Foto no: www.chesterplayhouse.ca

     Tuvojas gada gaišākie svētki – Ziemassvētki, bet tiem pa pēdām – gadumijas svinības. Kā Jauno gadu sagaida Eiropas tautas? Kas kopīgs un kas atšķirīgs, gaidot un svinot šos svētkus?

     Droši var teikt, ka, gaidot Jauno gadu, ikviens no mums cenšas sapost savu māju, gādāt par īpašu svētku mielastu, iepriecināt savus mīļos ar jaukām dāvanām un Jaungada nakti pavadīt tuvāko cilvēku lokā. Tas ir vienojošais, bet katrai tautai laika gaitā ir izveidojušās arī savas tradīcijas un rituāli, kas raksturīgi tikai tai un nevienam citam.

 

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā no 20. decembra līdz 7. janvārim ir iespēja aplūkot izstādi, kuras materiāli sniegs ieskatu dažādu Eiropas valstu Jaunā gada sagaidīšanas tradīcijās.

 

     Lūk, dažas interesantas tradīcijas, kuras, iespējams, varēsiet vērot, ja Jauno gadu izlemsiet sagaidīt ārpus Latvijas kādā no Eiropas valstīm.

 

     Itālijā Jaungada nakts ir vistrokšņainākā visā gadā. Tie laiki, kad pa logiem meta ārā vecās mēbeles un traukus, gan ir pagājuši. Mūsdienās lielās viesnīcas un restorāni rīko skaļas balles, kurās svarīgākā loma tiek atvēlēta ēdienam, nevis dejām vai dziesmām. Lielākie restorāni jau mēnesi iepriekš publicē savas ēdienkartes, un gardēži itāļi var izvēlēties, kurp doties un ar ko mieloties.

 

     Spāņi Jauno gadu sagaida ar šausmīgu troksni. Tiek rībinātas gan bungas, gan kastroļi. Sitot pusnakts stundai, katrs spānis cenšas vienā paņēmienā apēst 12 vīnogas, jo tikai tā iespējams tikt pie laimes Jaunajā gadā.

 

     Savukārt austrieši Vecgada vakaru cenšas pavadīt pēc iespējas klusāk. Viņi uzvelk svētku drānas un – paliek mājās!

 

     Somijā Jaungada dāvanas tiek pasniegtas tikai pret izpirkumu – nodziedot kādu dziesmiņu vai kaut ko nodejojot.

 

     Holandē saimnieces cep īpašus pīrādziņus ar rozīnēm, šādus pīrādziņus pieņemts cept tikai reizi gadā – Jaungadu sagaidot.

 

     Grieķi tic, ka Jaunajā gadā klāsies tā, kā tiks pavadīta pirmā jaunā gada diena. Tāpēc šo dienu viņi cenšas pavadīt, dzīrojot un līksmojot.

 

     Lai katram no Jums Jaunā gada sagaidīšana ir priecīga un neaizmirstama! Lai Jaunais gads nāk veselīgs, darbīgs un laimīgs!

 

Informācija sagatavota,
izmantojot preses materiālus („Logs”, 2002., Nr. 12 un „Atpūta”, 1993., Nr. 18)