Notiks Borisa Infantjeva grāmatas prezentācija

     2023. gada 9. jūnijā plkst. 15.00 Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā (3. stāvā) notiks profesora Borisa Infantjeva grāmatas “Русско-латышские литературные связи” (“Krievu-latviešu literārie sakari”) prezentācija.

 

     Boriss Infantjevs bija pazīstams folklorists, literatūrpētnieks, valodnieks, pedagogs, kultūras darbinieks, vēsturnieks, novadpētnieks, sabiedriskais darbinieks. Viņa neskaitāmās zinātniskās publikācijas nesušas viņam slavu Latvijā un citās valstīs.

 

     Boriss Infantjevs dzimis 1921. gada 21. septembrī Rēzeknē. 1935. gadā viņš beidza pamatskolu, bet 1940. gadā pabeidza ģimnāziju un iestājās Latvijas Universitātē. Pēckara gados viņš strādāja par krievu valodas un literatūras skolotāju Bulduru skolā, pēc tam par Jūrmalas rajona skolu inspektoru. 1956. gadā Boriss Infantjevs aizstāvēja disertāciju un ieguva filoloģijas zinātņu kandidāta grādu. 1985. gadā viņam tika piešķirts pedagoģijas zinātņu doktora grāds.

 

     90. gados Boriss Infantjevs nodarbojās ar folkloristikas problēmu pētniecību, pievērsās krievu vēsturisko likteņu izpētei Latvijā. Šis bija laiks, kad norisinājās aktīva sabiedriskā darbība, veidojās daudzas sabiedriskās organizācijas. No 1997. gada profesors Infantjevs strādāja Latvijas Kultūras akadēmijā, lasīja lekcijas Baltijas Krievu institūta juridiskās fakultātes studentiem.

 

     Par ieguldījumiem zinātnes un pedagoģijas jomā un sabiedrisko darbību Boriss Infantjevs ir saņēmis Trīszvaigžņu ordeņa 4. pakāpes ordeni. Par darbu seminārā un aktīvu zinātnisko darbību tika apbalvots ar augstiem Latvijas Pareizticīgās Baznīcas apbalvojumiem.

 

     “Русско-латышские литературные связи” ir otrā grāmata, kurā apkopoti Borisa Infantjeva daudzu gadu garumā veiktie pētījumi latviešu un krievu kultūras sakaru jomā. Viņa pirmā grāmata “Балто-славянские культурные связи. Лексика, мифология, фольклор” (“Baltu un slāvu kultūras sakari. Leksika, mitoloģija, folklora”) iznāca autora dzīves laikā – 2007.  gadā. Boriss Infantjevs literāros kontaktus uzskatīja par augstāko kultūras sakaru pakāpi starp tautām.

 

     Visi interesenti tiek laipni gaidīti!