Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2012. gada 16. novembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 50 jaunas grāmatas un 1 mūzikas disku. Turpinājumā plašāks ieskats daļā no jaunieguvumiem.

 

     P. Zeile grāmatā „Rainis un Latgale” atklāj Raini kā cilvēku, dzejnieku un plaša mēroga darbinieku. Ar Latgali saistīti desmit Raiņa mūža gadi, vislielākā vieta un uzmanība izdevumā veltīta Jasmuižā pavadītajam laikam, kurš dzejniekam ir bijis visspilgtākais un dažādā ziņā visrosmīgākais Latgales periodā. Atsevišķas grāmatas nodaļas aizsniedzas arī ārpus Latgales robežām, tomēr ir cieši saistītas ar Raiņa „jauno dienu zemi”.

 

     Otrs P. Zeiles darbs atklāj citu nozīmīgu personību latviešu kultūrā. Grāmatā „Konstantīns Raudive” iepazīsiet pretrunīgo rakstnieka, filozofa un parapsihologa, rakstnieces Zentas Mauriņas vīra K. Raudives personību un atstāto mantojumu. Aplūkojot mantojumu, galveno vērtību autors velta K. Raudives līdz šim mazāk analizētajiem agrīnajiem darbiem, kā arī pašiem būtiskākajiem jautājumiem viņa dzīvē un darbībā.

 

 

     Tā kā jau pavisam netālu ir gada nogale un skaistais Ziemassvētku laiks, skolām un skolēnu interešu institūcijām šobrīd noderīga varētu būt Ventspils 4. vidusskolas sākumskolas skolotājas I. Šefanovskas grāmata „Ziemassvētku ludziņas”. Pāršķirstot daudz grāmatu un nespējot atrast īsti piemērotas ludziņas, ko bērni varētu spēlēt Ziemassvētku klases vakarā vecākiem, I. Šefanovska pati ķērusies klāt mazo daiļdarbu sacerēšanai, paturot prātā to, ka nedrīkst atstāt bez lomas nevienu klases skolēnu. Visas sešas grāmatā ietvertās lugas jau izspēlētas Ventspils skolā un guvušas bērnu simpātijas.

 

     Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izdevumi „Psihosociālā darba vide”, „Ergonomika darbā”, „Darba apstākļi un veselība darbā” un „Darba aizsardzības apmācību metodes” nākuši klajā Eiropas Savienības Struktūrfondu programmas „Cilvēkresursi un nodarbinātība” ietvaros.

 

     Grāmata „Psihosociālā darba vide” apraksta ļoti būtisku sadaļu – psihosociālās problēmas darba vidē. Šīs problēmas ir kļuvušas ļoti aktuālas pēdējā laikā, norādot uz sarežģītajām attiecībām darba kolektīva iekšienē un nodarbināto attiecībām ar dažādu līmeņu vadītājiem. „Ergonomika darbā” sniedz ieskatu ļoti svarīgajā ergonomikas pasaulē. Lasītājs tiek iepazīstināts ar ergonomikas pamatiem un nodarbinātā vietu šajā sarežģītajā un interesantajā darba vidē.

 

 

     Grāmata „Darba apstākļi un veselība darbā” savukāt apraksta daudzas ar darba apstākļiem saistītās problēmas un sniedz algoritmu to novērtēšanai un samazināšanai līdz veselībai nekaitīgiem lielumiem, bet „Darba aizsardzības apmācību metodes” skar svarīgu sadaļu darba aizsardzības apmācībā – apmācību metodes. Izdevumā tiek atklātas pasniedzēja un izglītojamā galvenās darbības un savstarpējā mijiedarbība. Šīs apmācības galarezultāts – nodarbinātā zināšanas drošai darbu veikšanai.

 

     Daiļliteratūras klāstā šoreiz A. Heniņa vēsturiskais romāns „Tur pērkons nikni jodus dzenā”, kurš pievēršas visstrīdīgākajam posmam Latvijas vēsturē – 1917. gadam, kad pasaules kara un revolūcijas haosā dzimst sapnis par Latviju, sabiedrība mācās demokrātiju, jūsmo par strēlniekiem un viņus nolād. Vēstures notikumi grāmatā tiek skatīti Voldemāra Ozola acīm, kurš ir pretrunīgi vērtēta personība, viens no talantīgākajiem un apdāvinātākajiem latviešu virsniekiem. Romāns rosina saprast ne tikai konkrēto personu, bet arī savus senčus, pagātni un reizē tagadni.

 

 

     Trīs darbi šoreiz papildina Lata romānu krājumu. Tostarp M. Krekles romāns „Brisele. Tu. Brisele. Es”, kura darbība sākas Briseles lidostā, kur nejauši iepazīstas Gerda un Jurģis. Jaunie cilvēki iemīlas viens otrā, nenojaušot, ka abu vecāki ir cieši saistīti. Jurģa tēvs nav audzinājis savu dēlu un dēls nav redzējis tēvu. Gerdu audzinājis ir Jurģa tēvs, viņš ir Gerdas ideālais vīrietis, kuram audžumeitas skatījumā nav un nedrīkst būt neviens noslēpums, kur nu vēl nezināmi fakti pagātnē…

 

     I. Eņģeles romāna „Kāzu tiešraide” galvenie notikumi savukārt saistīti ar televīzijas šova tapšanu un pilnībā atklāj to gaisotni, intrigas, kaislības un pārdzīvojumus, kas norisinās aizkulisēs. Autore parāda galveno varoņu dzīves fragmentu, bet nesniedz viennozīmīgus vērtējumus, ka tas ir labi, bet tas – galīgi peļami un nosodāmi.

 

     Pilnu jaunieguvumu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. decembrī.

 

Līdzīgi raksti