160224 1

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

2024. gada 16. februārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 Pasaulē zināmākais izdzīvošanas eksperts, piedzīvojumu meklētājs un TV šovu zvaigzne Bērs Grills grāmatā Nekad nepadodies! stāsta par savu neparasto dzīvi un karjeru. Kuri ir Bēra Grilla lielākie izaicinājumi? Kāpēc viņam ir svarīgi pārvarēt grūtības? Kā bailēs dzimst drosme? Vai labestību un gara spēku var kultivēt? “Nekad nepadodies!” ir bestsellera “Dubļi, sviedri un asaras” turpinājums. Autors grāmatā izpauž ļoti personiskus faktus un izjūtas, ko pieredzējis savās gandrīz neticamajās izdzīvošanas misijās, piedzīvojumos un ekspedīcijās.

 

     Veselība ir viens no  mūsu svarīgākajiem labsajūtas priekšnoteikumiem. Tomēr pastāv slimības, kas var skart ikvienu: artroze vai paaugstināts asinsspiediens, depresija vai diabēts, prostatas problēmas vai miega traucējumi. Šādā sarežģītā dzīves situācijā noderēs Monikas Rēsigeres Veselības rokasgrāmata, kas sniegs pārskatu par biežāk sastopamajā slimībām un palīdzēs orientēties informācijā par tām.

 

     Grāmata Drupanenis ir latgaliešu dzejnieces Ingridas Tāraudas bilingvāls (latgaliski/latviski) dzejoļu-haiku krājums. Vienlaikus tas ir Latgalei veltīts suvenīrizdevums, ko veido spirālveida iesējumā apvienotas 48 pastkartes, kurām vienā pusē ir dzejolis latgaliski un neliela dekoratīva ilustrācija, savukārt otrā pusē – dzejoļa tulkojums latviski, zīmēta Latgales karte ar nozīmīgākajām reģiona pilsētām, vietu pastmarkai un līnijām tekstam. Autore, izmantojot šo lakonisko dzejas formu, runā par mums ikvienam būtiskām sajūtām un vērtībām – par cilvēcisko attiecību un vienlaikus savas patības meklējumiem, spilgti emocionālam pārdzīvojumam pakļaujot dažkārt ikdienas vienmuļībā iesnaudušos apziņu.

 

     Krājumā Viss štokos, muterīt!” apkopoti latviešu autoru spilgtākie stāsti par bērnības un pusaudžu gadu piedzīvojumiem un nedarbiem. Vārdam “bērnība” ir gan īpaša garša, gan smarža, gan izjūtas. Katram no mums tās ir savas. Neatkārtojamas. Neaizmirstamas. Bērnam nav svarīgi, kāds laiks un politiskā situācija ir apkārt. Bērns bauda savu bērnību. Bērnība, pusaudžu gadi, jaunība – mūsu dzīves skaistākais, bet reizē arī dullākais laiks. 

 

     Jāņa Ūdra romāns Belkanto ešafota ēnā ir par 20. gadsimta 20. un 30. gados populāru Latvijas Nacionālās operas tenoru Jāni Vītiņu, kurš dzimtenes konservatorijā gūtās prasmes papildinājis Itālijā, apgūstot skaisto belkanto stila balss skanējumu, bet pēc darba Latvijas operā strādājis Vācijā, Duisburgā. Jāņa Vītiņa mīļākā opera – Umberto Džordano “Andrē Šenjē” – viņu pavada visu dzīvi, arī Astrahaņas cietumā, kur dziedātāja mūžu pāragri aprauj čekista lode. Bet pirms tam ir Pirmais pasaules karš, ir Brīvības cīņas, kurās virsseržants Jānis Vītiņš parāda izcilu varonību un tiek apbalvots ar Lāčplēša ordeni, ir Hitlera Vācija, no kuras bēgot, dziedātāja ģimene izglābj ebreju meitenīti, ir padomju tanku ienākšana Rīgā un Vītiņa dalība pretpadomju organizācijā “Tēvijas sargi”.

 

     Gunta Tālera romānā Sestdienas kungs privātdetektīvu jaunie piedzīvojumi sākas kādā tveicīgā vasaras vakarā, kad Zintis un Nelsons dodas kārtējā biroja uzdevumā. Kolēģu prombūtnes laikā pie Marijas ierodas izmisis vīrietis un lūdz viņas palīdzību, lai atrisinātu satraucošu un šķietami pārdabisku situāciju: klients ir pārliecināts, ka ar viņu mēģina sazināties kāds no mirušo pasaules... Organizētā noziedzība. Šķietami pārdabiski notikumi. Nepārvarama baiļu sajūta. Galvā skanošas balsis. Neizskaidrojami nāves gadījumi. Vai tam visam rodams kopīgs racionāls izskaidrojums? Grāmatas varoņiem būs ne vien jāmeklē atminējumi dīvainajām mīklām, bet arī jācenšas palikt dzīviem šajā bīstamajā spēlē…

 

     Zviedru rakstnieka un žurnālista Dāvida Lāgerkranca romānā Neskaidrība slepkavības izmeklēšana saved kopā divus ļoti atšķirīgus sabiedrotos, kuriem jāatklāj kāda dīvaina starptautiska mēroga sazvērestība. Profesors Hanss Reke dzimis bagātā Stokholmas ģimenē, pasaules autoritāte pratināšanas paņēmienos, spēj atrisināt vissarežģītākos rēbusus... Tomēr īpaši saspringtos brīžos mēdz sabrukt, kas noved pie aizliegtu vielu nesamērīgas lietošanas un izmisuma. Mikaēla Vargasa ir policijas virsniece. Dzimusi apšaubāmā apkaimē, Stokholmas pievārtē, čīliešu politisko bēgļu ģimenē, kuras divi brāļi apgrozās likuma ēnas pusē. Vargasai šķiet, ka viņai kaut kas ir jāpierāda. Viņa ir sīksta un nelokāma, tomēr vienlaikus, lai atklātu šo slepkavības lietu, viņai nepieciešams arī Rekes unikālais prāts. Rekem ir viss – bagātība, reputācija –, bet diemžēl arī tieksme to visu pazaudēt. Un tikai Vargasa spēj viņam palīdzēt atgriezties uz pareizā ceļa un fokusēt domas uz izmeklēšanu, pirms abus sasniedz draudošās briesmas.

 

Laipni gaidām bibliotēkā!

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

Līdzīgi raksti