Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     No 16. janvāra līdz 2017. gada 28. februārim Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā apskatāma mūsu novadnieces Ingas Strūbergas (pseidonīms Betija Berga) darbu izstāde “Paceļos spārnu galos”. Inga Strūberga Latgales kultūrvidē pazīstama kā radoša un vispusīga personība – dzejniece, māksliniece.

 

     Savulaik viņas radošo darbu izstādes bija organizētas Viļānu un Preiļu bibliotēkā, Rēzeknes skolēnu interešu centrā, arī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā.

 

     Vispilnīgāk mākslinieces pasaules redzējums atklājas tekstos un gleznās, kurās viņa eksperimentē gan ar tehnikām, gan ar materiāliem, radot nedaudz nereālu, redzes un sajūtu gleznās ietērptu, tomēr nepārprotami gaišu autores pasauli. Katra glezna piepildīta ar teksta fragmentu, ļaujot to baudīt kā mākslas darba sastāvdaļu un kā atsevišķu saturisku vienību. Par saviem darbiem viņa raksta:

 

“Trausli gobelēni –

Austi smalkiem smieklu diegiem.

Smaidu piespraudēm samīļoti

pasapņošanas sprīži!”

 

Biogrāfija

 

     Betija Berga dzimusi Cesvainē. Beigusi Viļānu vidusskolu, studējusi filoloģiju un arhīvniecību Rēzeknes Augstskolā, nepilnus 14 gadus strādājusi Viļānu BJC, kopš 2009. gada septembra ir pašvaldības izpilddirektore. Ikdienā zaudēto enerģiju kompensē ģimene, radi, draugi un aizraušanās. Betija Berga raksta, zīmē, dejo un ir aktīva radošās kopas “Atļaujies ienākt” un Rēzeknes radošās apvienības dalībniece.

 

     2009. gadā Betijai Bergai iznāk dzejoļu krājums “Ikara sindroms”, ar pašas autores ilustrācijām. Viņa ir vairāku Rēzeknes dzejas almanahu, starptautiskā kopkrājuma “Aizmirsti steigu”, albuma “Latgales sirdspuksti”, krājuma “Rozitten” un  krājuma “Pyura skreine” līdzautore.

 

     Par sevi Betija Berga raksta:

 

“Mana karaliskā svīta –

Balta papīra lapa,

Spalvaskāts,

Ota,

Krāsa un bezmiegs…

Nepiepildījums šodien,

Nogurums rīt.

Dežūrjautājums –

Kāpēc?

Dežūratbilde –

Varu!

Nedaudz lībisks sīkstums un spīts,

Latvisks sajūtu trauslums,

Latgalisks… viss!

Mana karaliskā svīta.”