Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Sestdien, 28. februārī, „Latvijas Grāmatu izstādes 2015” laikā Ķīpsalas izstāžu centrā Rīgā notika Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasīšanas veicināšanas programmas „Bērnu un jauniešu žūrija 2014” noslēguma pasākums – Lielie lasīšanas svētki.

 

     Šogad bija jau 13. reize, kopš tiek organizēti šie svētki, un šoreiz tie notika izstādes „Skola 2015” paviljona balkonā. Svētku dalībniekus, ap 700 bērnu un pieaugušo, kuri pārstāvēja bibliotēkas no visas Latvijas, priecēja aktieri un  populārā grupa „Triānas Parks”. Pasākuma dalībniekiem vienlaikus tā bija arī iespēja iepazīt un uzklausīt rakstniekus, tulkotājus, māksliniekus un izdevējus.

 

     Rēzeknes ekspertu komandu, pateicoties pilsētas pašvaldības atbalstam, pārstāvēja seši „Bērnu un jauniešu žūrijas 2014” dalībnieki – Dairis Jefimovs (Rēzeknes 5. vidusskola, 5. klase), Paula Anspoka (Rēzeknes 1. vidusskola, 4. klase), Terēze Ozolniece  (Rēzeknes 1. vidusskola, 3. klase), Klaudija Dembovska (Rēzeknes 5. vidusskola, 3. klase), Inta Ozolniece (pārstāvēja Vecāku žūriju), bērnu literatūras lasīšanas veicināšanas vēstnese – Rēzeknes Logopēdiskās internātskolas skolotāja Anna Sidarāne, kā arī Rēzeknes 2. bibliotēkas bibliotekāre Zenta Ruskule.

 

     Apkopotie programmas rezultāti liecina, ka 2014. gadā žūrijā ir piedalījušies vairāk nekā 18 tūkstoši lasītāju no Latvijas un latviešu centriem pasaulē, baudot lasītprieku 700 bibliotēkās un skolās.

 

     Programmas aizvadītā gada kolekcijā bija iekļautas deviņu izdevniecību – „Zvaigzne ABC”, „Dienas Grāmata”, „Liels un mazs”, „Jumava”, „Neputns”, „Lietusdārzs”, „Omnia Mea”, „White Book”, „Mansards” – jaunākās grāmatas. Katrā no četrām vecumgrupām (no 5 līdz 18 gadu vecumam) atzītāko vidū ir gan aizraujoši Latvijas autoru oriģināldarbi, gan tulkojumi.

 

     Īpaši izceļamas ir latviešu autoru dzejas un prozas grāmatas, kas saņēmušas vairāku tūkstošu jauno lasītāju visaugstāko novērtējumu. Laureātu vidū ir gan lasītāju jau iemīļoti rakstnieki (Māris Rungulis, Uldis Auseklis, Juris Zvirgzdiņš), gan arī debitanti – piemēram, fantāzijas grāmatas „Noljāras kristāli” autors ViVo.

 

     Vislabākos lasīšanas rezultātus nodrošina ģimenes atbalsts, tāpēc arī pērn tika turpināta pirms trim gadiem sāktā „Vecāku žūrija” – īpaša grāmatu izlase arī pieaugušajiem. Bērni un vecāki ne tikai lasīja grāmatas, bet arī pauda savu viedokli un vērtējumu par izlasīto. Par žūrijas ekspertiem ir kļuvuši arī daudzi skolotāji, rādot lasīšanas veicināšanas priekšzīmi bērniem un vecākiem.

 

     Lielo lasīšanas svētku norisi atbalstīja  akciju sabiedrība „Cēsu alus” ar klasisko limonādi „Limpo” un SIA „Rīgas Piensaimnieks” ar „Kārumu” visiem dalībniekiem. Atbalstītāju rindās ir arī Latvijas pašvaldības, kas nodrošināja bērnu nokļūšanu Rīgā, bibliotekāri un bērnu vecāki.

 

     Svētku noslēgumā dalībnieki iepazinās ar „Latvijas Grāmatu izstādes 2015” un „Skola 2015” piedāvājumu, piedalījās dažādās aktivitātēs, kas saistītas ar zinātni un izgudrojumiem, kā arī baudīja skaistu atpūtas dienu pēc paveikta darba.

 

     Jācer, ka šis pasākums veicinās skolēnos lasītprieku, skolotājos – vēlēšanos motivēt bērnus lasīt, bet bibliotekāros – piedalīties arī nākamajā Bērnu un jauniešu žūrijas tūrē, piedāvājot jaunas un interesantas grāmatas, ko būs izvēlējušies programmas rīkotāji.

 

     Lielo lasīšanas svētku dienas fotomirkļus skatieties šeit.