Vasarsvētki – Lieldienu laika noslēgums

     Nedēļas nogalē, kas tuvojas, tiks svinēti Vasarsvētki. Vasarsvētkus ir ieviesusi kristīgā baznīca, un tos svin piecdesmit dienas pēc Lieldienām. Tie ir Svētā Gara atnākšanas svētki un kristietībā tiek uzskatīti par kristīgās baznīcas dzimšanas dienu. 

 

     “Kad Vasarassvētku diena bija atnākusi, visi bija sapulcējušies vienā vietā; un piepeši no debesīm nāca rūkoņa, it kā stiprs vējš pūstu, un piepildīja visu namu, kur tie sēdēja, un viņiem parādījās it kā uguns mēles, kas sadalījās un nolaidās uz ikvienu no tiem, un visi tika piepildīti ar Svēto Garu un sāka runāt citās mēlēs, kā Gars tiem deva izrunāt.” (Apd 2: 1 - 5)

 

     Par šo svētku izcelsmi un vietu kristīgajā reliģijā izsmeļošu informāciju var smelties arī vecajā “Konversācijas vārdnīcā” (1921). Tajā teikts: “Blakus Ziemas svētkiem un Lieldienas svētkiem Vasarsvētki ir trešie lielie kristīgie svētki, kuri ir baznīcas gadu svētku pusgada beigās un kuros mēdz ne vien pie mums, bet arī ārzemēs pušķot namus zaļumiem.”

 

     Vasaras svētki saistās arī ar pavasara noslēgumu, jo līdz tiem zemnieki centās pabeigt visus pavasara darbus. Vasaras svētku sestdienā ļaudis tīrīja un sakopa mājas un pagalmus, pušķoja tos ar bērziem, ievu ziediem un citiem zaļumiem. Meijas lika mājas durvju priekšā, pie vārtiem, kūtīm, klētīm, rijām. Gani Vasaras svētku rītā centās govis jo īpaši labi pieganīt, un arī tās tika pušķotas  ar bērzu zariem, zāļu un puķu vainagiem. Kā jau svētku reizei pienākas, saimnieces cepa baltmaizi un raušus, galdā tika celts siers, sviests un arī alus.

 

Ar šiem svētkiem ir saistīti arī vairāki tautas ticējumi. Lūk, daži no tiem:

  • ja nolauž no Vasaras svētkos baznīcā nesta bērziņa zaru un to noliek šķūnī, tad peles negrauž sienu;
  • kas Vasarsvētku meijas velk pa zemi, tas dabon kašķi;
  • lai acis neasarotu, Vasarsvētku rītā tās jāizmazgā avotiņā;
  • Vasarsvētkos ar baznīcā nosvētītiem bērzu zariem nopērtie bērni top mierīgi un rāmi;
  • ja pērkons rūc pirms Vasarsvētkiem, tad būs auglīga vasara.

 

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā var aplūkot nelielu Vasarsvētkiem veltītu literatūras izstādi. Lai priecīgi Vasarsvētki Jūsmājās! Vienmēr laipni gaidīti bibliotēkā!