Spēlē 4. klases skolēni no Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Maijs kā neviens cits mēnesis ir bagāts ar dažādiem svētkiem – 1. maijā svinam Darba svētkus, 4. maijā – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, 8. maijā – Nacisma sagrāves dienu un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu, bet 9. maijā atzīmējam Eiropas dienu.

 

     Šogad nu jau 63. reizi Eiropas Savienībā atceras tālo 1950. gada 9. maija dienu, kad Parīzē Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans, apzinoties trešā pasaules kara draudus, starptautiskajai presei nolasīja deklarāciju, kurā Francija, Vācija un citas Eiropas valstis tika aicinātas apvienot savu ogļu un tērauda ražošanu, tādējādi liekot pirmo pamatakmeni Eiropas Savienības izveidei. Savukārt 1985. gadā Milānā ES valdību augstākā līmeņa sanāksmē tika pieņemts lēmums svinēt 9. maiju kā Eiropas dienu.

 

     Katru gadu visās ES valstīs visu maiju norisinās dažādas aktivitātes un informatīvi pasākumi, kuros var gūt visdažādāko informāciju par aktuāliem ES jautājumiem. Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā nu jau par tradīciju ir kļuvusi interaktīvās spēles „40 minūtēs apkārt Eiropai” izspēlēšana. 9. maijā uz šo spēli bija ieradušies jaunieši no Rēzeknes Jauniešu atvērtā centra „JACis”, bet 15. maijā – 4. klases skolēni no Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas.

 

Spēlē jaunieši no Rēzeknes Jauniešu atvērtā centra „JACis”

 

     Arī šogad visi spēles dalībnieki atzina, ka jautājumi ir interesanti un, kopīgi rodot atbildes, var bagātināt savas zināšanas par ES vēsturi, kultūru, ģeogrāfiju, sportu un slaveniem cilvēkiem. Daudzi no skolēniem jau ir paguvuši paceļot pa ES valstīm, tāpēc nebija grūti atbildēt uz tādiem jautājumiem kā, piemēram, kurā valstī atrodas Eifeļa tornis vai kuras Eiropas pilsētas iedzīvotāji pārvietojas ar laivām pa kanāliem.

 

     Izrādās, ka arī zināšanas par ievērojamiem mūsdienu Eiropas cilvēkiem ir visai plašas. Zēni ļoti ātri nosauca valsti, no kuras nāk slavenais futbolists D. Bekhems, un kuras valsts pārstāvji ir brāļi Šūmaheri, savukārt meitenes nekavējās ar atbildi uz jautājumiem par Harija Potera lomas atveidotāju D. Redklifu un leģendārā detektīva Š. Holmsa dzimteni.

 

     Spēlei paredzētās 40 minūtes paskrēja ļoti ātri. Draudzīgi tika nonākts pie atziņas, ka te nebūs ne uzvarētāju, ne zaudētāju, jo katrs spēles dalībnieks ir ieguvējs – ir uzzinājis ko jaunu vai arī atsvaidzinājis jau esošās zināšanas. Noslēgumā skolēniem par piedalīšanos Eiropas dienas aktivitātēs tika pasniegti mazi suvenīri.