Foto: A. Bondarenko

     2013. gadā visā valstī plānoti vairāki jubilejas pasākumi, kas veltīti Latvijas valsts svētkiem: 8. oktobrī tiek atzīmēta Latvijas Tautas frontes 25 gadu jubileja, bet 18. novembrī ir Latvijas Republikas 95. proklamēšanas gadadiena.

 

     Iesaistoties šo svētku atzīmēšanā, Latgales Kultūrvēstures muzejs un tā sadarbības partneri – Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvalde, Rēzeknes novada Izglītības pārvalde, Rēzeknes zonālais valsts arhīvs, Rēzeknes pilsētas Centrālā bibliotēka – no 2013. gada 8. aprīļa līdz 2013. gada 20. novembrim īsteno LR Kultūras ministrijas atbalstītu projektu „Laipu liekot. Latvijas Tautas frontei – 25”.

 

     Projekts aktualizē Latvijas Tautas frontes darbību un Trešās Atmodas laiku Rēzeknes pilsētā un Rēzeknes novadā, nepieciešamību dokumentēt un saglabāt kultūrvēsturisko, dokumentāro un mutvārdu mantojumu, novērtēt tā lietderības un pēctecības nozīmību tagadējā dzīvē.

 

     Ar mērķi veicināt kultūrvēsturiskā mantojuma izzināšanu, saglabāšanu, patriotisko audzināšanu un pilsoniskās apziņas stiprināšanu tiek veidoti skolu mācību procesā izmantojami un muzejpedagoģiskā darba veikšanā muzejā nepieciešami vairāki izglītojoši materiāli:

  1. Tematiska ceļojoša izstāde par Latvijas Tautas frontes darbību un Trešās Atmodas laiku Rēzeknes pilsētā un Rēzeknes novadā.
  2. Video stāsts, kas atspoguļo Latvijas Tautas frontes dalībnieku darbību, spilgtākos pārdzīvotos notikumus un emocijas 20. gs. 80.–90. gados un laiku līdz mūsdienām, viņu vērtējumu par toreizējām aktivitātēm un rezultātiem.

     Tiks arī izgatavotas atstarojošas nozīmītes, kuru vizuālajā noformējumā būs attēlots skolēna zīmējums par tēmu „Mana Latvija”.

 

     Izstādes atklāšana, video stāsta prezentācija, nozīmīšu dāvināšana un tikšanās ar Latvijas Tautas frontes dalībniekiem plānota 8. oktobrī Latgales Kultūrvēstures muzejā. Līdz šai satikšanās reizei vēstures mirkļu pieturā ikviens aicināts atcerēties Trešās Atmodas laiku Rēzeknē un novadā, noliekot simbolisku laipu no viena vēstures notikuma līdz nākamajam, no šodienas – rītdienai.

 

     24. maijā plkst. 16.00 Rēzeknes pilsētas Centrālajā bibliotēkā notiks stāstu pēcpusdiena, kurā piedalīties aicināti Latvijas Tautas frontes dalībnieki un iedzīvotāji, kuri bijuši klāt Trešās Atmodas laika notikumos un ir gatavi dalīties ar savām atmiņām.

 

     Stāsti tiks dokumentēti video un nonāks muzeja, bibliotēkas un arhīva krājumā, bet atsevišķi stāstu fragmenti – izmantoti skolēniem paredzētā video stāsta veidošanā. Paziņot par savu dalību stāstu pēcpusdienā un iegūt sīkāku informāciju par organizatoriskajiem jautājumiem iespējams pa tālruni 64622061, pa e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai ienākot bibliotēkā (Atbrīvošanas alejā 81/5, Rēzeknē) un sazinoties ar Rutu Suseju, vecāko bibliogrāfi, stāstu pēcpusdienas vadītāju. 

 

     Lūdzam iedzīvotājus arī vērīgāk ielūkoties savos fotoalbumos, atcerēties par cimdu un citu simbolisku relikviju darināšanu, varbūt ir kāds sadzīves priekšmets, apģērbs, dokumenti, iespieddarbi, afišas u. c., kas bijušas nozīmīgas Trešās Atmodas izšķirošajos notikumos. Iespējams, tieši jūsu mājās glabātā lieta un tās stāsts ir svarīgs, lai nākamajām paaudzēm nodotu vēstījumu par salīdzinoši neseno posmu valsts un katra personīgajā dzīvē. Aicinām atnākt uz muzeju (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) un dāvināt Trešās Atmodas laika liecības, tā esot līdzdalīgiem vērtību, kultūrvēsturiskā mantojuma veidošanā un saglabāšanā.

  

Informāciju sagatavoja
Inese Ločmele,
Latgales Kultūrvēstures muzeja muzejpedagoģe, projekta vadītāja  

 

     Raksta sākumā redzamajā Aleksandra Bondarenko fotogrāfijā fiksēts 1988. gada 17. decembris, mītiņš pie Kultūras nama, atzīmējot Latgales un Latvijas atkalapvienošanās gadadienu un Latgales kultūras nedēļas trīsdesmitgadi. Saskaņā ar Rēzeknes pilsētas izpildkomitejas lēmumu virs Kultūras nama tika pacelts baznīcā iesvētītais vēsturiskais sarkanbaltsarkanais karogs.