16 07 20 
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

2020. gada 16. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 47 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

Šī gada pavasarī apritēja 115 gadi kopš mākslinieka, Rēzeknes mākslinieku kopas dalībnieka un Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Arvīda Egles dzimšanas. Atceroties izcilo gleznotāju, klajā nākusi monogrāfija Arvīds Egle Latvijas glezniecībā, kura ietver ap 200 mākslas vecmeistara reproducētos darbus un mākslinieka biogrāfiju. Monogrāfijas autore ir mākslas zinātniece Irēna Viļčuka, kura ar sev raksturīgo pamatīgumu un precizitāti ir veikusi lielu darbu pirmskara perioda mākslas dzīves būtiskāko norišu izpētē.

Luānas Loinertes grāmata Jānis Lapiņš. Karogs, vējos atraisījies, skrejir par pirmā Latvijas karoga autoru Jāni Eduardu Lapiņu – cilvēku par kuru šodien varam runāt ar lepnumu un apbrīnu.

Aleksandra Mihailova grāmatā Politiskās represijas un likteņi atspoguļoti vairāku represēto cilvēku dzīvesstāsti, dzejoļi par dzimteni, Rēzekni, Latgali un latgaliešiem. Izdevuma pielikumā ir uz Sibīriju izvesto Rēzeknes apriņķa iedzīvotāju saraksts.

Daiļliteratūras jaunumu klāstā “Vakara romānu” sērijā izdotais Jāņa Valka romāns dāčinieki, kurā jauns literatūras skolotājs un topošais literāts ierodas vasarnīcu pilsētiņā pavadīt vasaru. Viņam ir jāparūpējas par krustmātes dārzu un vasarnīcu. Tāpat viņš plāno arī uzrakstīt pētījumu par Raini, lai mēģinātu iekarot savu vietu pētniecisko blogeru un literatūrzinātnieku iesācēju aprindās. Lai nopelnītu nedaudz līdzekļus iztikai, viņš piestrādā par socioloģiskās aptaujas veicēju. Šis darbs sevī ietver vasarnīcu pilsētiņas apstaigāšanu un iedzīvotāju aptaujāšanu, tādējādi  Kalvis satiek ļoti dažādus cilvēkus. Viņa plāni krietni vien tiek sarežģīti…

Vācu rakstnieces Marianas Lekijas romānā Ko var redzēt no šejienes ikreiz, kad Zelmai sapnī parādās okapi, šis aplam skaistais, dīvainais dzīvnieks, nākamo divdesmit četru stundu laikā kāds no ciema iedzīvotājiem nomirst. Šādās reizēs ļaudis kļūst tramīgi, sāk baiļoties par sevi un saviem tuvajiem, un varbūtējā pēdējā stundiņā izmisīgi laužas uz āru gadiem ilgi noklusētas patiesības, ko, iespējams, tomēr labāk paturēt pie sevis. Šis ir stāsts par dzīvi, nāvi un mīlestību kādā mazā Vestervaldes ciemā.  

Jaunzēlandes rakstnieces Heteres Morisas romānā Cilkas ceļojums Cilka Kleina ir tikai sešpadsmit gadus veca, kad 1942. gadā nonāk Aušvicas – Birkenavas koncentrācijas nometnē. Skaistums izglāba viņai dzīvību un vienlaikus kļuva par viņas sodu. Nometnes komandantam Švarchuberam iepatīkas meitenes skaistie, garie mati, un viņš meiteni nošķir no pārējām ieslodzītajām. Cilka ātri saprot, ka viņai netīši piešķirtās privilēģijas nozīmē iespēju izdzīvot. Pēc atbrīvošanas no nometnes krievi apsūdz Cilku par sadarbošanos ar ienaidnieku un nosūta uz Vorkutas gulaga nometni Sibīrijā. Būdama bez vainas un jau atkal ieslodzījumā, viņa saskaras gan ar jauniem, gan jau pieredzētiem pārdzīvojumiem, kur katra diena ir cīņa par izdzīvošanu…

Amerikāņu rakstnieka Maikla Konelija romānā Noziegumu hronists pie žurnālista Džeka Makīvoja ierodas policisti un paziņo, ka savā dzīvoklī brutāli nogalināta kāda sieviete. Viņš saprot divas lietas. Pirmkārt, viņš ir aizdomās turamais. Otrkārt, viņam jāuzraksta par šo noziegumu. Džeks uzsāk izmeklēšanu un atklāj šokējošu saistību starp vairākām neatrisinātām lietām.

Angļu rakstnieka Toma Vuda romānā Miesassargs. Nāves spēle algotu slepkavu Viktoru uzmeklē krievu mafijas boss – viņa sens draugs, lai lūgtu palīdzēt atrast pazudušo pameitu. Viktors piekrīt. Viņš iesaistās bīstamā izaicinājumā, kas nes līdzi gan elpu aizraujošu pakaļdzīšanos, gan neskaitāmus upurus. Drīz vien atklājas, ka tā ir šausminoša kaķa un peles spēle, kurā uzvarētājs var būt tikai viens...

Zviedru rakstnieces Emīlijas Šepas detektīvromānā Iezīmēti uz mūžu deviņu gadu vecumā Jāna pamodās slimnīcā, neatminoties itin neko no tā, kas viņas dzīvē noticis iepriekš. Laimīgā kārtā meiteni savā ģimenē pieņem ietekmīgs prokurors. Pēc divdesmit gadiem nu jau talantīgās prokurores Jānas Berzeliusas pārziņā nonāk imigrācijas departamenta ierēdņa slepkavība. Šķietami ātri tiek atrasts arī aizdomās turētais, taču, šķetinot notikušā pavedienus, izmeklētāji nonāk pie daudz vērienīgāka un tumšāka nozieguma tīkla, nekā sākotnēji domāts. Tomēr Jānas dzīvē šai izmeklēšanai ir daudz lielāka nozīme. Soli pa solim Jāna sāk atcerēties savu dzīvi pirms nokļūšanas Berzeliusu ģimenē...

Šoreiz jaunumu klāstā arīdzan 5 daiļliteratūras grāmatas angļu valodā.

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. augustā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – katru trešdienu.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti