214624351 847416872871225 747804778965821897 n
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

2021. gada 16. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

      Zviedru  cilvēku un organizāciju uzvedības pētnieka un rakstnieka  Tomasa Eriksona grāmata Apkārt vieni vienīgi idioti priekšnieki ir par komunikāciju un manipulāciju. Ikviens kādā dzīves posmā ir strādājis nekompetenta priekšnieka vadībā. Izdevums palīdzēs noskaidrot, kuram no četriem cilvēku uzvedības modeļiem atbilst tavs priekšnieks, un izprast, kā ar viņu veiksmīgi sadarboties. Grāmatā piedāvāti konkrēti piemēri un paņēmieni, kā rīkoties visdažādākajās situācijās darbā.

Lai arī kā visās problēmās gribētos vainot vadītājus, patiesais cēlonis var būt neieinteresēti darbinieki. Tādēļ grāmatas otrajā daļā autors piedāvā vadītāja perspektīvu: kāpēc vienādos apstākļos daži padotie strādā daudz efektīvāk par citiem. Un kā to mainīt, nezaudējot autoritāti, ja esi priekšnieks?

     Mūsdienu pasaulē cilvēki arvien biežāk ir pārliecināti, ka neapmierinātību ar dzīvi var mazināt, „pierediģējot” savu ķermeni. Grāmatā Ķermeņi ievērojamā britu psihoterapeite un sabiedriskā aktīviste Sūzija Orbaha skaidro, kā veidojies šāds viedoklis un pēta, kā tas mūs visus ietekmē. Izmantojot jaunākos neiropsiholoģijas atklājumus un piemērus no pašas prakses, viņa parāda, kur sakņojas daudzas uztveres problēmas, cik jutīgi un uzņēmīgi mūsu ķermeņi reaģē uz jebkuru negatīvu stimulu. Iepriekšējās desmitgadēs globalizētie plašsaziņas līdzekļi mūs ir pārpludinājuši ar idealizētu, Rietumu skaistuma standartiem atbilstošu ķermeņu attēliem, nostiprinot priekšstatu, ka jebkāda atkāpe no šī ideāla ir problēma. Ķermenis ir kļuvis par objektu, ražošanas un tirdzniecības mērķi un vietu. Sūzija Orbaha liek mums apjaust krīzes īstenos apmērus un norāda ceļu uz dziedināšanu un sevis pieņemšanu.

     Amerikāņu psiholoģes, starptautiski atzītas seksuālās varmācības ekspertes Annas C. Solteras grāmata  Varmākas balstīta uz rūpīgi savāktiem un analizētiem faktiem, vēsta, ka visiem vecākiem vienmēr ir jābūt modriem, lai pedofili, izvarotāji, sadisti, psihopāti nevarētu nodarīt ļaunu bērniem, sievietēm, arī vīriešiem. Autore ļoti konkrēti māca, kā novērtēt risku, kam pievērst uzmanību, ja radušās aizdomas, kā vienmēr ņemt vērā savu intuīciju un daudz ko citu, vienlaikus piekodinot, ka varmākas, kas ir gatavi seksuāliem noziegumiem, ir ārkārtīgi bīstami – viltīgi, melīgi, neparedzami, aukstasinīgi, nejūtīgi, neizprotami.

     Daiļliteratūras jaunumos Dainas Avotiņas stāstu un garstāstu krājums Debesis visur ir vienādas. Tas vēsta par dažādiem laikposmiem mūsu tautas dzīvē. Taču neatkarīgi no tā, vai stāstu darbība notiek cariskās Krievijas un kara laikā, padomju gados un mūsdienās, vai tajos ievītas visskarbākās sižeta līnijas vai smalki humora pavedieni, stāsti pauž autores viedo skatījumu uz cilvēka dzīves pamatvērtībām, kuras ir tikpat paliekošas kā debesis virs galvas.

     Vai patiesības noklusēšana ir melošana? Vai noslēpuma neatklāšana ir attaisnojama, ja tas draud izpostīt kāda cita pasauli? Vai ir iespējama kopdzīve, mītot katram savā valstī? Vai nodevību var piedot, un vai ikviens ir pelnījis otru iespēju?

Tie ir jautājumi, kurus romāna Lāde vaļā autore Gunita Lagzdiņa uzdod grāmatas 4. vāka tekstā. Un kas tā par lādi, kura veras vaļā? Veras lēnām, soli pa solim atklājot lasītājam ilgi glabātus un ne tik senus noslēpumus. Tie vēsta par noklusētiem notikumiem galvenās varones Ances dzīvē, taču šie notikumi jāvērtē, atbildes uz minētajiem jautājumiem jāmeklē lasītājam. Līdz ar to romāns rosina domāt gan par to, kā neprātīga rīcība jaunībā mēdz izdarīt savas korekcijas iecerētajā dzīves ceļā, gan arī par to, vai šīs korekcijas vienmēr liek vilties un nožēlot paveikto.

     Zviedru rakzstnieces Kamillas Grebes detektīvromānā Nemaņa astoņpadsmit gadus vecais Samuēls ir uzsācis visai apšaubāmu dzīvesveidu, kas aizved viņu likuma otrā pusē. Pēc iesaistīšanās neveiksmīgā narkotiku darījumā puisim nākas bēgt, jo viņam pēdas dzen gan policija, gan noziedznieki. Samuēls atrod pajumti pie kādas ģimenes netālajās šērās un sāk strādāt par viņu slimā dēla asistentu. Tikmēr izmeklētājs Manfreds Ulsons ir atgriezies Stokholmā. Kad tiek atrasts kāda narkodīlera līķis, viņš tiek pieaicināts izmeklēt noziegumu. Drīz jūra izskalo krastā vēl vienu līķi, un izmeklēšana kļūst aizvien sarežģītāka, tāpēc Manfreds vēršas pēc palīdzības pie Hannes, noziedznieku profila veidotājas.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 2. augustā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.