Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā no 2017. gada 2. janvāra līdz 30. maijam ieplānots izstāžu cikls "Latgales kongresa simtgades zīmē". Lasītavas apmeklētāji katru mēnesi varēs iepazīties ar  jaunu izstādi, kas sniegs informāciju gan par kongresa dalībniekiem, gan tā norisi un tā vēsturisko nozīmi.

 

     Visu janvāri būs skatāma izstāde "Latgales gaismas saucēji", no 7. līdz 28. februārim – "Garīdznieki – Latgales kongresa dalībnieki", no 1. līdz 31. martam – "Cīnītājs pirms saules lēkta" (F. Trasuns), 10.-30.aprīlī – "Latgales kongresa vēsturiskā un juridiskā nozīme Latvijas valstiskumā", bet noslēgsim šo ciklu ar izstādi – "Atskatīsimies uz Latgales kongresa simtgades svinībām!" (8.-30. maijs).

 

     Šis kongress izlēma ne tikai Latgales turpmāko likteni, bet bija viens no Latvijas valsts dibināšanas priekšdarbiem. To var uzskatīt par Latvijas brīvvalsts vēstnesi. Kongress pieņēma vēsturisku lēmumu par Latgales atdalīšanos no Vitebskas guberņas un pievienošanos Kurzemes un Vidzemes latviešiem.

 

     Šogad Rēzeknē un citviet Latgalē norisināsies virkne šim vēsturiskajam notikumam veltītu pasākumu. No 1. līdz 7. maijam Rēzeknē notiks vēsturiskas ekspozīcijas atvēršana, kā arī piemiņas vietas atklāšana vēsturiskajā Latgales kongresa norises vietā (tagad Atbrīvošanas alejā 61).