Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Latviešiem viens no biežākajiem jāvārda izteikšanas veidiem bija cimdu dāvināšana preciniekam, tā kalpoja kā zīme, ka viss ir saderēts.

 

     Tāpat ļoti svarīgs cimda komponents bija izmantotās dzijas krāsas un raksts. Cimds ar savām rakstu zīmēm, ritmu un krāsu salikumiem nes vēsti par latvisko gaumi, amata prasmi un tradīcijām arī šodien.

 

     No 2022. gada 1. līdz 28. februārim Rēzeknes 2. bibliotēkā būs skatāma rokdarbnieces Monikas Šņukutes adīto cimdu izstāde “Tautiešam apsolīju”. Ilgus gadus Monika strādāja ražošanas apvienībā “Daiļrade” par audēju, bet vēlāk sevi radoši izpauda, adot skaistus cimdus.

 

     Adītie dūraiņi izceļas ar viņai vien raksturīgo rokrakstu un māksliniecisko krāsu gammu salikumu. Mākslinieciskais gēns rokdarbniecei visticamāk mantots no tēva – keramikas vecmeistara Ādama Kāpostiņa, kurš bija krāsu toņu un faktūru meistars podniecībā. Visi Monikas darbi ir atraduši savu valkātāju un vairāku gadu garumā silda daudzu cilvēku plaukstas visā Latvijā.

 

     Nāciet uz Rēzeknes 2. bibliotēku (Atbrīvošanas alejā 166, 2. stāvā) un aplūkojiet cimdu izstādi, kas sildīs ne tikai rokas, bet arī sirdis!