Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 16. aprīlī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 56 jaunus izdevumus – grāmatas un kartes. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Teātra zinātnieces I. Lagzdiņas grāmatā „Izslāpums. Olga Dreģe” atrodama smalka un iejūtīga tautā iemīļotās un populārās Dailes teātra aktrises tēloto lomu analīze un kolēģu, tuvinieku un draugu vērtējumi. Grāmata ļauj ielūkoties arī O. Dreģes stiprajā un darbīgajā dzimtā, tajā izsekots aktrises pašaizliedzīgajam darbam teātrī un vēlmei piedalīties savas valsts dzīves uzlabošanā. Izdevumu bagātina plašs fotogrāfiju klāsts.

 

     H. I. Melnbārdes grāmata „Veidosim! Septiņi soļi no māla līdz keramikai” ar praktiskiem un radošiem ieteikumiem domāta kā padomdevējs gan maziem, gan lieliem veidošanas iesācējiem. Tā kā līdztekus mālam pastāv plašas iespējas izpausties arī dažādos citos plastiskos materiālos, grāmatā atrodamas ierosmes, kā strādāt ar pirmsskolas vecuma bērniem, veidojot darbiņus no kulinārijas mīklām, sāls mīklas, papīra masas un plastilīna. Izdevumā atradīsies atbildes uz jautājumiem, kā izvēlēties veiksmīgākos paņēmienus veidošanā un atbilstošu pieeju mācītmākslā, kā izvilināt snaudošu talantu no maza ķipara bērnudārzā, ko piedāvāt tehnoloģiju izpētei skolēniem mājturībā, kā atraisīt jaunieti, kas atturīgi apgalvo, ka „nemaz neprot zīmēt”, kā iesākt darbu senioram, kas nolēmis mūža nogalē beidzot pamēģināt, u. c.

 

     Grāmatā „Meli, blefs, avantūra” aprakstīta neliela daļa no cilvēkiem zināmās mānīšanās, krāpšanas, melošanas un psiholoģiskās ietekmes veidiem. Lai labāk izprastu psiholoģiskā kara un dažādu blefošanas veidu struktūru un vēsturi, izdevumā ievietoti daži pētījumi par meliem un melošanu, tostarp arī daži nozares lielāko pētnieku Pola Ekmana un Jurija Šerbatiha atzinumi.

 

  

 

     Daiļliteratūras klāstā šoreiz Lielbritānijā strādājošā latviešu celtnieka un šobrīd nu jau vairāku grāmatu autora V. Lācīša trešais romāns „Amsterdamas princips”, kura darbība tomēr nenotiek Amsterdamā un kurā lielākā daļa varoņu ir cilvēki bez principiem vai gandrīz bez principiem. Grāmatā praktiski viss notiek ar datoru vai datorā. Varoņi gan blēdās internetā, gan noklausās telefonu sarunas ar īpašām ierīcēm, gan uzlauž māju un automašīnu signalizācijas. Romānā aprakstītās metodes ir mūsdienu tehnoloģiskās krāpniecības realitāte. Arī šajā romānā V. Lācītis ir saglabājis savu parasto cinisko un ironisko attieksmi pret varoņiem un lasītāju.

 

     M. Zīles jaunā romāna „Vientuļo spīganu dārzs” notikumi risinās romantiskā vietā Latgalē, kur Kozukolna mājā pēc sarežģījumiem ar veselību un sirdslietām atpūšanas veiksmīga rakstniece Raina. Vietējā pašpārvaldē rodas gūzma jautājumu par jaunās dāmas ierašanās motīviem. No jauna samilzt vecas nebūšanas, jo Raina savulaik žurnālistes darbā dažai vietējai „zvaigznei'" uzminusi uz sāpīgas vietas. Arī tagad Raina kādai traucē, jo viņas kaimiņš ir glīts, brīvs kungs... Savukārt ar televīzijas raidījumu vadītājas Selestes dzīvi notiek neparastas pārvērtības, jo viņas vīrs gatavojas nopietnam karjeras lēcienam, bet neatkarīgi domājoša sieva var sagādāt pārsteigumus. Tikai pateicoties jaunās sievietes bērnībā gūtajai skarbajai pieredzei izdodas izdzīvot un atdzimt…

