Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 10. decembrī Rēzeknes pilsētas pašvaldības aģentūra “Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” čaklos “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” dalībniekus aicināja iedegt pilsētas Lielo Ziemassvētku egli un godināja, pasniedzot saldumu balvas.

 

     “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” ir lasīšanas veicināšanas programma, ko īsteno Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Latvijas Bibliotekāru biedrību un valsts Kultūrkapitāla fondu. “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” ļauj iepazīt aktuālu un interesantu literatūru dažādās vecumu kategorijās. Tās darbā var iesaistīties ikviens atbilstoša vecuma bibliotēkas lietotājs, lasot un vērtējot kolekcijā iekļautās jaunākās un interesantākās grāmatas – gan tulkoto, gan latviešu oriģinālliteratūru.

 

     Projekts “Bērnu un jauniešu žūrija” Latvijā sekmīgi tiek realizēts jau 16 gadus un noslēdzas ar Lielajiem lasīšanas svētkiem Rīgā, kad tiek godināti  grāmatu autori un arī čaklākie lasītāji. Šogad lasīšanas maratonā iesaistījās 225 rēzeknieši.

 

     2012. gadā lasīšanas programma tika paplašināta, izveidojot “Vecāku žūriju”, līdz ar to lielajā lasīšanas maratonā var piedalīties arī pieaugušie. Šis projekts vieno ģimenes: grāmatu izlasa ne tikai bērns, bet arī mamma,  tētis un omīte…

 

     Bērnu bibliotēkā visčaklākie bija jaunieši vecuma grupā 11+. Šajā vecuma grupā darbojās apmēram 40 eksperti. Prieks, ka kuplā skaitā 2. bibliotēkā tika pārstāvēta “Vecāku žūrija” – projektā  iesaistījās bērnu mammas, tēti un vecmāmiņas, tādējādi stiprinot lasīšanas tradīciju ģimenē. No 73 ekspertiem vecāku žūrijā darbojās 29 eksperti.

 

     Atgādinām, ka “Vecāku žūrijas” ietvaros turpinās “Tēvu akcija” ar mērķi veicināt lasīšanu vīriešu – tēvu, vectētiņu, krusttēvu un lielo brāļu vidū kopā ar bērniem. Šajā gadā “Tēvu akcijas” dalībnieki, kuri būs aizpildījuši elektronisko anketu, piedalīsies loterijā ar balvu fondu no mūsu sadarbības partneriem: Zinātkāres centrs ZINOO ģimenes abonements – piecām ģimenēm, Rīgas Motormuzeja ģimenes biļetes – 4 ģimenēm, Latvijas Leļļu teātria ģimenes ieejas kartes – 3 ģimenēm, Aspazijas mājas muzeja apmeklējums gida pavadībā – 15 vīriešiem ar ģimenēm un SIA Izdevniecības “Dienas Žurnāli” žurnālu –“Dari Pats”, “Ilustrētā Pasaules Vēsture”, “Ilustrētā Vēsture” un “Ilustrētā Junioriem” – abonementi.

 

     Lasīšanas maratons “Bērnu žūrija 2016” tuvojas  noslēgumam. Jaunie eksperti novērtēja izlasītās grāmatas, piešķirot tām 1., 2. un 3. vietu. Skolēni ir gandarīti par paveikto darbu, jo ir patīkami apzināties, ka arī mūsu izvēle noteiks gada labāko grāmatu Latvijā. Visi “Jauniešu žūrijas” dalībnieki atzīst, ka lasīšana ir ļoti labs vaļasprieks, bet ne tikai… tas vien.  Lasīšana bagātina valodu, rosina fantāziju, paplašina redzesloku, palīdz cīnīties ar rakstu darbu kļūdām. Un vēl – lasīt grāmatas ir mūsdienīgi, tā domā visi grāmatu draugi.

 

     Ir Ziemassvētku gaidīšanas laiks, tas ir pārdomu laiks, kad  atskatāmies uz paveikto. Tādēļ Rēzeknes bibliotēkas darbinieces atgādina – tie bērni, kuri vēl nav paguvuši izlasīt un novērtēt visas grāmatas, darbu vēl var turpināt līdz 2017. gada janvāra beigām.

 

     Paldies, visiem lasītājiem un ekspertiem!