1
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2012. gada 1. decembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 44 jaunas grāmatas. Turpinājumā plašāks ieskats daļā no jaunieguvumiem.

 

     Ē. Leiša pētījums „Ekotūrisms Latvijā: problēmas un risinājumi ilgtspējīgas tūrisma nozares pilnveidošanā”, kas veikts ģeogrāfijas doktora zinātniskā grāda iegūšanai, izvērtē situāciju ekotūrismā, kas ir starptautiski atzīts videi draudzīgs tūrisma veids, un pēta ekotūrisma kā novitātes attīstību Latvijā. Ekotūrisma pilnveidošana ir īpaši aktuāla, ņemot vērā klimata pārmaiņas un citus vides riskus, tūrisma īpašo interesi par maz pārveidoto dabu un kultūrvidi un tās ietekmi uz šiem resursiem, kā arī nepieciešamību saglabāt bioloģisko daudzveidību un kultūras mantojumu Latvijā un veicināt dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu.

 

     1941. gada jūnijā jeb Baigajā jūnijā Litenei bija lemts kļūt par tautas lielās traģēdijas skatuvi. Tieši te tika iznīcināta Latvijas virsniecība – Pirmā pasaules kara latviešu strēlnieku bataljonu un Latvijas atbrīvošanas cīņu dalībnieki, Lāčplēša kara un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri, Francijas kara akadēmijas absolventi, Latvijas militārie atašeji... Litenes novada vēsturnieka, latviešu literatūras un valodas skolotāja J. Zvaigznes grāmatā „Jūnijs. Litene 1941” apkopotas liecības, atmiņu stāsti un vēsturnieku pētījumi, kuri citu pēc cita atklāj nežēlīgās 1941. gada jūnija dienas Litenē. Autors pierāda, ka vēsturi var pasniegt, to cilvēciskojot.

 

  

 

     Izlasot V. V. Atkinsona grāmatu „Atmiņa: kā to attīstīt, trenēt un izmantot”, uzzināsiet, kas darāms, lai uzlabotu savu atmiņu. Autors min daudzus interesantus piemērus, kas parāda, kā cilvēki to ir centušies panākt jau senos laikos un mūsdienās, kā arī sniedz vingrinājumus redzes un dzirdes atmiņas trenēšanai.

 

     Savukārt pazīstamā psihologa praktiķa S. Kļučņikova grāmatā „Intuīcijas attīstīšana” atradīsiet sīkas ziņas par intuīcijas, noslēpumainā cilvēku psihes fenomena, dabu un izpausmēm zinātniskajā un mākslinieciskajā jaunradē, mīlestībā un cilvēku savstarpējās attiecībās, biznesā un ekstremālās situācijās. Grāmatā minēti daudzi piemēri no autora pieredzes, tā iepazīstina ar S. Kļučņikova izstrādātajām psiholoģiskajām tehnikām, metodēm un paņēmieniem, kas domāti intuīcijas attīstīšanai.

 

     Grāmatā „Atraktīvas zeķes” atrodams viss, kas jāzina par zeķu adīšanu – no informācijas par pareizu dziju izvēli, nepieciešamajām adatām un citiem noderīgiem piederumiem līdz pat zeķu adīšanas ābecei ar attēliem, izmēru tabulām un padomiem izmēru pārrēķināšanai. Izdevums piedāvā atraktīvas zeķes gan ar uzšūtiem dekoratīviem motīviem, gan interesantiem rakstiem, gan vienkrāsainas – no tik plaša zeķu klāsta katrs var izraudzīties sev tīkamākās, lai sarūpētu siltumu kājām un prieku acīm.

 

  

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā šoreiz V. Aizaksona biogrāfiskā grāmata „Stīvs Džobss” par visā pasaulē apbrīnotā „Apple Computer Company” dibinātāja dzīvi un personību. Šo grāmatu uzrakstīt V. Aizaksonu mudinājis pats Džobss, ļaujot tajā iekļaut ne vien savu redzējumu, bet arī radu, draugu, nelabvēļu un paziņu domas.

 

     Latviešu rakstniece L. Stumbre savu radošo mūžu intīmu pārdzīvojumu un cilvēkattiecību vērojumā atklāj atmiņu grāmatā „Personīgi”. Pati autore par šo darbu saka: „Grāmata ir manas atmiņas un cenšanās izpētīt, kādēļ un kādu iemeslu dēļ esmu sākusi nodarboties ar rakstniecību un kādēļ tieši lugas, kas noteikti nav vieglākais žanrs. Mēģināju pati pētīt, kādi notikumi manā dzīvē to visu ietekmēja, kādi cilvēki un kā dzīve tā pavisam nemanāmi un neuzkrītoši ieslīd literārā darbā.”

 

     Slavenās amerikāņu vēsturisko mīlasstāstu autores Dž. Devero romānā „Vēlmju akmens” vēstures studente Džemma iesaistās Edilīnas senākās dzimtas dokumentācijas pētīšanā. Meklējumos Džemma nejauši uzduras kādai senai leģendai par Vēlmju akmeni, kurš ļāvis īstenoties ik vēlmei, ja vien to no sirds izteicis kāds no Freizeru ģimenes. Nu akmens spēks ir no jauna atmodināts un kādam attiecībā uz to ir lieli plāni. Arī Džemmai ir iedalīta nozīmīga loma, par kuru viņa nemaz nenojauš…

 

   

 

     E L Džeimsas „Greja piecdesmit nokrāsas” ir erotisks romāns, kurā aprakstītas attiecības starp Anastasiju Stīlu, kura nupat beigusi mācības augstskolā, un bagātu, gados jaunu biznesmeni Kristjenu Greju. Kad Anastasija intervē veiksmīgo uzņēmēju Kristjenu Greju, viņai šis vīrietis šķiet vienlaikus ļoti pievilcīgs un biedējošs. Viņa ir pārliecināta, ka saruna nebija veiksmīga, un cenšas izmest Kristjenu no prāta – līdz viņš uzrodas veikalā, kur Anastasija strādā, un aicina meiteni uz tikšanos. Nepieredzējusī Ana, kas līdz šim dzīvojusi grāmatu pasaulē, jūtas satriekta, kad saprot, cik ļoti vēlas šo vīrieti. Kad Kristjens cenšas viņu brīdināt, sakot, ka ir bīstams, meitenes interese kļūst vēl kvēlāka… (Turpinājumu Greja un Anas attiecību spēlei lasiet grāmatā „Tumsa piecdesmit nokrāsās”.)

 

     Dž. Gudvina romāns „Čūsku akmens” savukārt stāsta par Einuhu Jašimu, sultāna ģimenei tuvu stāvošu cilvēku, neatkarīgu vīru, kurš mēdz privāti risināt dažādas daudznacionālo Stambulas iemītnieku problēmas un izmeklēt noziegumus. Jašims ir gudrs, diskrēts, patīkams un uzticams. Kad sen zudušu dārgumu meklējumos Stambulā ierodas francūzis Lefevrs, arī viņam vajadzīga Jašima palīdzība. Bet tad Lefevru atrod mirušu... Kas izrēķinājies ar šo avantūristu? Grieķi? Turki? Ebreji? Angļi? Ikviens ir iesaistīts, un neviens nešķiet vainīgs – tomēr Jašimam jāatrod slepkavas un jāatšķetina ciešais mezgls, kurā savijušās sazvērestības, noziegumi, cerības un idejas.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. decembrī.

 

Līdzīgi raksti