 

  

 

     I. Krustkalnes romāns „Folkloriste” vēstī par kādu folkloras ekspedīciju un mūsdienu attieksmi pret tautas garamantām. Romāna galvenā varone Daiga Sila – jauna, glīta, apdāvināta studente – ilgojas satikt savu sapņu princi. Ilgi viņa to meklē, līdz beidzot sastop folkloras ekspedīcijā kādā vientuļā lauku sētā. Mīlestība ir abpusēja. Tikai tā jau no paša sākuma ir apdraudēta. Vai Daigai un Jānim izdosies nosargāt savu mīlestību, lasiet grāmatā!

 

     P. Makleinas romāns „Parīzes sieva” stāsta par Ernestu Hemingveju un viņa sievu. Hadlija Ričardsone ir kautrīga divdesmit astoņus gadus veca sieviete, kura teju vairs necer sagaidīt mīlestību un laimi. Un tad viņa sastop Ernestu Hemingveju – enerģisku, dedzīgu un kvēlu ambīciju pārpilnu jaunekli. Pēc brāzmaina romāna un kāzām jaunais pāris dodas uz Franciju. Taču krāšņā džeza laikmeta Parīze, mājvieta neskaitāmiem māksliniekiem un rakstniekiem, kuri pārtiek no alkohola un tenkām, nav īstā vieta ģimenes dzīvei un uzticībai. Ernesta un Hadlijas laulība sāk šķobīties, dēla piedzimšana tikai paplašina viņu starpā radušos plaisu. Ernesta dedzīgie literārie mēģinājumi beidzot nes viņam atzinību – arī no sievietes, kura nolēmusi viņu iegūt sev…

 

     L. H. Andersones grāmata „Runāt” ir viens no nozīmīgākajiem pēdējo gadu laikā izdotajiem romāniem par jauniešu dzīvi, tas vēsta par meiteni, kura labāk izvēlas klusēt nekā paust patiesību. Melinda ir uzsākusi mācības vidusskolā kā izstumtā – vecie draugi no viņas ir novērsušies, bet skolasbiedri, kurus meitene pat nepazīst, no viņas izvairās. Visdrošāk ir būt vienai, pašas domās, un nerunāt. Tomēr arī tur nav pietiekami droši. Vasaras beigās ir atgadījies kas tāds, ko Melinda vēlas aizmirst un par ko cenšas nedomāt. Kas ir šis notikums, kas tik ļoti mainījis Melindas dzīvi, un vai viņa spēs sevi pārvarēt un kādam to izstāstīt, lasiet grāmatā!

 

  

 

     Uzņēmējas un psiholoģes A. Smeļanskas biznesa romānā „Reformators” galveno varoņu gaitas dažādās biznesa situācijās caurvij pamācoši un praktiski padomi par karjeras veidošanu, ekonomikas teorijām, pārdošanu vai citiem ar uzņēmējdarbību saistītiem jautājumiem. Grāmatā saistošā valodā un ar humoru aprakstīti pārmaiņu laiki kādā rūpnīcā, dodot iespēju ierastos „reformatoru paņēmienus” (darbu optimizēšanu, produktivitātes celšanu) un jaunievedumus (apmācības, eksāmenus, korporatīvos braucienus) uzlūkot ne tikai priekšnieku, bet arī darbinieku acīm. Romāns dažādu rangu un nozaru vadītājiem sniedz atbildes uz jautājumiem, kā analizēt uzņēmumā notiekošos procesus, ieviest jaunas idejas un izglābt grimstošu uzņēmumu.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 2. maijā.

 

Līdzīgi raksti