Foto no grām. „Latgales kultūras darbinieki”, 2. sēj., 2008

     Šogad 25. decembrī apritēs 105 gadi, kopš dzimis publicists un katoļu garīdznieks Henriks Trūps (Heinrihs Trops). No 20. novembra līdz 30. decembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā var iepazīties ar izstādi, kurā apkopotie materiāli sniedz ieskatu mūsu novadnieka dzīves un darba gaitās.

 

Ieskats Henrika Trūpa biogrāfijā

 

     H. Trūps ir dzimis zemnieku ģimenē Barkavas pagasta Osagala ciemā. Mācības uzsācis Osagala pamatskolā, tālāk iestājies Barkavas pamatskolā.

 

     1927. gadā viņš absolvēja Varakļānu Valsts reālģimnāziju un devās studēt uz Rīgas arhidiecēzes Romas katoļu teoloģijas augstskolu. Studijas pabeidza 1932. gadā un uzreiz tika iesvētīts par priesteri.

 

     No 1932. līdz 1933. gadam strādāja par vikāru Daugavpils Jaunavas Marijas draudzē. Paralēli darbam tika uzsāktas studijas Latvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātē.

 

     1933. gadā H. Trūps pārcēlās uz dzīvi Rīgā, kur strādāja gan Rīgas Sv. Franciska draudzē, gan Sv. Magdalēnas draudzē.

 

     Jau būdams seminārists, H. Trūps sāka publicēties katoļu izdevumos. Publikāciju galvenā tematika – katoļu baznīcas vēsture un dzīve, aktuāli katoļu inteliģences jautājumi.

 

     No 1937. līdz 1940. gadam viņš bija laikraksta „Latgolas Vōrds” redaktors un izdevējs, šajā laikā ir rediģējis arī „Katōļu kalendaru”. No 1942. līdz 1943. gadam ir strādājis Aglonas Garīgajā seminārā par pasniedzēju.

 

     Par laikraksta „Latgolas Vōrds” rediģēšanu neatkarīgās Latvijas laikā 1953. gadā tika notiesāts uz 10 gadiem ar brīvības atņemšanu un izsūtīts spaidu darbos Karagandas rajonā (Kazahijā). No ieslodzījuma tika atbrīvots 1956. gadā, bet reabilitēts tikai 1991. gadā.

 

     Ir strādājis Bebrenes, Jaunbornes, Ilūkstes, Rēzeknes Jēzus sirds draudzē, Rīgas Sv. Alberta draudzē. No 1986. līdz 1987. gadam ir bijis Garīgā semināra rektors.

 

     Pateicoties H. Trūpa enerģiskajai darbībai, tika atjaunots žurnāls „Katōļu Dzeive” un noorganizēta izdevuma „Katoļu Baznīcas Vēstnesis” izdošana.

 

     H. Trūps ir sarakstījis grāmatas „Latvijas Romas katoļu baznīca komunisma gados” un „Katoļu baznīcas vēsture”. Viņa darbiem piemīt plaša kultūrvēsturiska nozīme, un viņš tiek uzskatīts par vienu no galvenajām autoritātēm Latvijas Romas katoļu baznīcas vēsturē.

 

     Miris 1994. gada 28. septembrī, apbedīts kapsētā pie Rīgas Sv. Franciska baznīcas.

 

Izmantotā literatūra
Latgales kultūras darbinieki. - Rīga: Jumava, 2008. - 447 lpp., 2. sēj.