UNESCO „Pasaules atmiņa”

     2013. gadā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) izsludinās jaunu nomināciju pieteikšanu UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajam reģistram, tāpēc jau šogad visi interesenti, īpaši Latgales reģiona atmiņu institūciju (muzeju, bibliotēku un citu krātuvju) pārstāvji, ir aicināti piedalīties UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” seminārā, kas šī gada 13. novembrī pl. 11.00 norisināsies Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā.

 

     UNESCO programma „Pasaules atmiņa” 1992. gadā tika izveidota ar mērķi apzināt un saglabāt pasaules dokumentāro mantojumu – liecības par cilvēces atmiņu uz jebkāda informācijas nesēja (gravējums, zīmējums, grāmata, dokuments, vēstule, fotogrāfija, audio vai video ieraksts u. c.), paplašināt piekļuvi tam un veicināt tā izziņu visā pasaulē neatkarīgi no konkrētā dokumenta izcelsmes vietas.

 

     Programmas uzdevums ir veicināt sabiedrības aktīvu darbu ar šīm dokumentārā mantojuma liecībām, veicinot tā izpēti un popularizēšanu. Vairāk informācijas par UNESCO programmu „Pasaules atmiņa” var iegūt šeit.

 

Plānotā semināra mērķi ir:

  • informēt par UNESCO programmu „Pasaules atmiņa” un Latvijas nacionālo reģistru, kā arī tā nozīmi Latvijā un pasaulē;
  • mudināt apzināt atmiņu institūciju kolekcijās un krājumos esošu dokumentu oriģinālus, kas varētu būt nozīmīgi vēstures veidotāji Latvijas un pasaules vēstures kontekstā;
  • informēt (īpaši Latgales reģiona atmiņu institūciju pārstāvjus) par iespējām iesaistīties un līdzdarboties programmā „Pasaules atmiņa”;
  • informēt par tehniskiem jautājumiem apzināto dokumentu un nomināciju sagatavošanā un iesniegšanā programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajam reģistram.

 

     Programmas „Pasaules atmiņa” īstenošana ir viena no UNESCO LNK prioritātēm, caur ko tiek veicināta dokumentārā mantojuma koncepcijas attīstība Latvijā, tāpēc seminārā, veicinot savstarpēju zināšanu pilnveidi, būs iespēja stiprināt stabilu platformu atmiņu institūciju turpmākai sadarbībai un dokumentārā mantojuma jomas attīstībai Latvijā.

 

     Semināra laikā plānota arī saturīga diskusija par dokumentārā mantojuma saglabāšanas izaicinājumiem un iespējamajiem dokumentu oriģināliem, kas varētu tikt nominēti programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā. Lai produktīvi īstenotu semināra praktisko daļu un diskusiju, aicinām ikvienu interesentu seminārā sniegt priekšlikumus par dokumentiem vai dokumentu kolekcijām, kas ir nozīmīgi kā Latgales reģiona, tā arī visas Latvijas vēstures veidošanā.

 

     UNESCO LNK semināru rīko sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Rēzeknes Centrālo bibliotēku.

 

     Pieteikties semināram aicinām līdz šī gada 9. novembrim, rakstot UNESCO LNK Komunikāciju un informācijas sektora vadītājai Evijai Maļkevičai uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanot pa tālruni +371 67 325 109.