IMG 20210729 121917
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2021. gada 2. augustā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

     Īru rakstnieces Lūsindas Railijas romāna Mīlestības vēstule darbība risinās Londonā  1995. gadā. Deviņdesmit piecu gadu vecumā mirst sers Džeimss Herisons, viens no izcilākajiem savas paaudzes aktieriem, kurš atstāj aiz sevis ne vien skumju pārņemtu ģimeni, bet arī kādu šokējošu noslēpumu. Džoenai Hezlamai, jaunai, ambiciozai žurnālistei, tiek uzdots sagatavot rakstu par leģendārā aktiera piemiņas ceremoniju. To apmeklē britu elite – gan slavenības, gan ietekmīgi ļaudis. Pasākuma laikā Džoena nejauši iepazīstas ar vecu kundzi un drīz vien tiek ierauta ar senu noslēpumu saistītos notikumos. Atklājas, ka ir kāda Džeimsa Herisona vēstule, kuras saturs tiek glabāts slepenībā jau vairāk nekā septiņdesmit gadus. Cenšoties atklāt ar vēstuli saistīto noslēpumu, Džoena saprot, ka daudzi to nemaz nevēlas. Un šie ļaudis ir gatavi uz visu, lai vēstuli atrastu pirmie...

     Mīlas romānu karalienes, amerikāņu rakstnieces Sūzanas Elizabetes Filipsas jaunajā grāmatā  Kad zvaigznes apvienojasiepazīstam pasaulslavenu operas solisti, kurai karjera allaž ir bijusi vissvarīgākā, un ārkārtīgi talantīgu sportistu, kas vēlas sasniegt izcilību. Viņu sastapšanās aizsāk galvu reibinošu, dzirkstoša humora un dvēselisku atklāsmju pilnu romantisku ceļojumu. Mīlestība pārvar ikvienu šķērsli, un notikt var jebkas, kad apvienojas divas zvaigznes, divas degošas sirdis…

     Mērijas Elizabetes Kalniņas pārliecinošais pieteikums latviešu romantiskajā literatūrā – viegluma un aizrautības caurvītais debijas romāns Sapnis par viņu un mūziklu” – ir Apgāda Zvaigzne ABC romānu konkursa laureāts. Autore ir tiesību zinātnes studente, kuras dzīves kaislība ir ne vien rakstīšana, bet arī vēsture un kriminoloģija.

Romānā Laura Rietuma ierodas Parīzē, lai piepildītu savu sapni – iegūtu galveno lomu mūziklā „Tristans un Izolde”. Jau piecus gadus viņa ilgojas ne vien kļūt par Izoldi, bet arī iekarot sava elka un mūža mīlestības – mūzikla zvaigznes Džuliana Barē – simpātijas. Pēc laulības šķiršanas Džulians Barē necer atgūt to, ko izlaidis no rokām. Zaudējis sievas mīlestību, viņš vairs sievietēm nedod neiespējamus solījumus un nelolo veltas cerības, saistoties ar vienu vienīgu noteikumu: “Viena lieliska nakts, un nākamās reizes nebūs.” Dodot Džulianam iespēju, Laura ir pārliecināta, ka saņēmusi sava sapņa piepildījumu… līdz brīdim, kad viņas ilūziju tornis bīstami sašķiebjas un nevainojami izsapņotā dzīve tiek apgriezta kājām gaisā. Ja nu vīrietis, kuru Laura vēlas, patiesībā nav tas, kurš viņai vajadzīgs? Ja nu dzīšanās pēc iedomu tēla ir vien izmisīgi centieni noliegt realitāti… realitāti, kas piepeši šķiet vilinošāka par kvēlākajiem sapņiem.

     Savukārt Daces Judinas romānā Nemodiniet mirušosAnna Elizabete atkal iesaistās izmeklēšanā. Agrā svētdienas rītā Egons Dambergs saņem zvanu – policijas ģenerāļa Bozes pagalmā atrasts līķis, bet viņa virtuve izdemolēta. Tajā pašā dienā, atgriežoties mājās no Austrijas, Vīnes lidostā bez pēdām pazūd Annas Elizabetes vecmāmiņa, baronese Anna Roze Berga. Taču, ja šie notikumi paliek zināmi tikai šaurām aprindām, tad ziņa par to, ka pazīstama uzņēmēja mājās noslepkavots atrasts viņa dubultnieks, līdz ar rakstu dzeltenajā presē izplatās pa visu valsti.

     Norvēģu kriminālromānu rakstnieka Jū Nesbē spriedzes romāns Karaļvalsts ir par noslēpumiem, ambīcijām, lojalitāti un arī mīlestību. Divi brāļi. Neliels kalnu ciems. Tumšu noslēpumu caurausti likteņi. Rojam, kurš veiksmīgi vada benzīna uzpildes staciju mazā kalnu ciemā Norvēģijā, dzīve rit mierīgi un vienkārši. Negaidīti pēc daudziem ārzemēs pavadītiem gadiem mājās atgriežas viņa jaunākais brālis Kārls ar savu jauno sievu Šenonu un grandiozajiem plāniem dzimtajā pusē uzcelt spa viesnīcu. Un ilgi nav jāgaida – sāk uzpeldēt tumši noslēpumi no abu zēnu bērnības. Savulaik Rojs aizstāvēja brāli no pāridarītājiem un baumām, taču tagad brāļu lojalitāte piedzīvo pārbaudījumu, un Kārla plāniem ceļā stājas alkatība un nodevība. Kad ciema lensmanis no jauna sāk uzdot jautājumus par abu brāļu pagātni, Rojam jāpieņem lēmums, cik tālu viņš ir gatavs iet, lai aizstāvētu brāli.

     Čehu rakstnieka Jiržīja Kratohvila romāna „Liška vdámu” (Lapsa par dāmu), kas ar autora piekrišanu latviski iznāk ar nosaukumu Staļina lapsa jeb kā lapsa par dāmu tika, darbība notiek divdesmitā gadsimta piecdesmitajos gados. Tajā savijas divas sižeta līnijas. Reālistiskākā ir jauna Brno strādnieka Pavela stāsts; viņš kā perspektīvs un ar valodu talantu apveltīts valsts drošības iestādes darbinieks tiek izvēlēts īpašai misijai Rietumos, kur viņam jāveic diversija radiostacijā „Brīvā Eiropa”.

Savukārt otrā - varētu teikt vēsturiski fantastiskā - līnija ir jaunas lapsiņas stāsts. Staļins (romānā saukts par Saimnieku) Pavlova vārdā nosauktā institūta zinātniekiem dod rīkojumu pārveidot lapsu par sievieti, un, kad tas sekmīgi izdarīts un viņa nosaukta par Silvu, aizsūta jauno sievieti uz Rietumiem, lai viņa nogalinātu Vinstonu Čērčilu. Taču, nonākuši brīvajā pasaulē, varoņi satiekas, un viņu stāsti un likteņi savijas - dzīve izrādās stiprāka par varas nesēju nodomiem.

Romāns ir slavinājums iztēlei un tādai literatūrai, kurā norisinās spēles ar vārdiem un ainām, tomēr vienlaikus piedāvā arī spēcīgu stāstu par dažādu pasauļu saikni un vienlaikus nesavienojamību, kā arī akcentē lapsas un cilvēka brīvības nozīmīgumu.

Romāns “Staļina lapsa jeb kā lapsa par dāmu tika” 2020. gadā saņēma čehu galveno literāro balvu - „Magnesia Litera”.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. augustā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.