Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Lai pilnveidotu bērnu lasīšanas prasmes un sekmētu interesi par lasīšanu, Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) 2017. gadā ir uzsākusi jaunu lasīšanas kampaņu – Skaļās lasīšanas sacensību. 11 – 12 gadus veci 5. un 6. klašu skolēni visā valstī piedalās aizraujošos konkursos savās skolās un bibliotēkās, lai pretendētu uz lasīšanas čempiona titulu.

 

     Lasīšanas sacensības norisināsies 3 kārtās. Pirmā kārta jau sākusies reģiona skolās un bibliotēkās. Labākie sacensību dalībnieki martā piedalīsies reģiona pusfinālā Rēzeknē, bet nacionālais fināls notiks Rīgā, LNB. Uz to dosies viens reģionālais uzvarētājs. Valsts fināls būs krāšņi svētki, uz kuriem tiks ielūgta visa lasīšanas čempiona klase.

    

     Rēzeknes reģionā Skaļās lasīšanas sacensībās piedalās Verēmu pamatskola, Maltas un  Viļānu vidusskola, Rēzeknes 5. vidusskola, kā arī Rēzeknes internātpamatskola-attīstības centrs.

 

     Ceturtdien, 1. februārī, Skaļās lasīšanas sacensība notika Rēzeknes sākumskolā. Uz to ieradās 11 aktīvākie grāmatu lasītāji no 5. un 6. klases. Skolēnu sniegumu pēc vienotiem kritērijiem vērtēja žūrija – Rēzeknes 2. bibliotēkas bibliotekāre Zenta Ruskule, Rēzeknes sākumskolas direktores vietniece audzināšanas darbā Gunita Ozoliņa un  Rēzeknes sākumskolas metodiķe Ruta Silicka.

 

     Bērni iepazīstināja ar izvēlēto grāmatu, īsi pastāstīja grāmatas sižetu un tad, cenšoties ieinteresēt klausītājus, nolasīja tās fragmentu. 1. kārtā īpaši tika uzteikta 5.d klases skolniece Paula Esmeralde Deksne un 5.a klases skolniece Anete Teivāne, kā arī 6. klases skolēni Annemarija Oļševska (6.d) un  Rodrigo Jugans (6.m).

 

     Rodrigo bija izvēlējies nolasīt fragmentu no Mika Harekena grāmatas „Nozagts oranžs divritenis”.  Fragmenta lasījums bija tik aizraujošs un labi sagatavots, ka gan žūrijas pārstāvji, gan klausītāji atzina Rodrigo par uzvarētāju 1. kārtā.

 

     Apsveicam Rodrigo Juganu ar iekļūšanu 1. kārtas uzvarētāju pulkā! Paldies Rēzeknes sākumskolas Humanitāro un sociālo zinātņu, kultūrizglītības un sporta metodiskās komisijas vadītājai Ivetai Maizikai.

 

     Izdarīts arī secinājums – grāmatu lasīšana un spēja dalīties vienam ar otru cilvēka dzīvē ir nenovērtējami svarīga. Liels paldies visiem dalībniekiem, kuri piedalījās sacensībās, sekmējot interesi par lasīšanu un grāmatām savu vienaudžu vidū. Lai veicas Rēzeknes reģiona Skaļās lasīšanas konkursā!