Izstādes “Klimats, Namībija un laime” atklāšana

     2023. gada 14. jūnijā plkst. 15.00 Rēzeknes Centrālā bibliotēka (RCB) aicina uz ceļotāja un fotogrāfa Jāņa Stara fotoizstādes “Klimats, Namībija un laime” atklāšanu bibliotēkā (3. stāvā).

 

     No 14. jūnija līdz 30. jūlijam RCB būs skatāma fotogrāfa Jāņa Stara personālizstāde, kurā vairāk nekā 30 lielformāta fotogrāfijas apmeklētājus aizvedīs ceļojumā uz Āfrikas valsti Namībiju, piedāvājot tikšanos ar vietējo nomadu tautu himbām.

 

     Jānis Staris, kurš ikdienā strādā AS “Latvijas Finieris”, stāsta, ka fotografēt vēl joprojām mācās un to dara nu jau vairāk nekā 40 gadus. Lielākā daļa fotogrāfiju top ceļojumu laikā – kā stāsts par tiem. Doma par došanos uz Namībiju autoram radusies jau sen, kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem, kad pirmoreiz par šo valsti lasījis žurnālā “National Geographic”. Sapnis īstenojies 2021. gada augustā, un šoreiz ceļojums atklājis ne tikai vietējās dabas un cilvēku skaistumu, bet rosinājis arī filozofiskas pārdomas par klimatu un laimi.

 

     “Namībija ir diezgan tālu no Latvijas, taču mums ir arī gana daudz līdzīga,” stāsta Jānis Staris. “Arī Āfrikā, tāpat kā pie mums, ir aktuāli ar klimata izmaiņām un bioloģisko daudzveidību saistīti jautājumi. Himbas ir viena no Namībijā dzīvojošajām ciltīm, ko ceļojuma laikā izdevās iepazīt tuvāk. Viņi ir teju CO2 neitrāli. Himbas nelido, nebrauc, nemazgājas, nesildās, neģērbjas, neskolojas, nepērk mantas, viņiem nav betona un stikla, elektrisku ierīču, viņi nepatērē fosilos resursus. Bet vai tāpēc himbas ir mazāk laimīgi par mums?”

 

     Izstāde “Klimats, Namībija un laime” nepasaka viennozīmīgu atbildi uz šo jautājumu, bet dod iespēju katram pašam doties savā pārdomu ceļojumā.

 

     Laipni gaidīti!