu ordeni tradicionāli pasniedza valsts proklamēšanas svētkos – 18. novembrī. Pirmie četri Triju Zvaigžņu ordeņa lielkrusta komandieri bija J. Čakste, Z. A. Meierovics, Rainis un K. Ulmanis.

 

     1994. gada 20. oktobrī Saeima pieņēma un Valsts prezidents izsludināja likumu „Par Triju Zvaigžņu ordeni” (spēku zaudējis 2004. gadā). Šobrīd uz Triju Zvaigžņu ordeni attiecas „Valsts apbalvojumu likums”.

      Arī mūsu novads un Rēzekne var lepoties ar šī ordeņa saņēmējiem. Tie ir: V. Bruzgule, J. Elksnis, P. Keišs, A. Kūkojs, R. Meijere, B.Orinska, A. Rancāns, I. Siliņeviča, J. Zudāns, O. Zvejsalnieks.

 

Noderīga informācija internetā: