Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 2. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 84 jaunas grāmatas un filmu par rakstnieku Antonu Rupaini. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     A. Kuzinas „Blaumaņu pavārgrāmata” ir pilna ar pārsteigumiem, tajā paralēli daudziem Blaumaņa darbu fragmentiem rodamas arī receptes – gan no Blaumaņlaiku pavārgrāmatām, gan no mūsdienās Ērgļu pusē dzīvojošiem godu pavāriem. Šajās receptēs vistiešāk tiek atklāta dzīvā tradīcija, kas saglabājusies no rakstnieka dzīves laikiem, jo, lasot, piemēram, pavāres Almenītes „Mazo putriņu” mūsu priekšā iznirst Antonija no „Skroderdienām Silmačos”. Īpašu daudzveidību pavāri uzbur, stāstot par ēdienu gatavošanu – tas ir kā tilts starp to seno laiku un mūsdienām. Blaumaņa tēvs, starp citu, bija pavārs, un par viņa ietekmi uz dēla daiļradi liecina daudz un dažādi ēdieni, kas minēti Blaumaņa dzejoļos, stāstos, novelēs un lugās.

 

     Vēstnieces A. Odiņas grāmata „Etiķete un protokols” būs noderīga visiem, kuri vēlas izkopt nevainojamu uzvedības stilu, tajā atradīsiet atbildes uz jautājumiem, kā pareizi sasveicināties un iepazīties, kā noformēt un pasniegt vizītkarti, kādas dāvanas un ziedus izvēlēties, kā izturēties ikdienā, kā pareizi ģērbties un uzvesties pie galda, kā būt pieklājīgam lietišķajā saskarsmē un kā – ģimenes pasākumos. Izdevumā apkopota autores pieredze, kas gūta, izveidojot un vadot Latvijas Republikas Valsts protokolu, kā arī esot Latvijas ārkārtējai un pilnvarotajai vēstniecei pie Svētā Krēsla (Vatikānā), Maltas Bruņinieku Ordeņa, Čehijas Republikā, Horvātijas Republikā un Spānijā.

 

     A. Priedītes literatūrsocioloģiskajā pētījumā „Zaļās zemes dievsunīšu un likteņu līdumnieku laiki” galvenā uzmanība pievērsta „savam kaktiņam” un hronoloģiski aplūkotas latviešu zemnieku šī sava zemes kaktiņa ieguves un attīstības stratēģijas, kuras pastāvīgi ietekmējušas politiskas idejas un to ieviešana, kari un karu sekas – Latvijas kultūrvides pārmaiņas. Pētījuma korpuss aptver vairāk nekā divpadsmit reālistiskā manierē rakstītus romānus, atspoguļojot laikposmu no zemnieku brīvlaišanas 19. gadsimtā līdz mūsdienām. Pētījumā nav analizētas daiļdarbu estētiskās vērtības, bet uzmanība pievērsta starpdisciplināram skatījumam, aplūkojot viensētu iedzīvotājus, viņu mobilitāti, vērtību izpratni, konfliktu risinājumus un attiecības ar publisko vidi.

 

     Rēzeknes pilsētas pašvaldības aģentūras „Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” izdotā brošūra „Rēzekne” ar bagātīga fotomateriāla palīdzību un tekstuālo informāciju latviešu, angļu un krievu valodā sniedz ziņas par pilsētas vēsturi, tās ievērojamākajiem objektiem un iestādēm, brošūrā atrodama pilsētas karte un ziņas par nozīmīgākajiem pasākumiem, naktsmītnēm un ēdināšanas vietām Rēzeknē.

 

     Vēstures doktore D. Bleiere grāmatā „Eiropa ārpus Eiropas… Dzīve Latvijas PSR” aplūko jautājumu, kā dzīvi padomju Latvijā ietekmēja ideoloģija, vara un ekonomiskā kārtība, kādas bija brīvības taustāmās un materiāli netveramās robežas. Izdevumā sniegts ieskats diskusijās par totalitārisma, revizionisma un postrevizionisma pieejām, apskatītas padomju ideoloģijas pamattēzes, padomju varas attīstības posmi, ekonomikas un deficīta jautājumi u. c.

 

     Daiļliteratūras krājumu šoreiz papildina G. Repšes jaunā grāmata „Vīrs tapīrs un citas radības”, kurā autore piedāvā savu interpretāciju par daudzu latviešu rakstnieku darbos iecienīto „zooloģisko īsprozu”, sev raksturīgi vitālā un piesātinātā valodā daloties atmiņās, pārdomās un impresijās par noslēpumaino dzīvās dabas pasauli, par cilvēka un dzīvnieka mijiedarbības daudzveidīgajiem aspektiem. Grāmatā saslēdzas gan humora uzdzirkstījumi, gan poētiskā nots, kopā veidojot arī grāmatas ilustrācijās atspoguļoto siluetu ēnu spēli – spēli, kurā cilvēka un dzīvnieka pasaules nav nošķiramas viena no otras.

 

     „Lata romānu” klāstu papildina R. Plūča „Ceļojums ar „Cerību vēju””. No Rīgas uz Stokholmu tiek atklāts pasažieru prāmja „Cerību vējš" pirmais reiss. Romāns stāsta, kā šajā ceļojumā sastopas gan lūgtie viesi, gan pēdējā brīža biļešu pircēji. Izmeklētājs Dāvis Štegmanis dzenas pakaļ likuma pārkāpējam un piespiedu kārtā nonāk uz kuģa. Starp pasažieriem viņš sastop Hariju Tidaru – pensionētu detektīvu, senu paziņu. Abiem raibajā ceļotāju kompānijā jāizskaitļo vainīgie un jāsadziedē pašiem savas rētas. Tikmēr nāve brīvi izrevidē kajītes un aizsauc līdzi ne vienu vien prāmja pasažieri. Ceļojums ar „Cerību vēju” izmeklētājiem kļūst aizvien sarežģītāks, maldu labirintos ieved mīlestība, viltus, nodevība, taču rezultātā mezglu mezglos sasietais stāsts tiek spraigi atrisināts. Ja gribat zināt, kā, lasiet grāmatu!

 

     Īru rakstnieces L. Railijas romāns „Orhideju nams” stāsta par Džūliju Foresteri, slavenu pianisti, kura bērnībā bieži uzkavējās Vortonpārkas muižas siltumnīcā, kur viņas vectēvs audzēja eksotiskos ziedus. Pēc daudziem gadiem, cenšoties atgūties pēc ģimenes traģēdijas, Džūlija atkal atgriežas Vortonpārkā, lai atgūtu dvēseles mieru. Tagad muižā saimnieko harismātiskais Kits Krofords. Veicot muižas atjaunošanas darbus, Kits atrod vecu dienasgrāmatu, kurā aprakstītie notikumi liek Džūlijai doties pie savas vecmāmiņas, lai uzzinātu patiesību par mīlas stāstu, kas uz mūžiem ir mainījis Vortonpārkas iemītnieku likteni...

 

     Angļu rakstnieces Š. Binghemas romāns „Sirds pārvērtības” savukārt stāsta par amerikāņu komponistu Frederiku Džordenu, kurš noīrējis māju, lai atpūstos no pārslodzes un no savas labu gribošās, bet nogurdinošās saderinātās. Viņš izbauda šīs vietas mieru un skaistumu, līdz kādu rītu, nejauši ieraudzījis, kā netālās Atpūtas mājas jaunā, savrupā iemītniece rītausmā baro stirnas, saprot, ka viņa dzīve pārvērtīsies uz visiem laikiem. Flēra Fišere-Dilke ir dzimusi godkārīgu vecāku ģimenē. Gluži nejauši atklājas, ka meitenei ir ģeniālas spējas mūzikā, un, par spīti vecāku pretestībai, viņa kļūst slavena. Flēra izdara savu izvēli, bet tuvākais cilvēks to nespēj viņai piedot. Tikai pēc tam, kad meitenes dzīvē notiek traģisks pavērsiens un vēlāk viņa sastop valdzinošu un bezbailīgu cilvēku, notiek Flēras sirds pārvērtības...

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. maijā.

 

Līdzīgi raksti