Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2018. gada 1. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 38 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

      K. B. Kvirīni grāmata “Mājas kūpinājumi” pierādīs, ka gardi kūpināt var katrs. Svaigi noķertas foreles fileja vai izsmalcinātas karaliskās garneles, cūkas plecs vai vistas krūtiņa, kas būs saldu sulu pilna? Varbūt vēlaties atgriezties bērnībā un pagatavot kūpinātu sieru? Riekstus? Olas? Maizi? Izmēģināt var visu! Uz grila, vokpannā, uz galda plītiņas, cepeškrāsnī vai cepumu kārbā? Grāmatā atradīsiet pamatinformāciju par auksto, silto un karsto kūpināšanu, par pareiza aprīkojuma un kurināmā izvēli, kā arī vairāk nekā 200 neparastu un sen zināmu recepšu – marinādes, sālījumi, mērces un piedevas.

 

     L. Rozenbahas grāmata “Dziedinošas dzemdības” ir turpinājums autores grāmatai “Gaidības un radības ar prieku”. Izdevuma “Dziedinošas dzemdības” pirmajā daļā vienkāršā, uztveramā valodā apkopotas vecmāšu zināšanas, pētījumi un radību pieredzes. Tas ir pašu sieviešu un speciālistu secinājumos sakņots vēstījums par to, kā desmit gadu laikā mainījusies medicīnas un kopējā sabiedriskā doma par dzemdībām pēc ķeizargrieziena. Dziļāk aplūkota arī situācija, kad bērns vēderā guļ ar dibentiņu uz leju. Grāmatas otrā daļa apkopo sieviešu atmiņas un sajūtas, kas piedzīvotas dzemdībās. Grāmatas satura rādītāju skatieties šeit.

 

     Grāmatā „Saule. Mārtiņš. Daugava” apkopotas pazīstamā komponista M. Brauna domas par dzīvi un mūziku. Sarunas ar komponistu teju gada garumā fiksējis publicists O. Ozols, bet materiālu sakārtojusi redaktore G. Blumberga. Grāmatu papildina foto liecības, no kurām īsts atradums ir A. Ieviņa fiksētie mirkļi.

 

     Grāmata “Čekisti un komunisti” apkopo vairākus simtus to ļaužu uzvārdu, kas gan darbojušies Latvijas PSR Valsts drošības komitejā kā štata darbinieki, gan piederējuši pie padomju Latvijas augstākās nomenklatūras.

 

     Daiļliteratūras klāstā P. Konjeti romāns “Astoņi kalni”, kurā atainotas trīs desmitgades divu vīriešu dzīvē. Viens no viņiem ir Pjetro – vientuļš pilsētas bērns, kura vecāki ar katru dienu šķietami vairāk attālinās viens no otra, tomēr ģimenei ir kopīga mīlestība pret kalniem. Pavadot vasaru Monterozas piekājē, Pjetro iepazīstas ar savu vienaudzi Bruno, kurš šos kalnus pazīst ļoti labi. Daudzas turpmākās vasaras abi pavada, kopīgi izpētot kalnus, pļavas un pamestas mājas un aprodot ar atšķirīgo viens otra dzīvē. Zēni pamazām saprot patiesas draudzības un biedriskuma nozīmi, un šī saikne saglabājas arī pēc tam, kad viņu dzīves ceļi pašķiras, jo Bruno tas aizved kalnos, bet Pjetro – tālu pasaulē.

 

     Ē. Kūļa romāns “Nemīlētais Herbs un mesjē Trojs” no “Lata romānu” sērijas aizved uz dzīvnieku patversmi, kur nonāk pamestie, negribētie, aizmirstie suņi. Herbs ir augumā sīks, taču spēj saprasties ar jebkuru, pat visniknāko dzīvnieku, turklāt suņi viņam vienmēr patikuši, tādēļ darbs patversmē ir īsti atbilstošs viņa spējām un talantam. Šajā darbā Herbs satiks ne tikai nopietno dogu mesjē Troju, bet visdažādāko piedzīvojumu rezultātā – arī savu mūža mīlestību…

 

     Tāpat jaunumos arī “100 dzejoļi Latvijai” – krājums ar 100 dzejnieku 100 dzejoļiem, kuri tapuši laikposmā no 1918. gada līdz 2017. gadam. Grāmata sakārtota, izvēloties katrā gadā, sākot no 1918. gada līdz 2017. gadam, kāda latviešu dzejnieka dzejoli, kas publicēts atbilstošajā gadā izdotā dzejoļu krājumā (nav ņemts vērā dzejoļa uzrakstīšanas gads). Krājuma pievienotā vērtība ir ilustratīvais materiāls desmit fotogrāfijās, kas ataino dzejnieku radošu kopā būšanu, kā arī tikšanās brīžus ar lasītājiem dažādās Latvijas pilsētās.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. septembrī.

 

Līdzīgi raksti