Foto: A. Bonadrenko

     Latgales Kultūrvēstures muzejs un tā sadarbības partneri – Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvalde, Rēzeknes novada Izglītības pārvalde, Rēzeknes zonālais valsts arhīvs, Rēzeknes Centrālā bibliotēka – no 2013. gada aprīļa līdz novembrim realizē LR Kultūras ministrijas rīkotajā konkursā „Par Tautas frontes 25 gadu jubilejas pasākumu organizēšanu” atbalstītu projektu „Laipu liekot. Latvijas Tautas frontei – 25”.

 

     Projekts aktualizē Latvijas Tautas frontes darbību un Trešās atmodas laiku Rēzeknes pilsētā un Rēzeknes novadā, nepieciešamību dokumentēt un saglabāt kultūrvēsturisko, dokumentāro un mutvārdu mantojumu, novērtēt tā lietderības un pēctecības nozīmību mūsdienās.

 

     Projektā paredzēts īstenot vairākas aktivitātes: izveidot izstādi, video stāstu, vākt atmiņas un liecības u. c. 24. maijā plkst. 16.00 Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā notiks stāstu pēcpusdiena, kurā piedalīties aicināti Latvijas Tautas frontes dalībnieki un iedzīvotāji, kuri bijuši klāt Trešās atmodas laika notikumos un ir gatavi dalīties ar savām atmiņām.

 

     Stāsti tiks dokumentēti video un nonāks muzeja, bibliotēkas un arhīva krājumā, bet atsevišķi stāstu fragmenti būs izmantoti skolēniem paredzētā video stāsta veidošanā. Paziņot par savu dalību stāstu pēcpusdienā un iegūt sīkāku informāciju par organizatoriskajiem jautājumiem iespējams pa tālruni 64622061, pa e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai, ienākot bibliotēkā (Atbrīvošanas alejā 81/5, Rēzeknē) un sazinoties ar Rutu Suseju, vecāko bibliogrāfi, stāstu pēcpusdienas vadītāju. 

 

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka, iesaistoties UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas veidotajā iniciatīvā „Stāstu bibliotēkas”, regulāri rīko tikšanās ar mērķi vienot dažādu paaudžu cilvēkus un iedzīvināt stāstu stāstīšanas tradīcijas Latvijas bibliotēkās par dažādām tēmām. Latvijas Tautas frontes kustībai un Trešajai atmodai veltītā stāstu pēcpusdiena būs jau piecpadsmitā reize, kad tiks ritināti atmiņu kamoli.   

 

Informāciju sagatavoja
Inese Ločmele,
Latgales Kultūrvēstures muzeja muzejpedagoģe, projekta vadītāja

 

Raksta sākumā redzamajā Aleksandra Bondarenko fotogrāfijā fiksēta Rēzeknē 1990. gada 3. martā notikusī manifestācija „Mēs – saimnieki savā zemē”