Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2012. gada 1. novembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 30 jaunas grāmatas. Turpinājumā plašāks ieskats daļā no jaunieguvumiem.

 

     T. Bērpo un L. Vinsentas grāmata „Debesis ir!” atklāj trīsgadīga zēna pārdzīvojumus operācijas laikā. Saglabājot bērna vienkāršo valodu, viņa tēvs grāmatā atstāsta puikas piedzīvoto – viņš esot pametis ķermeni un viesojies Debesīs. Bērnišķīgi atklāti un vaļsirdīgi zēns stāsta par tikšanos ar sen aizsaulē aizgājušiem ģimenes locekļiem, sīki apraksta Jēzu, eņģeļus, to, cik „liels, liels” ir Dievs un „cik ļoti Viņš mūs mīl”. (Par zēna piedzīvojumiem un Bērpo ģimeni vairāk var uzzināt šeit.)

 

     Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes dekānes T. Lāces monogrāfijā „Sociālā atstumtība Latvijā” apkopotas atziņas, secinājumi un pārdomas, kas autorei radušās, piecpadsmit gadu laikā pētot un analizējot nabadzības un sociālās atstumtības problēmas Latvijā un Eiropas Savienībā. Izdevums paredzēts sociologiem, politiķiem, ekonomistiem, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, visiem, kuri interesējas par sociālās iekļaušanas politiku ES līmenī, tās izpratni un īstenošanu mūsu valstī.

 

 

     I. Stepanovas un S. Kabačemko grāmatā „Brīnumainās fantāzijas no dārzeņiem un augļiem” atradīsiet daudz bagātīgi ilustrētu pamācību, kā uz ēdamgalda uzburt krāšņus ziedus, dažādus dzīvnieciņus un cilvēku figūriņas, izmantojot šobrīd tik populāro karvinga metodi – dārzeņu un augļu griešanas mākslu, kas patiesībā visai sen radusies Āzijā.

 

     Žurnāla „Ieva” 15 gadu jubilejas recepšu grāmatā „Kūkas” apkopotas 58 receptes ar kārdinošām fotogrāfijām – kūkas Ziemassvētkiem, bērnu ballītēm, Vasarsvētkiem, dārza svētkiem, dzimšanas dienām un skaistai pēcpusdienai mīļu un tuvu cilvēku lokā.

 

     Ne mazāk iedvesmojoša grāmata ar bagātīgu vizuālo materiālu ir arī I. Sausiņas „Svārki pāris stundās”, tās mērķis ir aicināt meitenes un sievietes atteikties no nogurdinošās veikalu „ķemmēšanas” un ziedot tikai dažas stundas, lai uzšūtu tieši savām vēlmēm un vajadzībām atbilstošus svārkus. Būs nepieciešams tikai piemērots audums un relatīvi nedaudz brīva laika. Lai uzkonstruētu jebkuru šajā grāmatā aprakstīto svārku piegrieztni, nebūs jānopūlas ar sarežģītiem aprēķiniem, jāprot tikai uzzīmēt kvadrātu, taisnstūri vai apli.

 

 

     Daiļliteratūras krājumu šoreiz papildina dzejnieka Knuta Skujenieka un viņa sievas Intas no 1963. līdz 1969. gadam rakstītās vēstules, kuras apkopotas grāmatā „Kro-Kro”. Vēstules tapušas laikā, kad dzejnieks izcieta sodu Mordovijas stingrā režīma labošanas darbu nometnē. Pats K. Skujenieks grāmatu raksturo kā pieminekli sievai un abu mīlestībai. Šīs vēstules ir gan ļoti personiska liecība par divu cilvēku attiecībām, uzticību un mīlestību, gan reizē arī ļoti trāpīgs padomju laika portretējums. Grāmatas nosaukums tapis, pamatojoties uz to, ka pāris vēstulēs viens otru dēvējuši par krokodiliem un ar shematisku krokodila zīmējumu paraksta vietā vēstuli beiguši.

 

     A. Zīles romāns „Sapņu pils pie jūras” ir turpinājums rakstnieces romānam „Krizantēmu laiks”. Kaspars un Monta, kuri satikās  „Krizantēmu laikā”, nu jau ir ar pieredzes puniem pierē, katram ir pa dārgai saitei ar nodzīvotā mūža pirmo pusi. Turpinot kopdzīvi, pāri gaida jauni pārbaudes tilti, jo straumēs zem tiem netrūkst ne pagātnes pieteku, ne ikdienas krācīšu, bet dzīvot jāprot tagadnē. Kad vēstures gaitā vairākkārt īpašniekus mainījušā jūrmalas mītnē saduras to iekārojušo ļaužu intereses, „ierakumu cīņās” nonāk arī Priedolu ģimene – katram sava sapņu pils. Tostarp pasaulē ierodas Tomiņš…

 

     Dž. Forda romāns „Keiko” stāsta par Henrija un japāņu meitenes Keiko mīlestību. Skolā abi ir sveši un neiederīgi, abi kopā viņi slepeni dodas uz džeza klubu, kur pirmoreiz uzstāsies Henrija vienīgais draugs Šeldons, abi kopā klausās plati ar sev veltītu dziesmu... Diemžēl laiks un liktenis jaunos mīlētājus izšķir. Tagad Henrijam ir piecdesmit seši gadi un viņš dodas uz viesnīcu „Panama”, lai satiktu Mīlestību.

 

 

     M. Konelija juridiskais trilleris „Piektais liecinieks” ir devītais Latvijā izdotais romāns par izcilā advokāta Holera piedzīvojumiem tiesu labirintos, kaismīgi aizstāvot savus klientus un tikpat aktīvi izgaismojot tiesu sistēmas nepilnības un iesīkstējušos paradumus. Holers arvien strādā sava Linkoln auto aizmugurējā sēdeklī. Darba ir vairāk nekā parasti – pēc nesenā ekonomikas sabrukuma miljoniem vienkāršo cilvēku palikuši bez pajumtes. No sociālajiem pabalstiem atkarīgi ļaudis reti kad spēj pretoties bankām... Advokāta kliente Līza Tremela tiek apsūdzēta baņķiera slepkavībā. Gan žurnālisti, gan Baltās mājas prokurori ir pārliecināti, ka notikušais gadījums ir izmisušas sievietes emocionāla atbilde bankai...

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. novembrī.

 

Līdzīgi raksti