Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 30. septembrī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā literātu kopa “Latgales ūdensroze” prezentēja savu jauno grāmatu “Pyura skreine”. Krājumā apkopoti literātu kopas dalībnieku dzejas un prozas darbi latgaliešu valodā.

 

     Šis ir otrais literātu kopas “Latgales ūdensroze” veidotais darbs, kurš secīgi nomaina 2015. gadā publicēto krājumu “Rositten”. Abus krājumus caurstrāvo centieni izprast senču kultūras mantojumu un garīgās saites, kuras caurvij ik katru no mums.

 

     Krājuma “Pyura skreine” darbi spēcīgi liecina par pašu autoru un kopējo literārās kopas dalībnieku pārliecību – mums ir svarīga tā vieta, no kurienes mēs nākam! Tieši tāpēc šis darbs ir veidots dzimtajā latgaliešu valodā – tai, kas katram autoram ir sirdij tuvāka. Valodā, kurā iespējams vislabāk raksturot to dziļāko būtību un vēsti, kura tieši vai paslepus ir iekļauta katra autora darbā. Literārās kopas “Latgales ūdensroze” vadītāja Aija Zuja gan krājumā, gan pasākuma laikā bija teikusi šādus vārdus: “[..] Latgalīšu  volūda ir bogōta.. . [..] Un cik skaneigi un kūši  izskaņ latgalīšu vōrdi Ludzas apleicīnē – “vāgļa”, “īdļa”, “ādļa” u.c. Šī vōrdi ir kai pučes pļovā, kai senču saglobōtais montōjums, kū ceļam ōrā nu pyura skreines. Un kas lai zyna, kai skanēja latgalīšu vōrdi pyrms trejssymts godim, pyrms tyukstūš? Vēļ agrōk? Cik daudz nu šōs volūdas “pyura skreines” ceļam šudiņ.. .”

 

     Krājumā publicēti Līvijas Liepdruvietes, Imanta Gaiļa, Marutas Avramčenko, Betijas Bergas, Aijas Zujas, Elvīras Pinkas, Daiņa Krievāna, Kristīnes Belinskas, Arvīda Gļauda, Baibas Kauliņas un Ivetas Dimzules radošie darbi, kuros, caur savdabīgajiem attēlojumiem, pagātne saplūst ar mūsdienu sapratni par lietu būtību un mūsdienu izteiksmes formu, iezīmējot virzienu uz izpratni par mūžīgo tagadni.

 

     Krājums “Pyura skreine” drīz būs pieejams Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā!

 

     Fotogrāfijas no pasākuma var aplūkot šeit!

 

Izmantotie avoti:

Literatu dorbu krōjums Pyura Skreine. – [B.v.]: [B.i.] 2016. – 85 lpp.