15942014896611261924421 1

Foto: no Aļesjas Kovaļenko personīgā arhīva

Jau trešo gadu visā Latvijā norisinājās Nacionālā Skaļās lasīšanas sacensība – konkurss 11–12 gadus veciem 5. un 6. klašu skolēniem, kura rezultātā tiek noskaidrots lasīšanas čempions. Konkurss notiek trīs posmos – sacensība skolā vai vietējā bibliotēkā, reģionālais fināls un valsts fināls Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB).

Skaļā lasīšana ir konkurss, kurā dalībnieks lasa skaļi paša izvēlētu grāmatas fragmentu, pastāsta par grāmatas izvēli un par sevi kā lasītāju.

Sacensības mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes, izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, kā arī veicināt lasītprieku.

Šogad martā daudzviet, tostarp arī Rēzeknes reģionā, nepaspēja notikt reģionu finālu sacensība. Aprīlī visā Latvijā izskanēja aicinājums turpināt darbu, tādēļ Skaļās lasīšanas fināls tika rīkots, dalībniekiem piedaloties attālināti.

7.jūlijā noslēdzās “Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības” Rēzeknes reģiona fināls. Līdz maija beigām skolas un bibliotēkas iesūtīja savu čempionu lasīšanas video, lai žūrija varētu izvērtēt, kurš tad būs Rēzeknes reģiona virtuālais čempions.

Sacensību vērtētāju komanda: Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras un sociālajos jautājumos Lidija Ostapceva, Rēzeknes Centrālās bibliotēkas  direktore Ruta Suseja, Rēzeknes novada bibliotēku informācijas speciāliste Valentīna Viša, reģionālā laikraksta “Vietējā Latgales Avīze” žurnāliste, grāmatu redaktore Skaidrīte Svikša un dzejniece Ineta Atpile-Jugane.

Dalībnieku vērtēšana tika veikta pamatojoties uz 5 kritērijiem – iepazīstināšana ar sevi un prasme pastāstīt par grāmatu un sevi kā lasītāju, dikcijas skaidrība, lasīšanas temps, prasme emocionāli aizraut auditoriju un fragmenta izvēle. Katram dalībniekam lasījumam tika dotas trīs minūtes. Paldies žūrijai par veltīto laiku, skatīšanos un vērtēšanu!

Rēzeknes reģiona skaļās lasīšanas sacensības finālā 1.vietu ieguva Aļesja Kovaļenko (Viļānu pilsētas bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa), viņa lasīja fragmentu no Sallijas Gārdneres grāmatas “Es, Koriandra”. Šogad 2.vietu ieguva Amanda Raudive (Rēzeknes sākumskola), bet 3.vietu- Artis Zvīdriņš (Viļānu pilsētas bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa).

Visi konkursanti bija rūpīgi izraudzījušies savus iecienītākos literatūras darbus. Iesaistoties šajā projektā, katrs dalībnieks ir ieguvējs. Bērni konkursu uztvēra ļoti nopietni un bija apņēmības pilni parādīt savu labāko sniegumu.

Aļesja Kovaļenko, mūsu reģiona skaļās lasīšanas čempione, un atbalstītāji dosies uz Rīgu, lai piedalītos nacionālajā Skaļās lasīšanas finālā, kurā uzvarētājs iegūs skolai ceļojošo kausu un Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktora titulu. Lai veicas! Turēsim īkšķus!